Íme a film, ami csak a címe miatt létezik

Egy rövid kis mondat, Kígyók a fedélzeten, ami egyszerre a film címe, tartalma és legfőbb vonzereje, főleg, ha Samuel L. Jackson még cifrázni is tudja.

A dolog úgy történt, hogy egy bizonyos Craig Berenson nevű producer, aki akkoriban a DreamWorksnél dolgozott, meló után beült a kollégáival pár italra, és elkezdtek egy jópofa játékot játszani. Aminek a lényege az volt, hogy aki a legrosszabb filmes ötlettel áll elő, az nyer. Berenson nyert, amikor, nyilván viccből, felvezetett egy sztorit, amiben kígyók lepnek el egy repülőgépet. Ez volt a legrosszabb ötlet, hősünk nyert is pár piát, de a dolog nem felejtődött el.

El is jött a nap, amikor egy stúdió fantáziát látott a dologban, egy bevállalós B-filmet, és a főszerepre felkérték  Samuel L. Jacksont, aki meg sem nézte, mi a történet, már a cím alapján igent mondott. Amikor pedig az internet népe hírét vette, hogy Sam Jackson egy olyan filmben fog játszani, amelynek Kígyók a fedélzeten (2006) a címe, felrobbant a net, sorra születtek a mémek és paródiák, a gyártó stúdió pedig örült az ingyenreklámnak, mint majom a farkának. Még arra is hajlandóak voltak, hogy az internetes ötletelés egy részét beleépítsék a történetbe, sőt, pár utóforgatást is engedélyeztek, hogy a film az eredeti PG13-as korhatár besorolásról a keményebb R kategóriát kapja. És hagyták, hogy Sam Jackson annyit káromkodjon, amennyit akar.

Ő pedig azzal jött elő, hogy „Elegem van ezekből a kib…ott kígyókból ezen a kib…ott gépen!” – és hát erről van szó. Jackson egy szövetségi ügynök, aki egy gyilkosság szemtanúját szállítja Hawaiiról Los Angelesbe, ám a maffia mindent megtesz, hogy a gép soha ne érjen célba. Különböző méretű és alakú mérges kígyók százait csempészik a gép rakterébe, amelyet egy időzítő szerkezet szabadít a mit sem sejtő utasokra, és egy különleges illatanyag gondoskodik arról, hogy a hüllők kellően agresszívak legyenek majd, amikor a felszállást követően szabadon engedik őket. Lesz is nemulass, mert ennyi kígyóval összezárva a fedélzeten a legtöbb emberből a legrosszabbat hozza ki.

És mennyi az „ennyi kígyó”? Összesen 450 igazi kígyót és siklót használtak fel a forgatáson, de mivel a kígyók elég lusta jószágok – amikor meg nem lusták, akkor nagyon kell vigyázni velük – végül a kulcsjelenetnél műkígyókat használtak. A film végül tisztességes hasznot hozott, de nem annyit, amennyire a stúdió az előzetes hype alapján számított, és talán ezért nem lett folytatás – igaz, egyszer is elég volt ezekből a kib…ott kígyókból ezen a kib…ott gépen!

Egyébként ez volt Taylor Kitsch első filmszerepe: ő az a csávó, aki elvonul a csajával a vécébe szeretkezni, és az első, akit agyonmarnak a kígyók.