Félelem és rettegés az indóházban - itt van Thomas, a gőzmozdony egyik legsötétebb epizódja

Nekem mindig is gyanús volt a Thomas, a gőzmozdony című sorozat. Lehet, hogy egyedül vagyok ezzel a véleménnyel, de nyíltan vállalom: számomra a sorozatban szereplő mozdonyok kifejezetten ijesztőek és egy kicsit sem barátságosak vagy szívmelengetőek, épp ellenkezőleg.

Ridegek, félelmetesek, és ahogy forgatják a szemeiket, futkos a hátamon a hideg. Kislányom van, ezért szerencsére nem mi vagyunk a célközönség, de most egy újságírónak, bizonyos Tristan Coopernek is feltűnt, hogy van az eredeti sorozatban egy rész, ami kifejezetten sötétre sikerült, és akár a gyerekek ijesztgetésére is felhasználható:
Az epizódban Henry-t, a zöld mozdonyt életfogytiglani büntetésre ítélik: az idők végezetéig az alagútban kell maradnia pusztán azért, mert szerencsétlen Henry nem akart kimenni az esőbe, nehogy elázzon a friss festés a „testén”.


És az i-re a pontot a narrátor (az eredetiben Ringo Starr) teszi fel a pontot azzal a mondattal, hogy: „Úgy gondolom, megérdemelte a büntetését. Ti is így gondoljátok?”

Talán nem is annyira meglepő a szigor, ha tudjuk, hogy Thomast egy anglikán lelkész, bizonyos Rev. W. Awdry találta ki, és 1945-ben írta meg az első mesét. A lelkész saját, Christopher nevű kisfia szórakoztatására írta le a sztorikat, és a fiúnak annyira megtetszett a beszélő vonatok története, hogy később már ő folytatta a történetek megírását.