Emmy-díjat kapott Rév Marcell az Eufóriáért, de díjazták a Csipet Csapatot is

A kreatív művészeti Emmy-díjakból az HBO 17-et zsebelt be a hétvégén, a Netflix „csak” 11-et.

A jövő heti, 74. Primetime Emmy-díjátadó előtt az elmúlt hétvégén sor került a kreatív művészeti Emmy-díjak átadójára is. Összesen 48 kategóriában hirdettek győztest.

Vasárnap a fikciós alkotásokat díjazták, a legelégedettebben a Stranger Things, valamint az Eufória és A Fehér Lótusz alkotói távozhattak, fejenként öt díjjal.

Az Eufória egyik epizódjával Rév Marcell operatőr is nyert (tavaly „csak” a jelölésig jutott), a Loki, a Squid Game, a Győzelmi sorozat: A Lakers dinasztia felemelkedése és A csodálatos Mrs. Maisel alkotóit megelőzve.

A Netflix-féle Squid Game négy trófeát vihetett haza, köztük Lee You-mi a legjobb mellékszereplő díját, ami történelmi győzelem, ezzel ő lett ugyanis az első koreai színésznő, aki megnyerte ezt a kategóriát. A streamerek közül az HBO-é az elsőség, az este folyamán 17 díjat zsebelhettek be, őket követte a Netflix (11), a Hulu (8) és az Apple TV+ (4) – utóbbiból két díjat a Különválás vitt el.

Lee You-mi a legjobb mellékszereplő díjával (Forrás: Getty Images)

 

Az ABC Abbott Elementary című vígjátéksorozatát a legjobb szereposztásáért díjazták, az HBO Barry és a Hulu Gyilkos az házban című sorozata egyaránt három győzelmet gyűjtött be, az utóbbiból az egyik elismerés Nathan Lane-nek járt a mellékszereplő kategóriában. Ez volt a rekordnak számító hetedik jelölése ebben a kategóriában, hiszen a Frasier, a Mad About You, a Modern család és A férjem védelmében című produkciókban nyújtott alakításaiért is jelölték.

A Chip és Dale: A Csipet Csapat alkotócsapata (Forrás: Getty Images)

 

A vasárnap este legnagyobb meglepetését a Chip és Dale: A Csipet Csapat szállította, mivel elvitte a „kiemelkedő tévéfilm” kategória díját

a Ray Donovan: The Movie, a Reno 911! The Hunt for Qanon, a Zoey's Extraordinary Christmas és az HBO The Survivor című komor holokausztdrámája elől.

A drámai sorozatok közül a legjobb mellékszereplő Colman Domingo lett az Eufóriából, aki korábban a Walking Deadben is emlékezetes alakítást nyújtott.

A Stranger Things stábjából győzött Nora Felder is a music supervisor kategóriában, akit utána az újságírók természetesen Kate Bush 1985-ös "Running Up that Hill" című slágeréről kérdeztek. Felder szerint a dal sikerének titka, hogy jól illeszkedett a 2022-es korszellemhez.

Sokan kapcsolódnak hozzá. A gyerekek az elszigeteltség érzésével küszködnek, és a dal lehetővé teszi számukra, hogy valahogy kifejezzék ezt az érzést"

- mondta Felder.

A Fehér Lótusz a hangkeverés, a zeneszerzés és a főcímzene kategóriákban tarolt. Az HBO ironikus drámája a vágás és a casting díját is elvitte a miniszériák mezőnyében.

Laurie Metcalf vasárnap nyerte el negyedik Emmyjét, a vígjátéksorozatok legjobb mellékszereplőjének kategóriájában a Hacks című sorozatban nyújtott alakításával.

RuPaul a RuPaul's Drag Race műsorvezetéséért nyert Emmyt, ezzel meghosszabbította rekordját, mint az Emmy történetének legtöbbször kitüntetett színes bőrű jelöltje. Összesen 12 alkalommal győzött, zsinórban immár hetedik alkalommal.

Via: THR / Variety