Ezeket a filmeket ajánljuk péntekre

A péntek este a képdobozból nézve.

A nyomorultak - Viasat2, június 23. péntek, 20h

Jean Valjean (Liam Neeson) közel húszévi kényszermunka után kiszabadul. Büntetését élelemlopásért kapta és megélhetéséért újra lopni kényszerül. Éjjelre befogadja egy püspök, akitől reggelre ellopja ezüst gyertyatartóit. Mikor Valjeant elfogják, a püspök nemhogy vádat nem emeltet ellene, hanem odaadja a szegény embernek az ezüsttárgyakat. A gesztus mély nyomot hagy benne. Letelepedik egy kisvárosban, ahol idővel az egyik legbefolyásosabb üzletember és polgármester válik belőle. Múltja mégis kísérti, mikor egy áthelyezett börtönőr lesz a rendőrkapitány, aki felismeri benne régi foglyát.

 

A szörny - AMC, június 23. péntek, 21h

Lake Placid, azaz Szelíd-tó pokoli hellyé változik, amikor szörnyű beszámolók kezdenek keringeni egy emberevő krokodilról. A tulajdonosok még a turistaszezon előtt szeretnének a híresztelések végére járni, és egy csapatot bíznak meg az ügy tisztázására. Még hogy krokodil a hegyek között? A nagyvárosi paleontológusnőt, Kelly Scottot (Bridget Fonda) egy helybéli keményfiú, Jack Wells (Bill Pullman) segíti a rejtély megoldásában. Munkájukat azonban jelentősen akadályozza egy túlbuzgó állatbarát, aki betegesen szereti a krokodilokat. Az új veszély hamarosan felborítja a kisváros csendjét.

 

Szabadíts meg a gonosztól - Magyar Mozi TV, június 23. péntek, 21h

A tánciskola ruhatárából eltűnik egy kabát. A ruhatárosnő két felnőtt gyerekével és a sógorával elindul, hogy visszaszerezze a kabátot és a becsületét. 1944-ben vagyunk, Budapesten.

 

Az időgép - Viasat3, június 23. péntek, 21h

Az időgép főhőse Hartdegen (Guy Pearce) egy 1900-as évekbeli New York-i feltaláló. Az ifjú megtervez és felépít egy mesébe illő, időutazásra alkalmas szerkezetet, hogy meg nem történté tegyen egy tragédiába fulladt randevút. Múltbeli látogatása után a jövőbe indul, hogy ott is körülnézzen. De egy hiba folytán nyolcszázezer évet tesz meg egy minden képzeletet felülmúló kalandsorozatban.

 

2 kaliber - Mozi+, június 23. péntek, 21h

Trench a kábítószer-ellenes hivatal ügynöke, Steadman pedig a haditengerészet nyomozója. Az a feladatuk, hogy beépüljenek a maffia soraiba. Az egyetlen probléma az, hogy kölcsönösen mit sem tudnak a másik dolgairól. Amikor az útjuk keresztezi egymást, Trench és Steadman nemcsak a másikat, hanem olykor saját magukat is átverik, becsapják, miközben igazából a mexikói maffia vezeti meg őket. Amikor rájönnek, hogy a feletteseik kijátszották őket, össze kell fogniuk, hogy élve megússzák a veszélyes kalandot...

 

Veszett vad - Filmcafe, június 23. péntek, 21h

Oregon állam erdeiben brutálisan megölnek négy állig felfegyverzett embert. A gyilkos tökéletesen dolgozik, nem hagy nyomot, nem látja senki sem. Végül Aaron Hallam (Benicio Del Toro) őrmesterhez jutnak el, akit azonban az FBI képtelen megállítani. Abby Durrell ügynök (Connie Nielsen) a tébolyult katona egykori kiképzőjéhez, L.T. Bonhamhez (Tommy Lee Jones) fordul segítségért. L.T. sejti, hogy Aaron nem hagyja magát élve elkapni. A két férfi, mester és tanítványa hamarosan magára marad az erdőben. Véres hajsza kezdődik, ahol egy idő után már nem tudni, hogy ki az üldöző és ki a vad.

 

Transz-Szibéria - Film Mánia, június 23. péntek, 21h

Egy amerikai házaspár, Roy és Jessie a hosszú pekingi tartózkodásukat követően kis vargabetűvel utaznak haza az Egyesült Államokba. A transzszibériai expresszel indulnak Moszkvába. Útközben találkoznak egy másik nyugati párral, Carlosszal és Abbyvel, akikkel gyorsan összebarátkoznak. Amikor Roy egy időre lemorzsolódik a kis csapattól, Jessie-nek rá kell döbbennie, hogy az újonnan megismert honfitársaik egyáltalán nem azok, akiknek mutatják magukat. Ám az igazi meglepetés csak ezután következik, olyan veszélyes játszmába keveredtek, amelybe nem kellett volna.

 

A Szicíliaiak klánja - DUNA Televízió, június 23. péntek, 21.45h

Roger Sartet megszökik a börtönböl, és segitöinél, a Manalese családnál rejtőzik el egy ideig. A család feje, Vittorio belemegy a Roger által ajánlott nagyszabású ékszerlopásba, mert a fiatalember a cellatársától megszerezte egy épület biztonsági berendezésének rajzát. A fiúban azonban nem bízik: meggondolatlannak és forrófejűnek tartja... Henri Verneuil szakértelmének, a Gabin-Delon-Ventura sztárhármasnak és Morricone zenéjének köszönhetően ez a mesteri krimi ellenáll az időnek.

 

Megtört város - Film4, június 23. péntek, 22h

Az exzsaru Billy Taggart magándetektívként dolgozik. Egy nap a polgármester Hostetler hívja, lehetőséget kínál számára, hogy visszakapja jelvényét. A férfi szerint a nejének viszonya van valakivel, és ez csökkentheti az újraválasztási esélyeit. Megkéri Billyt, járjon utána a dolognak. Miközben az exzsaru egyre mélyebbre ássa magát az ügybe, rájön, hogy többről van szó, mint házasságtörési botrányról. Ráadásul a polgármester csak felhasználta, és csőbe húzta őt. Billy nem hagyja annyiban a dolgot.

 

Fejlövés - Magyar Mozi TV, június 23. péntek, 22.50h

Klári és Laci elhatározzák, hogy közösen öngyilkosok lesznek. Döntésüknek egyszerű oka van, se pénzük, se állásuk, se lakásuk. Még aludni sem tudnak hol, mert szüleik nem fogadják be őket. Bélának, Laci barátjának fegyvere is van, így hárman indulnak el megvalósítani a tervet. A film megtörtént eseményt dolgoz fel.

 

Taxisofőr - Paramount Network, június 23. péntek, 23h

Egy elidegenedett, sérült, magányos férfi téveszmék irányította bosszúhadjáratba kezd a manhattani éjszakában.

 

Grimm - Viasat Film, június 23. péntek, 23.20h

A két Grimm testvér, Jacob (Heath Ledger) és Wilhelm (Matt Damon) szélhámosságból élnek, és a francia hatóságok elől menekülnek. A testvérek rövidesen a fantáziájuk teremtette mesevilágban találják magukat, ahol egy bűvös erdőben titokzatos körülmények között fiatal lányok tűnnek el. Itt tényleg szükségük lesz minden trükkre, ellenfelük ugyanis a Tükör királynő (Monica Belucci).

 

Felhőkarcoló - Mozi+, június 23. péntek, 23.20h

Will Sawyer (Dwayne Johnson), aki egykor az FBI túszmentő osztagát vezette, jelenleg felhőkarcolókra specializálódott biztonsági szakértőként dolgozik. Legújabb megbízása miatt Hongkongba utazik, amikor a világ legmagasabb épülete hirtelen kigyullad, és őt kiáltják ki felelősnek. Will ellen körözést adnak ki, így kell megállítania az igazi felelősöket, tisztára mosnia a nevét, és legfőként megmenteni a családját, akik az épületben rekedtek...a tűzvonal fölött.

 

Focus - A látszat csal - RTL HÁROM, június 23. péntek, 23.30h

Nicky (Will Smith), a zseniális szélhámos beveszi a csapatba a gyönyörű csalót, Jesst (Margot Robbie), aki igazi tehetségnek bizonyul. Jess szinte tökéletes tanítvány, hamarosan mégis mennie kell. Nicky beleszeret, márpedig ebben a szakmában az ilyesmi egyenlő a lebukással. Néhány évvel később váratlanul újra találkoznak, és mindketten a spanyol aranyifjú, Garriga (Rodrigo Santoro) vagyonára pályáznak. Ezúttal azonban egyforma esélyekkel indulnak életük nagy fogásáért.

 

Hegylakó - Moziverzum, június 23. péntek, 23.30h

Connor MacLeod _ mint népe többi tagja _ halhatatlan! Kontinenseken és évszázadokon át utazva keresi a hozzá hasonlókat, hogy az ősi áldás-átok parancsa szerint kardpárbajban szálljon szembe velük. A Halhatatlanok csak egymás kardja által veszthetik életüket, a fejükkel együtt. Minden párbaj egy lépéssel közelebb viszi a győztest ahhoz, hogy ő legyen a kiválasztott, az Egyetlen, aki ellenfél nélkül, a halhatatlanság hatalmával élve uralhatja a világot! MacLeod napjaink Amerikájában éli tragikusan magányos életét. Igaz szerelmét évszázadokkal korábban elvesztette és nem mer újra szeretni. Rajta kívül már csak két halhatatlan él, és amikor egyikükkel végez egy parkolóházban, MacLeod tudja, hogy a végső összecsapás a gonosz Kurgan-nal már nem késlekedhet sokáig.

 

Solaris - DUNA Televízió, június 23. péntek, 23.45h

Dr. Chris Kelvint (George Clooney) azzal a feladattal bízzák meg, hogy találja meg az okát a Prometheus nevű űrállomáson tartózkodó, tudományos kutatást folytató, háromtagú tudóscsoport rejtélyes viselkedésének. A kutatók ugyanis mindenfajta kommunikációt megszakítottak a Földdel, csupán egyetlen hivatalos közlemény érkezik a csoport vezetőjétől, Gibariantól (Ulrich Tukur), aki kifejezetten Kelvin segítségét kéri. Az űrállomásra érkező Kelvin megdöbbenve látja, hogy Gibarian időközben öngyilkosságot követett el, a bázison maradt két tudós pedig paranoiához hasonló elmezavar jeleit mutatja. Steven Soderbergh nem másolja Tarkovszkij filmjét, nem egyszerű remake-et készít. A nagy orosz előd inkább inspirálja, elsősorban a hangulatával, bár Clooney is döbbenetesen emlékeztet az orosz főszereplőre, Anatolij Szolinyicinre, itt inkább a szerelmi szál körüli kérdéseken van a hangsúly. Ehhez a lassú, elgondolkoztató, lebegő filmhez kitűnő atmoszférát varázsol Cliff Martinez üveghangokon játszó, szférikus zenéje. Az expresszív operatőri munka (Soderbergh!) tökéletesen szolgálja a történet álomszerű, mozaikos elbeszélő-technikájának (szintén Soderbergh!) megjelenítését. A film kiállítása tökéletes, de most nem a különböző speciális effekteken a hangsúly, sokkal lényegesebb volt a Solaris körül keringő űrállomás szűk szobácskáinak, klausztrofóbiás tereinek megjelenítése, valamint a szinte lélegző, lüktető, hatalmas élő, organikus égitest ábrázolása. Kék-szürke, illetve ibolya-narancs. Rendkívüli, figyelemre méltó, szép alkotás, de csak elhivatottaknak, filozofálgatásra hajlamosaknak! És Tarkovszkij hívőknek is, mert talán, így érdemes tovább.