Deréktól lefelé kicsit más a csaj

..de csak a vízben! Daryl Hannah a szárazföldön ugyanis csodásan hosszú combokon jár, amik csak akkor válnak uszonnyá, ha víz éri őket. Erről a fiatal Tom Hanks mit sem sejt.

Ó, azok az ártatlan, mai szemmel kissé bugyutának tűnő nyolcvanas évek, amikor borzasztó ruhákat és frizurákat hordtak az emberek, amikor egy filmben minden megtörténhetett, és amikor Tom Hanks még elképesztően fiatal és vékony volt! És csakis vígjátékokban játszott, olyanokban, mint a Csobbanás, amit néha A nagy csobbanásként is emlegetnek, és ami a nagyobb dolgokra is hivatott rendező, Ron Howard szerelemgyermeke volt. A roppant egyszerű és tök valószínűtlen történetre ugyanis sokáig egy stúdió sem akart pénzt áldozni, de Howard végül csak kijárta a megfelelő összeget, és amikor azt általa felkért összes sztár nemet mondott neki, akkor fordul Hankshez, aki később sokáig viccelődött azzal, hogy konkrétan a 11. jelölt volt a listán. Ahogy a nagyjából ismeretlen Daryl Hannah is csak azután lehetett Madison, a partra vetett sellőlány, hogy vagy tucatnyi nevesebb kolléganője kapásból visszautasította a felkérést.

De miért is vetődött a sellő a partra? Mert még kicsi sellőlányként megmentett egy vízbe esett fiút, aki később felnőtt, Tom Hanks lett belőle és már azt hiszi, hogy csak képzelte a dolgot. De mivel baromi ügyetlen, újra a vízbe esik, megint meg kell menteni, és még a tárcáját is az óceán fenekén hagyja. A szőke bombázóvá cseperedett sellőlány pedig a tárcában lévő cím alapján felkerekedik, hogy megkeresse hősünket New York hatalmas városában – de már az első sarkon letartóztatják, mert nem visel semmit. A levegő egyébként lábai vannak, ami csak a vízben változik uszonnyá, és meg kell tanulnia angolul, ami a tévé alapján elég könnyen megy neki. Csakhogy egy tengerbiológus (Eugene Levy) minden áron le akarja leplezni a lányt, akinek amúgy is problémás a döntés, hogy holdtölte előtt visszatérjen-e a tengerbe vagy Tom Hanks felesége legyen.    

A Csobbanás sikerének titka az őszinte együgyűsége, amihez rendkívüli profizmus is társult az alkotók részéről. Persze az sem ártott, hogy uszonyát titkoló, rendre suta helyzetekbe kerülő Daryl Hannah végig olyan a filmben, mint egy butuska svéd pornósztár, és nyilván átérződik Tom Hanks tagadhatatlan karizmája is, de érdekes módon annak idején a film legnagyobb sztárja a túlméretezett John Candy volt Hanks bohókás bátyjaként. És egy érdekesség a végére: a Disney-nél azért változtatták az eredetileg szőke Ariel hajszínét vörösre A kis hableányban, hogy ne emlékeztessen a túlságosan szexifőhősnőre a Csobbanásból!