Elhunyt Az ítélet: család és az Archer sztárja

Az Emmy-díjas Jessica Walter 80 éves volt.

New York-i otthonában, álmában hunyt el Jessica Walter, aki több mint 60 éves pályafutása során közel 160 produkcióban szerepelt.

A brooklyni születésű színésznő sorozatokban kezdte a pályafutását, a moziban 1964-ben debutált a Lilith című filmmel, amelyben Warren Beatty, Jean Seberg és Peter Fonda voltak a partnerei. Ez után Sidney Lumet két filmjében is szerepelt (A csoport; Bye Bye Braverman), de az igazi áttörést (és egy Golden Globe-jelölést) az 1971-es Játszd le nekem a Mistyt!-t hozta el a számára. Ő alakította Clint Eastwood filmjében azt a nőt, aki a rádiós műsorvezető főszereplőt üldözi a rajongásával. 1975-ben saját sorozatot kapott, az Amy Prentissben ő alakította a San Franciscói rendőrség nyomozórészlegének első női vezetőjét. 1975-ben pedig Emmy-díjat is kapott az Amy Prentiss című sorozatban nyújtott alakításáért. A miniszéria csak három részt ért meg, de Walter Emmy-díjat kapott érte, később pedig jelölték a vendégszerepléséért a San Francisco utcáin, illetve a Trapper John, M.D című sorozatokban.

Férjével, Ron Leibmannal együtt hangját adta FX animációs kémkomédiájához, az Archerhez, ő játszotta a főszereplő, Sterling főnökét és anyját.

A legtöbben azonban valószínűleg elsősorban Lucille Bluth-ként ismerik Az ítélet: család című sorozatból, amely 2003 és 2006 között futott, majd az elkaszálását követően a Netflix 2013-ban visszahozta még két évadra. Walters 80 epizódon át alakította benne a diszfunkcionális Bluth család manipulatív és alkoholista fejét, amelyért 2015-ben Emmyre is jelölték.

Jessica Walter látványos átalakulása az ördögi Lucille Bluth szerepében a tévétörténelem egyik legnagyszerűbb komikusi teljesítménye (…) A mennyország sokkal viccesebb hely lett, most, hogy Jessica is beköltözött,”

áll a 20th Century közleményében.