Elhunyt Vágó István

Az ország kvízmestere 74 éves volt.

Legyen Ön is milliomos!, Mindent vagy semmit, Van benne valami – csak pár azok közül a tévés vetélkedők közül, amikből egy ország ismerte meg Vágó Istvánt. Ő volt a kvízmester, a játékvezető, a rafinált kérdező és a huncut segítő, akivel élvezet volt a játék és aki élvezetessé tudta tenni a nézők számára is a vetélkedőt. 

Vágó István  1949. február 14-én született, Budapesten. Eredeti képzettsége szerint gyógyszer-vegyészmérnök és idegenvezető. Az utóbbi szakmát sosem gyakorolta, az előbbit se sokáig, mert bár dolgozott a Chinoin gyógyszergyárban és a MEDIMPEX-nél, 1975-ben csak úgy, poénból jelentkezett a Magyar Televízió Riporter kerestetik című vetélkedőjébe. Legnagyobb megdöbbenésére Vitray Tamás a döntő után felajánlotta neki egy barkochbajáték vezetését. A kiváló kommunikációs képessége és a tanáros kiállása miatt Vágó István hamar az olyan egyszerre intellektuális és szórakoztató műsorok házigazdája lett a '80-as években, mint A fele sem igaz, az Álljunk meg egy szóra!, a Van benne valami és a Kerékbár. Az igazán zajos sikereit azonban nem is a '80-as, hanem a '90-es és a 2000-es években érte el, amikor olyan műveltségi vetélkedőkkel szegezett szó szerint milliókat a tévékészülékek elé, mint a Mindent vagy semmit és a Legyen Ön is milliomos!

Magyarország kvízmestere nem csak a műsorok kedvéért tűnt intelligensnek: négy idegen nyelvből volt felsőfokú és szakmai nyelvvizsgája (angol, német, francia, spanyol), két további nyelven volt interjúképes (olasz és portugál), valamint oroszul, lengyelül és svédül is meg tudta értetni magát. Ráadásul sokrétű is volt “a Vágó”, hiszen emellett kiválóan basszusgitározott, amit a Favágók nevű együttesben kamatoztatott.

Vágó István nem csak kiválóan vezette a kvízműsorokat, de ahhoz is jó érzéke volt, hogy miként épüljenek fel. Még akkor is, ha ez a licencadónak nem tetszett. A Mindent vagy semmit című műsor kapcsán így vallott erről Radnai Péter Az első influenszerek című könyvében:

“Összehoztunk havonta egy műsort a licencadónak, ami sose került adásba, de azt úgy csináltuk, ahogy ők előírták. És készítettünk egy sorozatot úgy, ahogy én akartam. A kettő között szinte alig volt átfedés. Igen ám, de eljött a licencadó képviselője Magyarországra, hogy ellenőrizze a dolgot. Amikor belépett a TV2 székházába, (...) felhívtak, hogy itt van az ellenőr. (...) Akkor gyorsan át kellett állnia a stúdiónak arra a formátumra, amit ők elvártak, és mire beért a stúdióba, már azt játszottuk. Elképesztő volt! (...) Máig nem tudom, hogy az amerikaiak sejtették-e, hogy mi csalunk. Remélem, hogy már elveszítette a büntethetőségét, úgyhogy már beszélhetek róla.”

Vágó István 74 évesen, tragikus hirtelenséggel hunyt el.