Eltöltenél egy hetet Brad Pitt-tel?

A Dallas epizódszereplőjéből lett mára a legnépszerűbb színész és Oscar-díjas producer, olyan kultfilmekkel, mint a Harcosok klubja és a Blöff. Utóbbi kettőt a héten a tévében is adják, de már elérhető a Netflixen a War Machine című háborús szatírája is.

Hétfő: Jóbarátok

Brad Pitt még 40 se volt, amikor már mindent elért Hollywoodban: az ezredfordulóra kultfilm lett a Harcosok klubjából és a Blöffből, 30 milliós rekordfizetésért vállalta be az Oceans's Elevent és épp Jennifer Anistonnal alakítottak álompárt. Utóbbinak köszönhető valószínűleg az is, hogy Pitt két epizódban is feltűnt a Jóbarátokban.

Ő alakította Will Colbertet, Ross gimnáziumi osztálytársát, egy kiközösített, irigy és kövér kisfiút, aki barátok híján Rosszal volt kénytelen megalapítani az Utáljuk Rachelt! Klubot. Ő és Ross mondogatták mindenkinek, hogy Rachelnek pénisze is van - a pletyka később annyira elterjedt, hogy még Chandler középiskolájában is ismerték! A Jóbarátok-duplaepizódban Brad Pitt folyamatosan zrikálja Jennifer Anistont: az egész olyan, mintha csak előrevetítené a válásukat, és hogy majd 2005-ben Pitt összejön Angelina Jolie-val a Mr. és Mrs. Smith forgatásán.

Kedd: Harcosok klubja

Íme a kultfilm, ami az ezredforduló Magyarországán divatba hozta a harsány színű hawaii ingeket és Chuck Palahniuk őrülten jó regényeit. Emellett megmutatta, hogy van élet a Mátrixban látott, fekete bőrkabátokon túl is, vagyis hogy egy piros műbőr jakó még akkor is lehet cool, ha csak egy susogós melegítőalsót veszünk fel hozzá!

De Brad Pitt nemcsak idehaza, hanem az egész világon ikonná vált ezzel a filmmel, végleg bebizonyítva: jóval több rejlik benne, mint hogy élete végéig jóképű farmergatyamodell legyen a tévéreklámokban. És most őszintén: nem jobban jártunk azzal, hogy ő alakította Tyler Durdent, és nem a pohos Russell Crowe lett a ráklevesbe hugyozó, filmtekercsekbe péniszt ragasztgató, nagyvárosi gerillaharcos? Eredetileg ugyanis ez volt a producerek terve, valamint az, hogy ne Helena Bonham Carter  legyen Marla, hanem Courtney Love, Winona Ryder vagy Reese Witherspoon!

Szerda: Viszály: Bette és Joan

Pitt az ezredfordulón kezdett el komolyabb szinten foglalkozni a filmkészítéssel: 2001-ben alapította meg saját produkciós irodáját, a Plan B Entertainmentet, Jennifer Anistonnal és Brad Grey-jel (ma már egyikük sem tagja a cégnek: Aniston a válásukkor kilépett, Grey idén májusban meghalt). A cég olyan szuperprodukciók fölött bábáskodott, mint a Trója, a Tégla, a Jesse James, a Kick-Ass 1-2, a World War Z vagy a 12 év rabszolgaság, amiért Brad Pitt produceri Oscar-díjat is kapott 2014-ben.

A Bette és Joan is egy olyan tévésorozat, aminek Pitt az egyik producere. A széria egy olyan témát dolgoz fel, amit mindig is szerettek Hollywoodban: Hollywood és a filmgyártás aranykorát, azon belül is két álomgyári díva, Bette Davis és Joan Crawford vetélkedését a legjobb szerepekért. A két klasszikus filmsztárt Hollywood két veterán színésznője Susan Sarandon és Jessica Lange alakítják zseniálisan, de nemcsak ők brillíroznak ebben a sorozatban, hanem a mellékszereplők is (Alfred Molina! Stanley Tucci! Catherine Zeta-Jones!). Sőt, a díszletfestőkön át a berendezőkig mindenki: a gyönyörűen megkomponált képsorok minden másodpercéből árad a hamisítatlan '50-es évek feeling.

Csütörtök: Az ördög maga

A politikai krimik nagymestere, A Parallax-tervet és A Pelikán ügyiratot is jegyző Alan J. Pakula az utolsó rendezésében összeeresztette Hollywood két aktuálisan legnépszerűbb férfi színészét.  1997-et írunk: Harrison Ford, a Star Wars- és az Indy-filmek közkedvelt hőse még ereje teljében van: bármihez adja a nevét, kasszasiker lesz belőle, így nem csoda, hogy Az ördög maga és Az elnök különgépe producereitől is 20 milliós sztárgázsit kér. Azonban már feltűnt a színen egy ifjú titán, Brad Pitt, aki Dallas-epizódszereplőből küzdötte fel magát az Interjú a vámpírral, a 12 majom és a Hetedik főszereplőjévé, hogy aztán pár év múlva letaszítsa Harrison Fordot a legnépszerűbb férfi színészek dobogójáról.

Az ördög maga persze a két sztár szakmai rivalizálása nélkül is egy izgalmas thriller, amiben macska-egér játékot játszik egy rakétavásárlással megbízott ír terrorista (Pitt) és egy ír gyökerű, amerikai rendőrfőnök (Ford). A néző pedig legszívesebben mindkettőjüknek drukkolna.

Péntek: Blöff

A Harcosok klubja mellett valószínűleg ez Brad Pitt legkedveltebb és legsűrűbben idézett kultfilmje, nem véletlen, hogy már sorozatverzió is van belőlePersze a sikere nemcsak annak volt köszönhető, hogy Pitt egy viccesen hadaró ír vándorcigányt alakított benne, hanem mert kisportolt felsőtesttel vívott illegális bokszmeccseket, a női rajongók legnagyobb örömére.

A sztorit mindenki ismeri: egy rakás hülye gengszter egymást átverve próbál megszerezni egy milliókat érő gyémántot, ami végül egy kiskutya gyomrában köt ki. Guy Ritchie egyébként pont ugyanehhez a stílushoz nyúlt vissza legutóbb az Arthur királynál is, csak ott a szigetország pitiáner bűnözőinek nem egy drága ékkő kell, hanem az Excalibur.