Egy portré portréja

A meglepetés elmarad. a Leány gyöngy fülbevalóval egy leányról szól, akire a festő gyöngy fülbevalót akasztott, megfestette, és mást is tett vele, majd elküldte isten hírével.

2003-ban Scarlett Johansson még csak 19 éves volt, de már veterán színésznőnek számított – A suttogóval lett annak idején ismert, még 1998-ban! -, ám ez az év hozta meg neki a legnagyobb kiugrást. Természetesen az Elveszett jelentésről van szó, de ugyanakkor készült, bár teljesen más stílusban és végkicsengéssel a Leány gyöngy fülbevalóval is. A cím ismerős lehet, hiszen Johannes Vermeer németalföldi festő egyik legismertebb, feltehetőleg 1665-ben készült képének is ez a címe, bár Turbános nőként is emlegetik a portrét. A film a festmény megszületésének körülményeit járja körbe, közelről és alaposan.

A tizenhét éves Griet (Johansson) édesapja megvakul egy kemence felrobbanásánál, ezért a lány kénytelen cselédnek szegődni a festő, Johannes Vermeer (Colin Firth) családjához. A lány kortalan szépsége felkelti a festőművész érdeklődését, és bár neveltetésük és társadalmi helyzetük gyökeresen más, a mester észreveszi Griet ösztönös tehetségét, és fokozatosan beavatja őt művészetének titokzatos világába. Amikor anyósa észreveszi, hogy a lány lett Vermeer múzsája, sőt, talán annál is több, veszedelmes döntést hoz.

A rendező Peter Webber (Hannibal ébredése) azonban nem kapkodja el a történetet, ahogy állítólag maga Vermeer is lassan dolgozott, és lehet, hogy az akciófilmekhez szokott közönségnek ez lassú, valójában időt kapunk arra, hogy minden részletet magunkba szívjunk. Nem véletlen, hogy a film a jelmez, a látvány és az operatőri kategóriában kapott Oscar-jelölést: szinte tapintható minden ruhadarab, bútor és más tárgy. Tényleg elhisszük, hogy a festmények így születnek – ha a film maga csak egy lehetséges verziót mutat meg -, de a legtöbben persze vagy Scarlett Johanssonért, vagy a festőt alakító Colin Firthért nézik majd meg a Leány gyöngy fülbevalóvalt.