Egy izgalmas thriller, amit a magyar szinkron úgy spoilerez el, hogy az már fáj

Az 1997-es A gyűjtő gonosza pont az, amit a magyar cím ígér, egy gyűjtő, aki fiatal lányokat rabol el a titkos gyűjteményébe, de Morgan Freemanben emberére akad!

A jelek szerint Morgan Freeman és Ashley Judd imádnak együtt dolgozni. A remek munkakapcsolat nyilván itt, A gyűjtő (1997) forgatásán kezdődött, majd közösen forgatták a Tiszta ügyet (2002), a Delfines kalandot (2011), a Támadás a Fehér Ház ellent (2013), illetve a Delfines kaland 2.-t (2014), pedig első ránézésre nincs bennük sok közös, mégis remek párt alkotnak, főleg, ha delfinekről vagy sorozatgyilkosokról van szó. Ebben a filmben az utóbbi a helyzet.

Alex Cross, a fekete bőrű törvényszéki pszichológus (Freeman) briliáns elme. Az esze úgy vág, mint a beretva, és szinte minden rejtélyt megold. Eddig mindig hideg fejjel, kívülállóként dolgozott, most azonban ő is érintett az ügyben: az egyetemi városból eltűnt az unokahúga, Naomi. A helyszínen kiderül, hogy Naomi előtt már hét másik lányt is elrabolt a bűnöző, aki Casanovának nevezi magát. A nyomozóknak olyan pszichopatával van dolguk, akit nem egyszerűen az ölés vágya hajt, ennél betegebb a fantáziája, és egészen más célja van a lányokkal. Csakhogy legutóbbi áldozatának, Dr. Kate Mctiernannek (Judd) sikerült megszöknie a férfi titkos börtönéből, a nyomok pedig Észak-Karolinából Los Angelesbe vezetnek – de az is lehet, hogy a nyomok másfelé vezetnek, mint gondoljuk.

Merthogy a James Patterson regénye alapján készült, Gary Fleder rendezte film a 90-es évek hagyományainak megfelelően jókora csavart tartalmaz, amit – és ez a spoiler helye! – a magyar szinkron kissé megelőlegez. Az eredetiben mindezt frappánsan megoldották, merthogy a filmet profik készítették, ráadásul a kor legmenőbb színészeivel. Bár mostanra nagyrészt eltűnt, Ashley Judd volt korának Charlize Theronja – én egy időben nem is nagyon tudtam őket megkülönböztetni, Morgan Freeman pedig már akkor is Morgan Freeman volt, csak fiatalabb, mellékszereplőként pedig megkapjuk a remek, de szerintem alulértékelt Tony Goldwynt és a mindig szórakoztató Cary Elwes-t. Morgan aztán pár évvel később visszatért, hogy újra eljátssza Alex Crosst A pók hálójában (2001) című folytatásban, ahol egy gyerekrabló nyomába ered – 2012-ben aztán rebootolták az ötletet, és a kevésbé sikerült Alex Crossban (2012) már Tyler Perry volt a címszereplő.