Egy magyar film a szerelemről és a könyvkiadásról, aminek fogalma sincs a szerelemről és a könyvkiadásról

A 9 és ½ randi egy válságban lévő íróról szól, aki szembesül a kőkemény valósággal, csak épp egy olyan könyvpiac formájában, ami sosem volt Magyarországon.

Azt hiszem, a Sas Tamás rendezésében készült romantikus vígjátékok legnagyobb problémája, hogy úgy akarják újrahasznosítani a magyar filmben a hollywoodi recepteket, hogy egy fikarcnyit sem igyekeznek a hazai viszonyokhoz igazítani azokat. Ez látszik meg a 2008-as 9 és ½ randin is, ami ráadásul megpróbál játékosan utalni a 9 és ½ hét című filmre, de köze nincs hozzá.

A romantikus vígjáték főszereplője az egykönyves szerző (így mondják a szakmában, nem úgy, ahogy a forgatókönyvírók gondolták: „írt egy könyvet”), Debreceni Dávid (Fenyő Iván), akinek épp most készült film az egyetlen, ám népszerű regényéből. A könyv jó, a film szar, erről a mellékhelyiségben is tájékoztatja őt a dülöngélő filmkritikus, mert az ítész mindig részeg és bunkó, mint tudjuk. Dávid három éve egy sort sem írt, a kiadója minden Könyvhétre meghirdette az új regényét, amiből végül nem lett semmi, szóval elég pipa a kiadóvezető (csak szólok, hogy olyan könyvet, ami még nincs legalább szerkesztési fázisban és nincs hozzá kész borító és fülszöveg, sosem harangoz be egyetlen kiadó sem). A derék tollforgató ezért azt a feladatot kapja, hogy

írjon a magányos nőkről: randizzon tízzel, vegye fel diktafonra, aztán legyen belőle könyv, de ízibe, mert jön a Könyvhét.

Na most, író sosem dolgozik diktafonnal, az az újságírói melóhoz kell: interjúkhoz, riportokhoz. Az író karakterekkel dolgozik, akiket maga formál a való életből vett mintákból – és akkor most én is némiképp leegyszerűsítettem a dolgot. A másik, hogy nincs olyan könyvkiadó, ami úgy nézne ki, ahogy a filmben ábrázolják – ez tipikus hollywoodi minta. És végül a legidegesítőbb, hogy

az alkotóknak láthatóan fogalmuk sem volt, hogy mi a dolga egy szerkesztőnek.

Szegény Angyal Nórát (Kovács Patrícia) azzal bízzák meg, hogy gépelje be a diktafonnal felvett szöveget, és ő szerkesztőként ezt a világ legtermészetesebb dolgának tekinti.

Ja, és a szerelem: vannak itt félreértelmezések, de az az üzenet kifejezetten káros, hogy úgy hódítsd vissza a nőt, hogy ellehetetleníted abban, amire már hónapok óta készül – erre nyilván minden épeszű ember úgy reagál, hogy a karjaidba omlik.