Hát így néz ki Columbo felesége

Columbót nem kell bemutatni senkinek, de azért összegyűjtöttünk róla pár érdekességet. Még Columbo feleségéről is szó lesz!

Mindenki ismeri Columbót. Jelen sorok írója imádja a karaktert, és mindig kellemes nyugodtság és nosztalgikus érzések árasztják el, amikor meglátja a képernyőn. Édesapám ugyanis szintén nagyon szereti a Columbo című sorozatot, és gyerekkoromban nagy várakozásokkal telve ültünk le egy-egy epizód elé. Ám apukám az első pár képkocka után, vagyis nagyjából két-három percen belül el is aludt, majd a vége főcímnél ébredt fel. Ez persze csak egy személyes emlék, de valószínűleg mindenkit a jóleső nosztalgia érzése keríti hatalmába, amikor leül a Columbo elé.


Érdekes egyveleg ez, hiszen minden epizód egy-egy gyilkosságról, vagyis alapvetően egy erőszakos cselekményről szól, mégis inkább a nyugalom és a kiszámíthatóság jellemzi a sorozatot. Columbo karaktere zseniálisan fel van építve, az örök ballonkabát, a sosem látott feleség, a feledékenység, az ütött-kopott autó, az unalomig ismert mondatok (Csak még egy kérdés) - mind-mind kívülről fújja a néző, és mégsem unja meg. Ehhez persze hozzájárul Peter Falk nagyszerű alakítása, és az igény arra, hogy ne terítsék be a képernyőt a vér és a kiomló belek, a zombik és a féktelen erőszak. Régi, békebeli gyilkosságok, azok kellenek nekünk.
És itt van pár meglepő tény Columbóról:

1. Steven Spielberg rendezte a sorozat legelső epizódját.
Az akkor 25 éves Spielberg készítette a sorozat Murder by a Book (Ahogy a könyvben meg van írva) című pilot-epizódját 1971-ben az NBC számára. A rendező Falkot is lenyűgözte, aki annyit mondott a producereknek, hogy „Ez a fickó túl jó a Columbóhoz.”

2. Columbo keresztneve Frank.
Peter Falk karakterének neve csak egyszerűen Columbo, legalábbis ezt szoktuk meg. Jószeműek azonban a Dead Weight (Holt tárgyak) (1971) című epizódban felfedezhették, hogy a kamera ráközelít C. jelvényére, és ott látható a Frank keresztnév.

3. A Falk Miksa utcában felállítottak egy Columbo szobrot
Kutyástól, szivarostól. A Falk Miksával való vélt rokoni kapcsolat miatt.

4. Először Bing Crosby-nak ajánlották fel a szerepet.
De ő nem akart sorozatban szerepelni, ezért visszautasította a szerepet. Azt is mondta viccesen, hogy a sorozat zavarná a golfjátékát, meg nyugdíjas korában már amúgy sem akart holmi sorozatokkal bíbelődni.

5. Készült egy spin-off sorozat Mrs. Columbo címmel.
De elkaszálták, illetve megváltoztatták a címét, és kivettek belőle minden utalást, ami Columbo hadnagyra vonatkozott. Merthogy a pilot-részben szerepelt a Kutya, az ütött-kopott autó, Mrs. Columbo éppen a szivarvégeket takarította össze a lakásban, egyszóval egyértelmű volt a kapcsolat. A producerek Callahanre változtatták a főszereplőnő nevét.

+1 Johnny Cash volt a gonosz az egyik epizódban
Johnny Cash vendégszínészként egy Gospel énekest és tévés hittérítőt alakított.