Ezeket a filmeket ajánljuk a péntek esti tévézéshez

Ha valakinek ehhez van hangulata.

Kémek hídja - Moziverzum, július 31. péntek, 18h

1960. A hidegháború legfagyosabb évében a Szovjetunióban elfogják egy lelőtt U-2-es kémrepülőgép pilótáját. Gary Powers talán örökre fogoly marad. Kétévnyi hiábavaló próbálkozás után a CIA kiszemel egy ügyvédet (Tom Hanks), hogy szabadítsa ki a pilótát a vasfüggöny mögül. James Donovan-nek Berlinbe kell utaznia, hogy tárgyalásokat kezdjen az ellenséggel. De a CIA egészen másfajta feladatok elvégzésére is felkészíti őt...

 

Annapolis - Ahol a hősök születnek - Filmcafe, július 31. péntek, 19h

Mikor Jake Huard bejut az Annapolisi Tengerészeti Akadémiára, úgy érzi, végre valóra váltak álmai. Ám a küzdelem, hogy férfivá érjen, csak most veszi kezdetét. Nehezen megy neki a beilleszkedés, a teljesítménye ingadozó, és attól fél, nem tud megfelelni a majd a nagy múltú intézmény szigorú követelményeinek. Ám Jake-et kemény fából faragták, nem adja fel a küzdelmet: benevez a tengerészeti bokszbajnokságra. Szembeszáll a könyörtelen Cole hadnaggyal, remélve, hogy így kivívhatja bajtársai szeretetét, felettese elismerését, és büszkévé teheti édesapját.

 

A Bourne-rejtély - Mozi+, július 31. péntek, 21h

Robert Ludlum regénye alapján! Egy olasz halászhajó legénysége félhalott férfit ment ki a tengerből. Az idegen amnéziában szenved, és a hátában lévő golyókon és egy csípőjébe ültetett svájci bankszámlaszámon kívül semmije sincs. Nem tudja, ki ő és honnan jött, de hamarosan kivételes tehetséget árul el az önvédelem, a keleti harcművészetek és a nyelvek terén. Mindez pedig sokatmondóan veszélyes múltat sejtet. Hősünk összezavarodottan és kimerülten hozzálát, hogy kiderítse, ki is ő valójában, és hogyan sodródott ilyen veszélybe. A zürichi széffiók tartalma, ha lehet, még az előzményeknél is zavarba ejtőbb: néhány útlevél, egy duzzadó bankjegyköteg, automata pisztoly valamint egy név: Jason Bourne és mellette egy párizsi cím. Hogy mindez mit jelent, az Bourne számára is rejtély. Senkit nem ismer, őt azonban rendre felismerik, de úgy tűnik, hogy nem a jóakaróiba botlik úton-útfélen. Fokozódó paranoiája teljesen indokolt, valóban üldözik őt, sőt, az életére törnek…

 

Bosszúállók: Végtelen háború - Viasat3, július 31. péntek, 21h

A Marvel mozis univerzumának egészét felölelő, tíz év eseményeinek tetőpontját jelentő Bosszúállók: Végtelen háborúban minden idők legnagyobb és leghalálosabb leszámolására kerül sor. A Bosszúállóknak és szövetségeseiknek mindent kockára kell tenniük, hogy megfékezzék a nagy erejű Thanost, aki egy szemvillanás alatt elpusztíthatja a világot.

 

Kutyaszorítóban - Filmcafe, július 31. péntek, 21h

Egy gyakorlott tolvajbanda fegyveres rablást követ el egy gyémántraktárban. A rendőrség meglepően hamar a helyszínre ér, ezért felmerül a gyanú, hogy valaki a banda tagjai közül besúgó. A cselekmény a rablás elkövetése után indul, és egy-egy visszatekintő jelenetben idéződik fel az azt megelőző időszak, a bűntett kitervelésének fázisa, illetve ily módon ismerjük meg magukat a szereplőket is.

 

Drága Alice - Filmbox Extra HD, július 31. péntek, 21h

Különböző életek fonódnak egymásba egy átlagosnak tűnő napon. Franzis Namazi, az újonnan érkezett bevándorló Gambiából jött Svédországba, és arra készül, hogy lemondjon a kis boltjáról. Karin Carlsson-Said ügyvéd élete egyik legfontosabb szakmai döntése előtt áll. A férjének, Mosesnek pedig pénzt kell küldenie Ugandába, ahol az apját kórházban ápolják, ám problémák merültek fel az átutalással kapcsolatban. Bosse, a tévésztár megtudja, hogy kirúgták a saját műsorából, ráadásul a felesége megcsalja. Az ismert ember, Hakan alkoholproblémákkal küzd, és még egyszer az ügyvédje, Karin segítségére van szüksége.

 

T2 Trainspotting - Viasat6, július 31. péntek, 22h

Négy edinborough-i srác meg a heroin története húsz évvel ezelőtt felforgatta a mozis világot. A durva valóság és az őrült humor nagy találkozásából kultikussá váló film valamint négy feledhetetlen _ bár kissé veszélyes _ figura született. Most mind a négyen visszatérnek: az évek őket sem kímélték, és ők továbbra sem kímélnek senkit. Renton, Spud, Begbie és Beteg Srác: a négy régi barát, akit jó viszontlátni (de lehetőleg nem egy sötét sikátorban) újra akcióba lendül.

 

Pacsirta - M5, július 31. péntek, 22.15h

Vajkayék hosszú évek óta görcsösen reménykednek abban, hogy szerencsétlen, csúf lányuk végre megtalálja társát s a boldogságot. Most is azért küldik el Pacsirtát néhány napra a rokonokhoz, hogy bemutassák a háromgyermekes, özvegy ispánnak. A magára maradt házaspár ismét összetalálkozik a régi barátokkal. Színházba is elmennek, ahol már évek óta nem jártak, mert Pacsirta nem bírja a színházszagot. Az előadás után Vajkayt meghívja a kaszinóba hajdani asztaltársasága. Az idős ember, aki már évek óta lemondott mindenről, most átmulatja az éjszakát, s hajnalban, a keserű kijózanodás pillanataiban először néz szembe a maga és felesége elrontott életével, lányukért feláldozott, elvesztett boldogságukkal... A film díjai: Cannes 1964, a legjobb férfi alakítás díja Páger Antalnak, Magyar Filmkritikusok Díja _ a legjobb női alakítás Tolnay Klárinak, a legjobb férfi alakítás Páger Antalnak. A film a magyar irodalom egyik gyöngyszeme, Kosztolányi Dezső azonos című műve alapján készült.

 

Erőszakik - Filmcafe, július 31. péntek, 22.55h

Ray (Colin Farrell) és Ken (Brendan Gleeson) profi bérgyilkosok. A legutóbbi munkájuk kapcsán azonban támadt egy kis zűr. A góré emiatt jobbnak látja kényszervakációra küldeni őket. Londonból így a belgiumi Bruges-be utaznak, amíg tisztázódik a helyzet. Megpróbálnak turistaként viselkedni a flamand városkában. Ken élvezi a nyugalmat, Rayt azonban kísértik a véres események. Miközben a főnök hívását várják, fura figurák egész sorával ismerkednek meg. Köztük van az Európában forgató amerikai törpe színész, néhány holland prostituált, valamint a titokzatos Chloe (Clémence Poésy), aki elcsavarja Ray fejét.

 

Megint 48 óra - Moziverzum, július 31. péntek, 23.15h

A maffia vérdíjat tűz ki Reggie fejére, ráadásul a busz, mely a sittről elszállítja, átpördül, kábé tizenhétszer. Remek Porschéjét szilánkokra robbantják. A balfékek egy bárban még mindig nem tanulták meg, hogy ostobaság feldühíteni Reggie-t. És még fiatal az éjszaka. Mielőtt ez a 48 óra véget ér, Reggie és Jack a feje tetejére állítja San Franciscót, hogy elcsípjenek egy ravasz drogbárót. A fiúk visszatértek a városba... és az utcákat elönti az akció.