"Hozzám beszélsz?" - érdekességek a Taxisofőrről

Martin Scorsese Taxisofőre időtlen klasszikus, soha nem válik avíttassá, és még 41 elteltével is képes sokkolni.

 • A 70-es években egyébként is tele voltak szeméttel New York utcái, ám '75 nyarán, a forgatás idején sztrájkoltak a szemétszállítók, így még durvább lett a helyzet. De a mocsok tökéletesen passzolt a film hangulatához, történetéhez.
 • Bernard Herrmannak, a legendás filmzeneszerzőnek (Aranypolgár, Psycho, Vertigo, Cape Fear, Az ember, aki túl sokat tudott, Amikor a Föld megállt) ez volt az utolsó munkája: 1975. december 23-án este végzett a zene felvételével, visszatért a hotelszobájába, és aznap éjjel meghalt.
 • Paul Schrader mintegy önterápiaként írta meg a forgatókönyvet, akkoriban ugyanis miután elvált és a barátnőjével is szakított, az autójában élt, hetekig nem szólt senkihez, rákattant a pornóra és a fegyverekre, és az öngyilkossággal kacérkodott.
 • De Niro hetekig taxizott a felkészülés jegyében, és hiába nyert épp akkor Oscart a Keresztapa 2-ben nyújtott alakításáért, nem ismerték fel. A producerek meg is ijedtek, hogy kevesellni fogja a 30 ezres gázsit, amiben még a díj előtt állapodtak meg, de a színész nem csinált ebből problémát, az eredeti szerződés szerint vállalta a munkát.

 • Travis az eredeti szkriptben mélyen rasszista volt, és csak feketéket gyilkolt. A filmben fehéreket ölt, mert a készítők nem akarták, hogy faji alapú botrányt okozzon.
 • De Niro a Taxisofőr előtt Olaszországban forgatta Bernardo Bertoluccival a Huszadik századot, és amikor hosszabb szünet volt a munkában,  visszarepült az Egyesült Államokba taxizni. Travis Bickle középnyugati akcentusát is egy Olaszországban állomásozó amerikai katonától szedte. Felvette a beszélgetéseiket, és úgy gyakorolta be.
 • A gyönyörű Betsy szerepére Scorsese egy "Cybill Shephard-típusú" színésznőt szeretett volna - és Shephard ügynőke őt magát javasolta.
 • Jodie Foster mindössze 12 évesen alakította Irist, így a forgatáson mindig jelen volt egy szociális munkás, és pszichológus is figyelte, nehogy valami trauma érje. A provokatívabb jelenetekben Fostert 8 éves idősebb nővére helyettesítette, mert nagyjából ugyanolyan magas volt.  A karakter sokat merített egy kamasz prostituált életéből, aki a filmben is felbukkan: Iris barátnőjét alakítja, és Travis majdnem elüti a taxijával.

 • Peter Boyle igazi taxisofőrök beszélgetéseiből rakta össze a szövegeit. Egy gyorsbüfében lógott együtt velük meló után, és a filmben is ugyanazt a helyszínt használták.
 • Hogy az erőszakossága miatt a film elkerülje az X besorolást (ami nagyjából csak a pornófilmeknek jár), utómunkával megváltoztatták a vér színét vörösről már-már feketére. Így végül megkapták az R-t, azaz a 18 éven felülieknek kategóriát.
 • A számtalanszor idézett tükrös jelenet ("Hozzám beszélsz?") eredetéről korábban itt írtunk.