Filmek, amikért igazán imádjuk DiCapriót

Nehéz volt tíz tételre leszűkíteni ezt a listát, mert DiCaprio egészen fiatal korától kezdve egészen mostanáig folyamatosan forgatta a jobbnál jobb filmeket, és még alig múlt 40 éves. Az ünnepek alatt több filmjét újra lehet nézni a tévében, kezdhetjük a Wall Street farkasával még ma este.

Gilbert Grape

Ha rajtunk múlik, már a Gilbert Grape után azonnal Oscart adtunk volna DiCapriónak, annyira zseniálisan játszotta alig 19 évesen Johnny Depp fogyatékos kisöccsét. Gilbert minden furcsasága ellenére szerethető figura, és rengeteg boldog közös pillanatot megélnek a bátyjával. Amikor viszont nehéz vele, akkor észbontóan nehéz. A kisvárosi életük ezeket a balhékat leszámítva eseménytelen, amíg be nem állít egy különös lakókocsis lány, akit Juliette Lewis játszik. A Gilbert Grape a kilencvenes évek egyik legemlékezetesebb függetlenfilmje, és máig nehéz emberibb és szerethetőbb filmet találni nála.

Ez a fiúk sorsa

Ma sem kevésbé aktuális ez az igaz történet alapján készült film, amiben DiCaprio egy megzabolázhatatlan kamaszfiút játszik. Az édesanyja egyedül neveli, de fejébe veszi, hogy a gyereknek apára van szüksége, így lép be az életükbe Dwight, akit Robert De Niro alakít. A férfi kezdetben túlságosan is kedves és tenyérbemászó, de aztán kiderül róla, hogy egy bántalmazó, szadista állat, akitől rettentő nehéz megszabadulni. Robert De Niróban itt is tombolnak a negatív energiák, így könnyű együtt gyűlölni a karakterét a csapdába esett ifjú Leonardo DiCaprióval.

 

Titanic

Minden idők talán legtöbb rekordot felállító filmjében James Cameron mindent összerakott ahhoz, hogy teljesen lehengerelje a mozinézőket. Ebben az óriási költségvetésű gépezetben kellett helyt állnia Leonardo DiCaprónak és Kate Winsletnek. Ez olyan jól sikerült, hogy tömegek őrültek meg a film fiatal sztárjaiért.

 

New York bandái

A Titanic után ügyeletes szívtipróként mintha egy darabig nem találta volna helyét DiCaprio, aztán összehozta a sors Martin Scorsese-vel. Ebben a tíz Oscarra jelölt filmben Daniel Day-Lewis élete egyik legjobb alakítását nyújtja a 19. századi New York legkeményebb gengsztereként. Vele száll szembe Leonardo DiCaprio, mint senkiházi kis ír bevándorlókölyök. A New York bandái nem lenne rajta ezen a listán, ha nem állná meg a helyét Daniel Day-Lewis-zal szemben.

 

Kapj el, ha tudsz!

Minden idők egyik legjobb szélhámosos filmje egyértelműen Spielberg alkotása, amiben Tom Hanks fut a szédületes tempót diktáló DiCaprio nyomában. A kettejük viszonya idővel egyfajta apa-fiú kapcsolattá alakul, miközben a fiatal szélhámos eredetileg saját édesapja mintáját követve eszelt ki egyre komolyabb csalásokat, hogy elkápráztathassa a szüleit.

 

A tégla (Departed)

Még egy film, amiben a színész Scorsesével dolgozott együtt, a történet ezúttal a bostoni gengsztervilágban játszódik. DiCaprio a rendőrség ügynökeként épül be az ír maffiába, miközben a maffia saját besúgót nevel ki az FBI-nál, akit Matt Damon játszik. A tégla a Szigorúan piszkos ügyek című hongkongi film remake-je, és már az eredeti is óriási sikernek örvendett, de a nyugati világban a hollywoodi remake és DiCaprio és Matt Damon hajszája kellett ahhoz, hogy befusson a sztori.

A szabadság útjai (Revolutionary Road)

Sam Mendes filmje megvalósította mindenki titkos álmát, és megmutatta, mi történhetett volna, ha túléli a Titanic katasztrófáját az álompár. Boldogan élhetnének, amíg meg nem halnak, adott a szép ház, a két gyerek, a jól fizető munka a férjnek, csakhogy épp az élet, az izgalom és a szeretet hiányzik az egészből. Richard Yates híres könyvének feldolgozásában ez a kombináció végül szörnyű tragédiát szül.

 

Eredet (Inception)

Christopher Nolan az egyetlen rendező, aki képes lehetett ebből a szövevényes sztoriból gond nélkül látványos sikerfilmet forgatni, és Leonardo DiCaprio az a színész, akinek tökéletesen feküdt a mások álmait lopkodó Cobb szerepe. A megnyerő és elegáns bűnöző egy utolsó, visszautasíthatatlan munkát vállal el, hogy cserébe újra láthassa a gyerekeit.

 

A Wall Street farkasa

DiCaprio nagyon akarta ezt a szerepet, és ez meg is látszik a filmen, amiben szédületes energiával alakítja a gátlástalan bankárt. Ez az egyik legjobb alakítása, és természetesen ezért is járt az Oscar-jelölés, akkor már a negyedik.

 

Özönvíz előtt

Kakukktojásként bekerült a válogatásunkba egy dokumentum film is, amiben DiCaprio narrátorként, producerként és a kérdéseire választ kereső laikusként szerepel. Interjút készített Elon Muskkal és Ferenc pápával is, és bejárta a Földet, hogy kézzel foghatóvá tegye a klímaváltozás és a globális felmelegedés tétjét. Ezzel megmutatta, hogy bár magánemberként a szabadidejét legszívesebben topmodellek között tölti yachtok fedélzetén, van olyan közügy, amiért odateszi magát. Persze a színészt minden jószándék ellenére sok kritika érte a film után, hiszen a hollywoodi hírességek életét élve nagyobb ökológiai lábnyoma lehet, mint 100 indiai falunak együttvéve.