Ennyien nézték a vizes vb nyitányát a tévében

Megnéztük, hogy múlt héten hogyan alakult a nézettségi verseny a csatornák között, különös tekintettel a vizes vb megnyitójára.

A múlt hét legnézettebb műsora a teljes lakosság körében a szerdai Barátok közt epizód lett 771 276 nézővel és 21,1 százalékos közönségaránnyal, ami annyit jelent, hogy az éppen tévét nézők 21,1 százaléka követte az RTL Klub aduászát, már ami a nézettséget illeti. A 18 és 49 évesek körében a múlt hét legnézettebbje a Forma 1 közvetítés lett az M4-en, ami azért is nagy eredmény, mert vasárnap délután adták, ami nem számít épp főműsoridőnek. Ennek ellenére 240 732 néző látta a versenyt, ami az éppen tévét nézők 27 százaléka volt. Vagyis a közönségarány őrült magas.

Az MTVA például ezt az eredményt is kommunikálhatta volna, ha mindenképpen a múlt hét legnézettebb műsorairól készít sajtóanyagot. De ők természetesen inkább a vizes VB megnyitójára koncentráltak. A sajtóközleményben azt írták, hogy a közszolgálati média három csatornája is sugározta az eseményt: az M4, a Duna Tv és a Duna World.


A mi rendelkezésünkre álló nézettségi adatokból sajnos nem derül ki, hogy összesen mennyien nézték a megnyitót, mivel a Duna World eredményei nem kerültek be a heti top 50-es műsorok táblázatába és egyéb adatok sincsenek róla a Nielsen anyagában. Egyedül az M4 közvetítése fért fel az 50 legnézettebb műsor listájára mind a fiatalok, mind a teljes lakosság körében. Így mi csak arról tudunk írni, hogy az M4-en sugárzott adás a teljes lakosság körében a negyvenedik helyet tudta megcsípni a maga 429 937 nézőjével és 13 százalékos közönségarányával. A Duna Tv-n ezek a számok jóval alacsonyabbak: a teljes lakosság körében az egész műsort 228 472-en figyelték 6.8 százalékos közönségarány mellett, míg a vele egy időben az RTL Klubon sugárzott Barátok köztöt 662 551-en nézték, a közönségarány 17.6 százalék volt. Összeadva tehát a két csatorna nézőszámát 658 409 ezren voltak, akik az M4-en és a Duna Tv-n megnézték a megnyitót. A pénteki Barátok közt-epizód múlt héten viszont nem került fel a top 50 műsorok közé, amire már nagyon régen volt példa, és ez azt is jelenti, hogy a vizes vb megnyitójára valóban volt kereslet.

A 18 és 49 év közöttiek körében 39. helyen zárt a nézettségi versenyben az M4 megnyitó közvetítése 119 857 nézővel és 10,2 százalékos közönségaránnyal, míg a Duna Tv közvetítését 47 266 néző nézte 4 százalékos közönségaránnyal. A vele egy időben az RTL Klubon futó Barátok közt 193 917 nézőt érdekelt 15.4 százalékos közönségaránnyal, az azt követő Hé haver, hol a kocsim c. film 127 769 nézőt és 11,2 százalékos közönségarányt produkált.

Az MTVA közleményében ez állt:

„A 2017. július 14-én zajló, több mint kétórás megnyitót három csatorna közvetítette élőben: az M4 Sport, a Duna TV és a Duna World. A három csatornán együtt 877 ezren nézték az ünnepséget, ami a megnyitó idejében tévénézők 27,2%-át jelentette. Ez azt jelenti, hogy a televíziónézők közel harmada a Vizes VB-nyitányát kísérte figyelemmel.

Legtöbben, 528 ezren, az M4 Sport csatornán követték az eseményt, 245 ezren a Duna csatornán, és 104 ezren pedig a Duna World csatornán látták a látványos megnyitót. Az M4 Sport a legnézettebb csatorna volt a megnyitó idejében, az esemény idejében tévézők több mint 16%-a választotta pénteken este ezen a csatornán a megnyitó-ünnepséget. Több mint 1,9 millióan voltak, akik legalább egy percet láttak az élő megnyitóból, de egy átlagos néző közel egy órát, 56 percet látott belőle.

Pénteken késő éjjel és szombaton összesen négyszer ismételte meg az ünnepséget az M4 Sport és a Duna World. Az ismétlésekkel együtt több mint a népesség negyede (25,7%-a, 2 millió 242 ezer fő) látott legalább egy percet a megnyitóból.”

Az M4-es 528 ezres nézőszámot nem értjük, bár lehet, hogy beleszámolták a felvezető műsort is, ami 19 órakor kezdődött. A közlemény utolsó része a legszórakoztatóbb: a két közszolgálati csatorna négyszer (!) ismételte meg a megnyitót, és ezzel a népesség negyede látott legalább egy percet az esemény közvetítéséből. Ilyen alapon ha végtelenítve ismételnék egy tetszőleges csatornán, pár hónap múlva talán már arról számolhatna be az MTVA, hogy az egész népesség látott a megnyitóból egységnyi mennyiséget.