Hová megy a nagyon, de nagyon idős bácsi?

Egy virgonc svéd nyugdíjas meghökkentő élettörténetén keresztül kóstolhatunk bele a XX. század nagy fordulópontjaiba és kerülhetünk az atombomba közvetlen közelségébe.

Tetszik még emlékezni a nagyszerű, szokatlan és meglepő örökbecsű svéd komédiára, a Picasso kalandjaira? Nos, a Jonas Jonasson hosszú című bestsellere alapján készült A százéves ember, aki kimászott az ablakon és eltűnt ugyanezt az évtizedeket átívelő, kissé groteszk, fanyar, mégis önfeledt, ezernyi kulturális és történelmi utalással megtűzdelt vonalat követi. És az évtizedeket itt tényleg szó szerint kell vennünk, hiszen hősünk, Allan Karlsson pont száz éves, amikor megismerjük, de ezt a poént a cím már ellőtte.

Hogy kicsoda Allan Karlsson? Hát nem tudják? Az pedig hogy lehet? Hiszen az egyszerű vidéki svéd úriember a húszadik század közepének minden fontos eseményénél ott volt, sőt, azok aktív résztvevője volt, kezdve a spanyol polgárháborútól az atombomba kifejlesztéséig, És bár olyanok barátja volt, mint Franco tábornagy, Sztálin, Churchill és Mao, valamiféle fatális véletlennek köszönhetően mégsem maradt róla feljegyzés. Sebaj, most mindent pótolhatunk, és apropó pedig Allan bácsi nagy szökése a nyugdíjas otthonból, amelyet pont centenáriuma napján ejt meg, és amely során véletlenül egy táskányi pénz is hozzákerül, ami egy angol gengszter tulajdona.

Minden a kotongumi feltalálásával kezdődött, amely filmünk szerint Allan apjának érdeme, majd kiderül, hősünk kiskorában is a robbantgatás szerelmese volt, és így került Spanyolországba, az atombomba közelébe, az amerikai elnök társaságába, majd Moszkvába és a Gulágra. És ezek a kalandok, amelyek során még Budapest is feltűnik, legalábbis jelegük, hangulatuk visszaköszönnek egy kicsit valahonnan, például a Forrest Gumpból vagy Woody Allen Zeligjéből, netán Jiri Menzel Hrabal feldolgozásaiból, még akkor is, ha nem szándékos másolásról van szó. Felix Herngren filmje ugyan nem örök klasszikus, de nagyon is kellemes szórakozás, bizonyítva, hogy a svédek nem csak az összeszerelhető bútorok és a krimik terén tudnak brillírozni.