Denzel Washington sosem viccel

Denzel akkor sem tréfál, ha A Védelmező (2014) tulajdonképpen egy tíz évvel korábbi filmjének nyugdíjas verziója, de még így is nagyot tud ütni.

Még 2004-ben forgatta le Tony Scott-tal Denzel Washington egyik legjobb filmjét – na jó, neki RENGETEG egyik legjobb filmje van - A tűzben edzett férfit, amelyben egy erőszakos múltú férfi mintegy saját megváltásaként ment meg egy kislányt, megbüntetve mindenkit, aki csak egy ujjal is hozzáér. 10 évvel később Denzel csinált egy másik filmet, ami ugyan nem a folytatása annak a filmnek, mégis kicsit olyan: a sötét múltú férfi újra egy lány miatt tér vissza az erőszakhoz, hogy megbüntesse azokat, akik megérdemlik, és a lány pont 10 évvel idősebb, mint az a lány volt – és orosz.  

Hősünk, Robert McCall (Denzel Washington) egyike volt a legjobb CIA ügynököknek, de mára visszavonult – pontosabban mindenki azt hiszi róla, hogy halott. Azóta Bostonban éli csendes életét, és egy barkácsáruházban dolgozik, ahol jó barátságban van kollégáival. Felesége halála óta magányos, álmatlan éjszakáit könyvolvasással és a közeli kávézó vendégeként tölti, ahol megismerkedik egy kedves, fiatal orosz utcalánnyal (Chloë Grace Moretz). Miután barátság szövődik köztük, nagyon megviseli, mikor egyszer csak a kórházban látja viszont a lányt, miután a futtatója kegyetlenül megverte. McCall elmegy a stricihez, hogy megvásárolja a lány szabadságát, majd amikor visszautasítják az ajánlatot, 19 másodperc alatt végez az egész bagázzsal. Ami nem olyan jó részidő, mert régen elég lett volna erre 16 másodperc is. Naná, hogy háború lesz a dologból, beszáll az egész orosz maffia, amelynek főnöke (Vladimir Kulich) a legjobb „problémamegoldót” (Csókás Márton) küldi hősünk után.

Washington A védelmezőt egyik régi harcostársával, a Kiképzést (2001) rendező, és azzal neki egy Oscar-díjat is összehozó Antoine Fuqua-val csinálta meg, és együtt szépen sorban kipipálták az akciófilm és a bosszúmesék összes jól ismert elemét és műfaji fordulatát. Vagyis hősünk szépen elszántan gyalogol át minden akadályon, lerombolva minden falat és eltiporva minden ellenállást, de csak azzal végez, aki tényleg megérdemli, és még nekik is ad egy utolsó esélyt, mielőtt akcióba lendülne. És valóban, Denzelen meglátszik, hogy közben eltelt tíz év – ekkor már hatvanéves volt -, de ezt a tényt ügyesen bele is építették a forgatókönyvbe, és ő 100 évesen is keményebb lesz, mint bárki más. A film jókora siker is lett, aminek köszönhetően elkészült egy második rész, de A Védelmező 2. (2018) sajnos már nem hozta ugyanazt a minőséget.