Jennifer Anistonnak csináltak egy majdnem Tarantino-filmet

A 2013-as Született bűnözők nem más, mint a Jackie Brown című Quentin Tarantino film előzménytörténete, ahol az elrabolt Jennifer Aniston élete és boldogsága a tét. Mindkét film Elmore Leonard írása alapján készült!

A Jackie Brown (1997) Quentin Tarantino talán leginkább alulértékelt munkája, pedig volt benne fantázia bőven, és két remekül működő páros. Az egyik a címszerepet játszó Pam Grier és Robert Forster volt, a másik Samuel L. Jackson és Robert De Niro, utóbbiak az agyafúrt, gátlástalan Ordell Robbie és a bamba, szétszívott agyú Louis Gara voltak, a rosszfiúk, akik a végén elnyerik a büntetésüket. Össze nem illő, de szórakoztató figurák voltak így együtt, akiknek megvolt a maguk előtörténete, de azt nem tudtuk pontosan, mi. Most megtudhatjuk, és bár az előzményfilmet, a 2013-as Született bűnözőket nem Tarantino rendezte, a forrásanyag ugyanaz, ugyanis mindkettőt Elmore Leonard írta.

Húsz évvel járunk a Jackie Brown eseményei előtt, Ordell (Mos Def) és Louis Gara (John Hawkes) autólopásért töltik börtönbüntetésüket, ahol remek tervet eszelnek ki. Megkopasztják a korrupt detroiti ingatlanfejlesztőt, Frank Dawsont (Tim Robbins), aki offshore számlákon rejtegeti millióit. Itt kerül a képbe Frank gyönyörű, de a gazdag háziasszonyok unalmas életét élő felesége, Mickey (Jennifer Aniston). A két piti bűnöző azt tervezi, hogy elrabolják Mickey-t és 1 millió dollárt kérnek érte váltságdíjul, amennyiben pedig Frank a rendőrséghez fordulna, a két emberrabló figyelmeztetné, tudnak illegális tevékenységéről. Mi mehetne rosszul egy ilyen jó tervvel? Például az, hogy az üzletember nemhogy nem szeretné visszakapni a nejét, akit éppen megcsal, hanem egyenesen örül, hogy megszabadították tőle. Tovább komplikálja a helyzetet, hogy az elrabolt hölgy viszont egyre jobban vonzódik elrablóihoz.

Persze a Mos Def és John Hawkes páros nyilvánvalóan nem olyan ismert, mint De Niróék voltak annak idején, pedig remek színészekről van szó. A magát mostanában Yasiin Beyként nevező Def generációjának egyik legjobb rappere is egyben, de az igazi főszereplő itt Jennifer Aniston. Megannyi pocsék szerep és gyenge alakítás után itt végre csillog, van humora, és jól áll neki a közönségesség! És a csavaros sztori sem rossz, amiben a megzsarolt ingatlanos szeretője (Isla Fisher) is fontos szerephez jut ebben a meglepően friss fekete vígjátékban. Ami meglepő és érdemtelen módon visszhangtalan maradt, pedig több figyelmet is kaphatott volna, és akkor még az olyan remek karakterszínészekről, mint Mark Boone Junior vagy Will Forte nem is beszéltünk, és az is megér egy misét, hogyan lép majd tovább a történet a Jackie Brown felé.