Ezeket a filmeket ajánljuk péntekre

Ha már pénteken is hamarabb sötétedik, akkor legyen tévé!

Gothika - Viasat3, október 27. péntek, 20h

Egy szigorúan őrzött női börtön sokaknak félelmetes intézmény, de Miranda Grey pszichológusnő (Halle Berry) inkább izgalmas szakmai kihívásnak tekinti munkahelyét. Egy este egy sebesült lányt látva az úton félrerántja a kormányt, ám mire magához tér, újból a munkahelyén, a börtönben találja magát, de már a rács másik oldalán. Azt mondják neki, megölte a férjét. Azt állítják, hogy megőrült.

 

Összeesküvés-elmélet - AMC, október 27. péntek, 21h

Jerry (Mel Gibson) taxisofőrként rója New York utcáit. Különböző összeesküvés-elméletek megszállotja, melyekkel utasait is előszeretettel traktálja. Amikor nem a volán mögül terjeszti zavarosnak tűnő gondolatait, akkor papírra veti őket, és saját kis újságot szerkeszt belőlük. Elméleteivel egy fiatal ügyvédnő, Alice (Julia Roberts) figyelmét is megpróbálja magára vonni. Hamarosan azonban a titkosszolgálatok egyik pszichiátere, Dr. Jonas elrabolja, és Jerry számára egyre egyértelműbbé válik, hogy minden, amit eddig hitt és gondolt, az létezik. Feszült macska-egér játék veszi kezdetét, és egyetlen esélye a túlélésre, ha Alice-t is meggyőzi az igazáról, és együtt összerakják a kirakós darabkáit.

 

A 13. harcos - Moziverzum, október 27. péntek, 21h

Mint távoli földre kiküldött képviselő, Ahmed Ibn Fadhlan a harcosok egy csoportjához csatlakozik, akik arra kényszerítik, hogy felvegye a harcot az éjszaka homályából felbukkanó ellenséggel, mely felfalja áldozatai holttestét. Egy jóslat szerint nem győzhetnek, ha nem lép be közéjük egy tizenharmadik harcos, aki nem északról való. Mikor rásütik, hogy ő az idegen, akire a sikerhez szükségük van, Ibn rájön, le kell győznie félelmét, és az éjszaka sötétjében a többiekkel neki is csatába kell szállnia.

 

Élősködők - Paramount Network, október 27. péntek, 21h

Kapzsiság és osztályellenesség veszélyezteti az újonnan alakult szimbiotikus kapcsolatot a gazdag Park család és a nélkülöző Kim klán között.

 

Arachnophobia - Pókiszony - Filmcafe, október 27. péntek, 21h

Dél-Amerika esőerdeinek mélyén kutatók egy olyan új pókfajt fedeznek fel, melynek halálos a harapása. Az expedíció egyik tagja nemcsak az életével fizet a felfedezésért, halálával további tragédiát is okoz, mivel holttestével együtt Kaliforniába érkezik az új faj egyik példánya is. A dél-amerikai mérges pók és egy helyi ártalmatlan pókfajta kereszteződéséből születik meg az a lény, amelyik gyökeresen felforgatja az addig oly idilli kisváros mindennapjait.

 

Az utolsó szamuráj - RTL HÁROM, október 27. péntek, 21h

A polgárháborúnak vége. Az egykori hős, Nathan Algren (Tom Cruise) nem találja a helyét a békés, egyre praktikusabb országban. A vakmerőség, az önfeláldozás, a hűség _ az ő katonaerényei _ itt már értéktelenné váltak. Ebből az állapotból egy sok pénzzel kecsegtető ajánlat mozdítja ki. Algrennek Japánba kell utaznia, ahol a fiatal, Amerika-barát császár modern hadseregébe kiképzőtisztnek szerződteti. Az új haderőnek a régi hagyományokat tisztelő és követő szamurájokkal kell leszámolnia. Az első csapást maga Algren vezeti. Az elkapkodott előkészületek miatt hiába a modern fegyverzet, a szamurájok diadalmaskodnak, és Algren fogságba esik. A szamurájok parancsnoka azonban nem végez az idegennel, hanem megpróbálja megismerni. Az amerikai pedig lassan megtapasztalja, hogy a szamurájok értékrendje sokkal közelebb áll hozzá.

 

Men in Black - Sötét zsaruk - Viasat Film, október 27. péntek, 21h

Jay (Will Smith) és Kay (Tommy Lee Jones) különleges ügynök nem a CIA-nak, és még csak nem is az FBI-nak dolgozik. Ők egy sokkal titkosabb szervezet ügynökei, akiknek az a feladata, hogy figyelemmel kísérjék a földönkívüliek aktivitását bolygónkon. Ügyfeleik, létformától függetlenül, galaxisszerte rettegik nevüket, s ebből akkor sem engednek, amikor szervezetük végzetes összeesküvést észlel. Egy veszélyes intergalaktikus terrorista a Földön akar megölni két galaktikus nagykövetet. A sötét zsaruk a csillagközi háború megelőzése érdekében azonnal akcióba lépnek.

 

A titánok harca - Film+, október 27. péntek, 21h

Hádész (Ralph Fiennes), az alvilág ura elpusztítja a félisten Perszeusz (Sam Worthington) családját. Ráadásul azt követeli az emberektől, hogy áldozzák fel Argosz hercegnőjét, Andromédát (Alex Davalos), és vessék a szörnyszülött fia, Kraken elé. Perszeusz vállalja, hogy szembeszáll a szörnnyel. Egy csapat harcossal, köztük a veterán Drakóval (Mads Mikkelsen) és Andromédával az oldalán elindul, hogy megakadályozza a káoszt. A tiltott világokban való utazás során csak akkor győzhetik le az útjukba kerülő vérszomjas démonokat és fenevadakat, ha Perszeusz elfogadja a benne rejlő isteni erőt, és saját kezébe veszi sorsának irányítását.

 

Angi Vera - M5, október 27. péntek, 21h

1948. Angi Vera, az árvalány, egy vidéki kórházban segédápolónő. Miután nyíltan bírálta a munkahelyén lévő tűrhetetlen állapotokat, a vezetés jobbnak látta, ha bentlakásos pártiskolába küldik a szókimondó lányt. Ott hamar pártfogóra talál, a régi aktivista, Traján Anna személyében. Annából a mozgalom és az átélt szenvedések kiölték az emberi érzéseket, megvet és gyűlöl mindent, ami másokat boldoggá tesz. A megszeppent és befolyásolható Angi Verát sikerül maga mellé állítani, és elkezdi a lány "ideológiai" nevelését... A film az ötvenes évek léleknyomorító világát mutatja be, azt a korszakot, amikor még a rendszer hívei is bármikor áldozattá válhattak. A film a Cannes-i Filmfesztiválon Fipresci-díjat nyert, és a világ számos más, rangos filmfesztiváljairól is díjesővel tért haza.

 

John Wick: 2. felvonás - Mozi+, október 27. péntek, 21.15h

John Wick (Keanu Reeves), a visszavonult bérgyilkos sosem nyugszik. Miután a magányos harcos New Yorkot totális csatatérré változtatta, és bosszúhadjárata során egy sereg gyilkost iktatott ki, újra ringbe száll. Wick egykori társa, egy titokzatos nemzetközi bérgyilkos szervezet irányítását akarja megkaparintani magának, így ráveszi cimboráját, hogy ismét csatasorba álljon. Wicket kötelezi az eskü, így vonakodva, de Rómába utazik, ahol a világ legveszélyesebb gyilkosaival kell szembenéznie. És a legenda egy még durvább, még brutálisabb háborúban találja magát.

 

Távozz tőlem, Sátán! - Filmcafe, október 27. péntek, 22.55h

Aki New Yorkban rendőr, az nap mint nap találkozik a bűn és gonoszság minden formájával. Sarchie (Eric Bana) azonban képtelen hozzászokni ahhoz a sok fájdalomhoz, amivel szolgálatban kénytelen szembenézni. Most egy egészen különös gyilkosságsorozat ügyében kénytelen nyomozni. A megmagyarázhatatlan és megmagyarázhatatlanul kegyetlen gyilkosságok felzaklatják, és a szolgálaton kívüli óráit is tönkreteszik: pedig azokat a kislányával és gyönyörű feleségével szeretné tölteni. Amikor már úgy érzi, beleőrül az egyre csak ismétlődő esetekbe, találkozik egy pappal, aki nem hord reverendát, és legalább olyan kemény figura, mint egy New York-i zsaru. És azt állítja, tudja, mi áll a borzasztó bűncselekmények hátterében.

 

Az első áruló - DUNA Televízió, október 27. péntek, 23h

Bellocchio nagyszabású alkotásban állít emléket a "nagy per"-ként elhíresült 1986-ban folytatott bírósági tárgyalásnak, amelyben 366 maffiatagot kényszerítettek a vádlottak padjára. A per megindításának lehetőségét a Cosa Nostra egy befolyásos tagja, Tommaso Buscetta részletes tanúvallomása adta, amelyből először derült fény a szicíliai maffia tényleges felépítésére és működésére. A filmből nemcsak a per lefolyását és hosszú távú hatásait ismerhetjük meg, hanem morális kérdéseket is felvet: lehetséges-e szakítani egy "katonának" az élete minden pillanatát addig meghatározó ideológiával, lehetséges-e szembeszállni régi önmagunkkal saját autonómiánk és emberségünk visszaszerzése érdekében.

 

Fedőneve: Donnie Brasco - Viasat Film, október 27. péntek, 23h

A valós történet alapján készült drámai és fordulatos filmben Joe Pistone (Johnny Depp), FBI ügynök _ feleségét (Anne Heche) hátrahagyva _ Donnie Brasco néven épül be az alvilágba. A fiatal és eszes Pistone ékszeres fenegyerekként szivárog be a rettegett maffia soraiba, ahol sikerül elnyernie Lefty Ruggiero (Al Pacino), az öregedő, ám világéletében kisstílű maffiózó bizalmát. Lefty hűséges barátként bánik vele, épp ezért Donnie-nak egyre nehezebb pusztán célszemélyként tekinteni az öregre. Amikor egyre közelebb kerül a "Család" nagykutyáihoz, olykor át-át lépi a szövetségi ügynököt a bűnözőtől elválasztó, láthatatlan határvonalat. Eközben tisztában van azzal is, hogy küldetésével Lefty-t a biztos halálba vezeti… Sőt, e felkavaró, szokatlan barátság akár mindkettejük számára is végzetes lehet…

 

22 lövés - Film Mánia, október 27. péntek, 23.20h

"Marseille. Maffia. Revans. Az elmúlt három évben már visszavonultan, békésen él a hírhedt gengszter, Charly Mattei (Jean Reno). Végleg feladta törvényen kívüli életét, mindene a családja, felesége és két gyermeke, nekik szenteli életét. Azonban egy hideg téli reggelen minden megváltozik. Szörnyű mészárlás vár rá, hagyják meghalni Marseille régi kikötőjének parkolóházában, 22 golyóval a testében. Esélye az életre nulla, de ő mégis kitart, túléli. Halhatatlan. És hogy ezután mi következik? És mindehhez mi köze régi gyerekkori barátjának? A filmet a marseille-i maffia világának egy 1977-es igaz története inspirálta."

 

Az eltűntek - Paramount Network, október 27. péntek, 23.45h

Három világítótoronyőr érkezik a skót partoktól 20 mérföldre lévő lakatlan szigetre, hogy megkezdje hathetes szolgálatát. A férfiak a megszokott módon végzik a napi rutinjukat, ám egy reggel egy partra sodródott csónakban egy eszméletlen emberre és egy zárt bőröndre bukkannak. A bőrönd aranyat rejt, a felfedezés pedig teljesen megváltoztatja az őrzők életét. Az elszigeteltségben élő férfiakon a paranoia lesz úrrá a hirtelen jött gazdagság miatt, miközben biztosak benne, hogy egy nap valaki keresni fogja rajtuk az aranyat.