Ezek voltak a 90-es évek legnagyobb hatású sorozatai

25 éves lett a PORT.hu! A jeles esemény apropóján azt már megnéztük, hogy milyen kultikus sorozatok elé ülhettünk le 1995-ben, a Port alapításának évében, most pedig a teljes kilencvenes éveket vesszük górcső alá.

Nemcsak arra voltunk kíváncsiak, hogy melyek a legnépszerűbb szériák ebből a periódusból, de a válogatás során fontos tényező volt az is, hogy mekkora hatást gyakorolt a műfajra az adott sorozat. (A listában a Csengetett, Mylord?, a Baywatch és az X-Akták nem szerepel, mert azokra már a korábbi összeállításunkban kitértünk.)

Esküdt ellenségek 

Miről szól? A New York-ban játszódó detektív-dráma valódi bűnesetekből meríti az ihletet. Jack McCoy helyettes államügyész (Sam Waterston) és az ügyész Jamie Ross (Carey Lowell) vezetik a rendkívül fontos jogi csapatot, míg Lennie Briscoe gyilkossági nyomozó (Jerry Orbach) a terepen gyűjti a nyomokat.

Miért fontos? A húsz évadot megélt, 456 epizódos sorozat túlzás nélkül műfajt teremtett, és önálló franchise-zá bővült. Nélküle a CSI vagy az NCIS sem készülhetett volna el. Alkotói bebizonyították, hogy egy sikeres sorozat pillérét nem feltétlenül a sztárok jelentik, itt ugyanis maga a koncepció volt a lényeg, ezért is élte túl a széria az állandó színészcseréket.

A Simpson család

4

Miről szól? A nem csak rikító sárga külsejük miatt abnormális Simpsonék kalandjaik során a mindenki által jól ismert hétköznapi helyzeteket, a legismertebb sztárokat, politikusokat és a legnagyobb filmsikereket figurázzák ki rendkívül eredeti és harsány humorral.

Miért fontos? Az 1989-ben indult Simpson család ma már nemzeti intézménynek számít. Eddig összesen 34 Emmy-díjat gyűjtött be, saját csillaga van a Hollywoodi hírességek sétányán, a Time magazin a 20. század legjobb televíziósorozatának választotta, és a rekordok könyvében is szerepel mint a leghosszabb ideig futó és a legtöbb vendégsztárt szerepeltető animációs sorozat. Noha a széria még ma is fut, népszerűsége csúcsán egyértelműen a 90-es években volt.

Jóbarátok

Miről szól? A sitcom hat, a húszas éveiben járó fiatal (három férfi és három nő) mindennapjait követi nyomon New Yorkban.

Miért fontos? Lehet még bármi újat elmondani a 90-es évek kultikus szériájáról azok után, hogy nemrégiben bemutatott nosztalgiázós különkiadás apropóján újra ellepték a tévés és mozis portálokat a Jóbarátokkal foglalkozó hírek és összeállítások? A sorozat egészen 2004-ig futott, és azóta is állandóan ismétlik a tévécsatornák, és a streamingen is folyamatosan elérhető, ezért sem érezzük egy letűnt kor termékének. Pedig a Jóbarátok nagyon is a 90-es évek szülötte, nemcsak azért, ahogy a főszereplők beszélnek és viselkednek, de maga a műfaj, a sitcom is ekkor élte a fénykorát.

Seinfeld

Miről szól? Férfibarátság, romantika, család, karrier és sport: nagyjából a fenti témák körül zajlanak a barátok, Jerry, George, Elaine és Kramer önálló, felnőtt hétköznapjai a különleges, lüktető metropoliszban, melynek neve New York.

Miért fontos? Magyarországon a Jóbarátok trónja megingathatatlan, de ha Amerikában tesszük fel a kérdést, hogy melyik a 90-es évek legjobb és legnépszerűbb sitcomja, már alaposan megoszlanak a vélemények. Jerry Seinfeld kultikus szériája műfajt teremtett, a fináléra 76 millió (!) néző kapcsolt oda. A híres definíció szerint a Seinfeld egy „sorozat a semmiről”, de valójában nagyon is szólt valamiről: azokról a hétköznapi apróságokról, amelyek mindenkit felidegesítenek, de amik nagyító alá téve nagyon viccesek tudnak lenni.

Egy rém rendes család

Miről szól? A cipőboltban dolgozó Al Bundy (Ed O'Neill), háztartásbeli felesége, Peggy Bundy (Katey Sagal) és közös gyermekeik története a külvárosi Chicagóban zajlik. Együtt egy igazi diszfunkcionális családot alkotnak.

Miért fontos? Egyetlen olyan amerikai sorozatról tudunk csak, amelyik óriási hazai népszerűsége miatt még egy magyar remake-et is kapott, ez pedig az 1987 és 1997 között 259 epizódot megért Egy rém rendes család. A széria prosztó humorára a nézők vevők voltak, a kritika és a szakma kevésbé, így máig az Egy rém rendes család a leghosszabban futó tévésorozat, ami sosem kapott Emmy-díjat. Érdekesség: a széria sokáig szerény sikerrel futott, még a harmadik évadra sem szerzett magának komolyabb rajongótábort, de az egyik epizód miatt akkora botrányt csapott egy aktivista néző, hogy utána a nézettségi adatok megugrottak.

Vészhelyzet

Miről szól? A chicagói megyei kórház sürgősségi osztályán sincs megállás, a betegek futószalagon érkeznek. A rezidenseké a főszerep, akik a nap 24 órájából 22 órában kénytelenek helytállni, egymás segítségére lenni, s feletteseik kritikáit elviselni.

Miért fontos? Nem az első és nem az utolsó kórházas sorozat volt a Vészhelyzet, de a 15 évadot megélt széria teljesen átformálta a műfajt, és ma már egyértelműen etalonnak számít. A rendezése tanítani való, úgy teremtett feszültséget, ahogy arra csak a legjobb akciófilmek képesek, és közben kiváló színészek kaptak teret a kibontakozásra. Itt kezdte karrierjét a Ross dokit alakító George Clooney, de Noah Wyle, Anthony Edwards és Julianna Margulies is ezzel a sorozattal került a köztudatba. 

Mr. Bean

Miről szól? Az egész világ ismeri a földkerekség leggátlásosabb emberét, akinek személyisége parádés ötvözete az ártatlanságnak, a rosszindulatnak és a leleményességnek. Kerüljön akármilyen helyzetbe, Mr. Bean mindig talál olyan utat, ami egy normális embernek eszébe sem jutna.

Miért fontos? Az 1990 és 1995 között futott sorozat mindössze 15 epizódból áll, Rowan Atkinson azonban így is be tudta írni magát, illetve Mr. Beant a tévétörténelem legikonikusabb karakterei közé. A botcsinálta angol kisember figurája egyébként már 1979-ben megszületett, eleinte ráadásul Mr. White-nak hívták. A sorozat hihetetlen népszerűsége alighanem abban rejlik, hogy a karakter nem nagyon beszél, inkább gesztusokkal és testbeszéddel magyarázza el, mit gondol, a szerencsétlenkedéseinek apropója pedig mindig valami olyan hétköznapi, közérthető élethelyzet, mint az autóvezetés vagy a vásárlás, amivel mindenki nap mint nap szembesül.  

Frasier - A dumagép

Miről szól? Frasier Crane, a nagydumájú pszichológus a hűvös Bostonból egyenesen Amerika túloldalára, az esős Seattle-be helyezi át a székhelyét, amikor állást kap a KACL rádióadónál, hogy lélekbúvárként szórakoztassa az éterből a nagyérdeműt.

Miért fontos? A Cheers spin-offját nálunk valószínűleg senki nem sorolná a Jóbarátok vagy a Seinfeld elé, az 1993 és 2004 közt futó sitcom mégis rendre elhozta az Emmy-díjakat a riválisok orra elől. Népszerűsége csúcsán öt egymást követő évben nyerte meg a legjobb vígjáték-sorozatnak járó Emmy-díjat, összesen pedig 37 szobrot gyűjtött be

Buffy, a vámpírok réme

Miről szól? Buffy Summers egy átlagos, 18 éves lány; leginkább a fiúk érdeklik, az iskola azonban annyira nem. Élete fordulatot vesz, amikor egy különös alak azzal áll elé, hogy ő nem egy mindennapi lány, hanem kiválasztott. A világon egyedül ő rendelkezik azokkal a képességekkel, hogy vámpírokat semmisítsen meg.

Miért fontos? Egy gimis sorozat, amelyben a főszereplő lány vámpírokra vadászik? Ilyesmi is csak Joss Whedon (Bosszúállók, Az Igazság Ligája) geekpápának juthat eszébe, aki ugyan az inspirációt egy azonos című, 1992-es filmből vette, de teljesen átalakította az alaphelyzetet. A Buffy sikere (átlagosan 4-6 millió nézője volt) bebizonyította a tévés döntéshozóknak, hogy érdemes kockázatot vállalni, és bátran kísérletezni a műfajokkal.

Twin Peaks

Miről szól? A kis északnyugat-washingtoni kisváros, Twin Peaks élete teljesen felfordul, miután megtalálják a gimis szépségkirálynő Laura Palmer holttestét. Dale Cooper különleges ügynököt bízzák meg az eset felderítésével.

Miért fontos? David Lynch 1990-ben indult misztikus krimije forradalmi jelentőségű volt. Országos csatornán korábban még csak hasonlót sem láthattak a nézők, és azóta sem nagyon. Nyomasztó hangulat, bizarr karakterek és blőd humor buddhista bölcsességekkel vegyítve, és persze olyan ikonikus karakterek, mint Dale Cooper, a Tuskó Lady vagy a kanapé mögött lapuló ördögi Bob – ez volt a mindössze két évadot megélő, de kultikussá váló Twin Peaks, amelyet az amerikai bemutató után nem sokkal nálunk is levetítettek, hasonló sikerrel.