Halál élő adásban

Attól a pillanattól kezdve, hogy a II. világháborút követően a tévékészülékek ellepték a családok otthonát, számítani lehetett rá, hogy előbb-utóbb valakinek a meggyilkolása vagy halála is bekerül az élő műsorokba. A leghírhedtebb és legtragikusabb esetekből válogattunk.

A felkavaró témára való tekintettel a felsorolt eseteket nem illusztráljuk sem fotóval, sem videóval. A cikk elolvasását érzékenyebb olvasóinknak nem ajánljuk!


Christa McAuliffe

Évtizedekkel Jeff Bezos és Elon Musk űrturizmust célzó kísérletei előtt történt, hogy a NASA a Teacher in Space (Tanár az űrben) projekt keretében több mint 11 ezer jelentkező közül kiválasztott egy szerencsést, aki elvileg

az első civil lett volna, aki teljesít egy űrmissziót.

Christa McAuliffe feladata az lett volna, hogy kommunikál a közvetítést figyelő diákokkal, miközben Föld körüli pályán repül az űrben. Tragikus módon azonban a McAuliffe-et és a többi űrhajóst szállító Challenger űrhajó 1986. január 28-án, mindössze 73 másodperccel kilövése után letért a pályájáról, darabjaira esett és felrobbant, a tanárnő és hat társa halálát okozva. Mivel ahogy írtuk, a műsort az iskolások élőben követték, rengeteg gyerek nézte végig Christa McAuliffe és a hat asztronauta pusztulását.

Alison Parker és Adam Ward

2015 augusztusában a Virginia állambeli, roanoke-i riporter, Alison Parker és Adam Ward operatőr a Smith Mountain Lake környékén készítettek interjút a Kereskedelmi Kamara igazgatójával, Vicki Gardnerrel.

Egyszer csak odalépett hozzájuk tévécsatornájuk, a WDBJ nem sokkal azelőtt elbocsátott dolgozója, egy Bryce Williams nevű mogorva férfi – egyik kezében a mobiltelefonját, másikban egy pisztolyt tartva. Williams végig filmezte, ahogy a három ember felé emeli a fegyvert, majd tüzet nyit.

Összesen nyolc lövést lehetett hallani, majd sikolyokat, végül a Ward által tartott kamera a földre zuhant. A tévések ekkor visszaváltottak a stúdióban ülő bemondókra. A lövöldözést egyedül Gardner élte túl, a 24 éves riporternő és a 27 éves kameramann a helyszínen életüket vesztették. Talán az incidens élő közvetítésénél is hátborzongatóbb tény, hogy az esetről ezen kívül létezik még egy felvétel: a gyilkos mobilja által készített.


Lee Harvey Oswald

A tévétörténelem talán leghírhedtebb élőben közvetített halálesete a John F. Kennedy gyilkosaként ismert Lee Harvey Oswaldnak a köztévé kamerái előtt történt agyonlövése. Az 1963. november 24-én lezajlott kivégzést egy Jack Ruby nevű bártulajdonos hajtotta végre, aki jó kapcsolatot ápolt a dallasi rendőrséggel. Ennek köszönhetően tudott a Kennedy-gyilkosságot követően szigorúan őrzött Oswald közelébe férkőzni, amikor a férfit a rendőrség a dallasi főkapitányságról a megyei börtönbe szállította. Ruby hasba lőtte Oswaldot, aki a helyszínen meghalt (bár csak később nyilvánították holttá). Mivel mindez mindössze két nappal az elnök halála után történt, a tévéközvetítést amerikaiak milliói követték, így

milliók látták, ahogy Ruby meghúzza a ravaszt.

1964 márciusában a férfit halálra ítélték, 1966. december 9-én azonban váratlanul rosszul lett a dallasi börtön különlegesen őrzött cellájában, és rejtélyes körülmények között életét vesztette.


Jodon F. Romero

2012. szeptember 28-án a Fox egyik szenzációhajhász hírműsora helikopterekkel követte egy, a rendőrség által autólopás miatt üldözött férfi kocsiját. Az elkövető, Jodon F. Romero, nyomában az arizonai autópálya-rendőrséggel, a járművel egyszer csak lekanyarodott egy földútra, kiszállt az autóból, pár lépéssel a csalitosban termett, majd megállt, előhúzott egy 45-ös kaliberű pisztolyt az övéből, a halántékához emelte a csövet és fejbe lőtte magát.

Közvetlenül ezután a hírműsor riporterét, Shepherd Smith-t lehetett hallani, ahogy háromszor, egyre hangosabban azt kiabálja, hogy „hagyjátok” – arra célozva, hogy kollégái szakítsák meg az események élő közvetítését.

Mivel azonban (ahogy az a modern televíziózásban megszokott) volt egy kis csúszás az események valós ideje és a közvetítés között, Smith figyelmeztetése túl későn érkezett. Így mindössze annyit tehettek, hogy rövid reklámszünet után a híradós bocsánatot kért a nézőktől az erőszakos képsorok miatt.


Tommy Cooper

1984. április 15-én a Live from Her Majesty's című népszerű brit varietéműsorban, amit vasárnap esténként élőben sugároztak az ITV nevű tévécsatonán, Tommy Cooper, a közkedvelt bűvész-komikus épp egy híres számát adta elő, amikor egyszer csak ülő pozícióba csuklott, majd pár másodperccel később egész teste elterült. További keserves pillanatok teltek el, mire a csatorna végre megszakította az adást, és beadták a reklámokat.

Hogy mégis miért hagyták, hogy a nézők ilyen sokáig lássák Cooper haldoklását?

A megoldás tragikomikus: mindenki – a tévéseket és a közönséget is beleértve – azt hitte, hogy a művész haláltusája a show része. Az adásba került és fenn is maradt videó legszörnyűbb mozzanata így minden bizonnyal az, hogy (habár egy percig sem hibáztathatók, hiszen nem voltak tudatában a valóságnak) a tömeg vidáman kacag, miközben Cooper szép csendben meghal. A 63 éves férfi halálát egyébként szívroham okozta.


A World Trade Center déli tornyának megtámadása

Az élő televíziózás minden bizonnyal legmegrázóbb pillanatai azok voltak, amikor 2001. szeptember 11-én, a New York-i Világkereskedelmi Központ ikertornyait ért támadást követő percekben a világ szinte minden országának nemzeti tévétársaságai a füstölgő északi tornyot mutatták, és a bemondók arra a következtetésre jutottak, hogy a repülőgép valószínűleg véletlenül szállt bele az épületbe, felbukkant egy második repülő, amit szemmel láthatóan egyenesen nekivezettek a déli toronynak.

A tévések így a nézőkkel együtt döbbentek rá, hogy már az első géppel is szándékosan a felhőkarcolót célozták, és hogy New Yorkot terrortámadás érte.

A sokk, a pánik, a félelem és a megdöbbenés egyszerre uralkodott el a képernyő mindkét oldalán. Aki látta, azóta sem felejti el ezt a tragikus pillanatot – ami még rettenetesebb, ha belegondolunk, hogy a kamerák ugyan szerencsére nem mutatták közelről, de eközben emberek ezrei haltak éppen szörnyet.


Ayrton Senna

A legtöbb Formula 1-es versenyző (és -néző) tisztában van ennek a sportnak a kockázatával – ez azonban nem jelenti azt, hogy a brazil autóversenyző-legenda élő egyenesben közvetített halála kevésbé lenne sokkoló. 1994. május 1-jén a háromszoros Formula 1-es világbajnok a San Marinó-i nagydíjon versenyzett, amikor autójával végzetes balesetet szenvedett. Senna a járművel egy betonfalnak hajtott, és azonnal életét vesztette. Szörnyű belegondolni, hogy

a pilóta tragédiáját egy nappal előtte egy másik katasztrófa előzte meg:

az osztrák Roland Ratzenberger az időmérő edzésen szenvedett halálos kimenetelű balesetet. Habár Senna fatális ütközésének okát az olasz legfelsőbb bíróság végül mechanikai hibára vezette vissza, a kettős tragédia hatására számos biztonsági előírást vezettek be az autóversenyzés terén (illetve szigorítottak az addigiakon).


Shannon Stone

2011. július 7-én egy Shannon Stone nevű 39 éves tűzoltó elvitte a kisfiát egy Texas Rangers-baseballmeccsre az arlingtoni sportcsarnokba. A rangerök külső mezőn játszó játékosa, Josh Hamilton szabálytalanul ütött labdája egyenesen a közönség soraiban kötött ki, éppen ott, ahol Stone állt.

A férfi – ahogy az szinte hagyománynak számít a meccseken – megpróbálta elkapni a labdát, ám eközben átesett a korláton: nagyjából hat métert zuhant a lelátóról, és a betonon landolt.

A mérkőzést közvetítő bemondók még nevetgéltek is az eseten, azt gondolván, Stone-nal minden rendben lesz. A férfi ugyan a fejére esett, de eleinte tényleg úgy tűnt, hogy nem sérült meg súlyosan. Kórházba szállítása közben viszont hirtelen szívleállás következtében meghalt a mentőautóban. Utolsó szavaival a fia után kérdezősködött.


Christine Chubbuck

Christine Chubbuck floridai riporter 1974. július 15-én elkövetett öngyilkossága az egyik legellentmondásosabb és legszimbolikusabb az élőben mutatott halálesetek közül. A depresszióval küzdő tévés egyre növekvő dühöt táplált saját csatornájával szemben, mivel véleménye szerint a vezetőség kizárólag az erőszakos és tragikus hírekre koncentrált, a pozitív és szívderítő üzenetek közvetítése helyett. A végzetes napon Chubbuck bement a stúdióba, ahol Suncoast Digest címmel vezetett regionális reggeli műsort.

„A Channel 40 televízió irányelveinek megfelelően, miszerint elhozzuk önöknek a legújabb vériszamos szélesvásznú borzalmakat, ismét elsőként láthatnak egy újabbat, méghozzá egy öngyilkossági kísérletet”

– mondta a riporternő, egyenesen a kamerába nézve.

Chubbuck azért használta az „öngyilkossági kísérlet” kifejezést az „öngyilkosság” szó helyett, mivel nem volt biztos benne, hogy sikerül megölnie magát. Pedig annyira biztosra ment, hogy (azt állítva, egy önvédelmi műsorhoz gyűjt anyagot) előzetesen érdeklődött a helyi seriffirodánál, mi a legjobb módja annak, ha agyon akarunk lőni valakit. „Használjon 38-as kaliberű revolvert, céllövésre kialakított töltényekkel, és ne a halántékra, hanem a tarkóra célozzon” – hangzott az instrukció, és a nő az élő adásban pontosan ezt tette. Miután előrántotta a pisztolyt a pult alól és meghúzta a ravaszt, Chubbuck a földre zuhant, elterült és azonnal meghalt.

Az öngyilkosságát megörökítő képsorokat később átadták a családjának, akik állítólag megsemmisítették a felkavaró felvételt.


(via Ranker)

Nyitókép: Universal History Archive / Universal Images Group via Getty Images

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123, vagy 06 80 820 111 telefonszámot! Kérjük, olvassa el ezt az oldalt! Amennyiben másért aggódik, ezt az oldalt ajánljuk figyelmébe.