Egy Affleck és még egy Affleck!

A Hideg nyomon Ben Affleck első, ráadásul elég jó sikerült rendezése, és itt még meg tudta állni, hogy ne önmagára ossza a főszerepet. Hanem egy másik Affleckre, a kisöccsére, Casey-re.

Az itt egyben társforgatókönyvíró és producer Ben Affleck első rendezésében magára nem osztott szerepet, de ez akkor is az ő filmje, pláne, ha hozzátesszük, hogy a főszerepet öccse, a sokak szerint nála sokkal jobb színész Casey Affleck kapta. Szerintünk Casey nem jobb színész, de valóban sokkal kifejezőbb az arca – viszont többnyire nem érteni, mit mond. A helyszín természetesen az Affleck család kedvenc városa, a baljóslatú, borongós Boston, az egyik legnagyobb ír város a világon, ahol egy négyéves kislány eltűnése kavar vihart. A rendőrségi nyomozás eredménytelenségét látva a gyerek elkeseredett nagyszülei felbérelnek két magándetektívet – egyikük a kisebbik Affleck, a másik Michelle Monaghan -, akik egyre mélyebbre süllyednek Boston árnyékvilágában, a drogosok, csalók és pedofilok birodalmában. Aztán egy ponton túl a rendőrség újra érdeklődni kezd az ügy iránt.

A szintén tősgyökeres bostoni, munkáit mindig szülővárosában „elhelyező” Dennis Lehane regényéből készült film néha túlságosan is száraz, de sosem hatásvadász, inkább lényegre törő, megfelelő érzelmi csúcspontokkal és remek alakításokkal – vagyis nem rossz rendezői bemutatkozás. Sőt, a Hideg nyomon legfőbb erénye pont az érzelmi precizitás, ami egy ennyire potenciálisan érzelmileg túltöltött történet – hiszen gyerekrablásról, potenciálisan gyerekgyilkosságról beszélünk - esetében egyfajta bravúr is egyben. És ahogy haladunk előre az időben, egyre több szereplőről derül ki, hogy bűnös, ha nem a kislány ügyében, akkor valami másban, és ez egy olyan film, amiben a bűnhődés elkerülhetetlen.


És az ilyen történetek a legjobbat hozzák ki az amúgy is nagyszerű színészekből, Casey Affleck még sosem volt ilyen jó, ahogy a való életben egyébként férj és feleség Ed Harris és Amy Ryan is egészen fantasztikus. Előbbi a nyomozást vezető detektívet, utóbbi pedig az eltűnt kislány lerobbant, kétes erkölcsű anyját alakítja, olyan meggyőzően, hogy a munkájáért Golden Globe-, illetve Oscar-jelölést kapott a legjobb női mellékszereplő kategóriában. És mivel mindenki csak dicsérte rendezői bemutatkozását, Ben Affleck nem hagyta abba, és további három filmet készített még, a remek, szintén Bostonban játszódó Tolvajok városát (2010), a díjakkal elhalmozott Az Argo-akciót (2012) és az ezeknél valamivel kevésbé sikerült, Az éjszaka törvényét (2016) – és a hírek szerint egy Agatha Christie feloldozással rukkol elő legközelebb.