Jó kis akcióorgia Hongkongból

Hongkong és az ottani filmgyártás jövője egyre bizonytalanabb a legutóbbi politikai fejlemények fényében, de az olyan darabok, mint a 2013-as, mindig zseniális Andy Lau főszereplésével készült A törvény két oldala most is itt van nekünk!

A hongkongi akciófilm fantasztikus dolog, már évtizedek óta, ahonnan Luc Bessontól és Tarantinótól kezdve fél Hollywoodon át a hivatalos kínai filmgyártásig mindenki merít – kérdés, hogy hogyan érintik mindezt a „városállam” körülötti események, jól semmiképpen. De milyen is a hongkongi akciófilm? Hát kőkemény, erőszakban fürdő akcióorgia magányos hősökkel a törvény mindkét oldalán – haha, pont ez Alan Yuen 2013-as filmje, A törvény két oldala címe is -, ami egy rakás klisé lenne önmagában, ha nem kapna egy elképesztő koreográfiát. De kap! Ezt szokás gun funak vagy bullet balletnek is hívni.

Az erőszak most is adott: a hírhedt bűnöző, Nam (Jun Hu) csapatával újabb nagyszabású akcióra készül, miután fényes nappal rabolt ki egy pénzszállító autót a város közepén, amely ártatlan emberek halálával járt, és amely porig alázza a tehetetlen helyi rendőrséget – miközben egy valódi vihar is lecsapni készül Hongkongra. Lui (Andy Lau), a város magas rangú felügyelője mindenáron meg akarja őt állítani, de rá kell jönnie, hogy a szokásos rendőri taktika hiábavaló ebben az esetben. A rendkívüli tűzerővel ellátott, gátlástalan bűnözőkkel csak úgy tud elbánni, ha átlépi a saját erkölcsi határait, és szövetségre lép egy szélhámossal (Ka Tung Lam), aki új életet szeretne kezdeni a barátnőjével (Chen Yao). És tudjuk, mivel jár, ha ilyenkor egy barátnő is belekeveredik az ügybe...

A hongkongi krimik rendszerint nem túl bonyolult képletre építenek – nyilvánvaló kivétel a zseniális, és szintén Andy Lau (A repülő tőrök klánja) főszereplésével készült Szigorúan piszkos ügyek, és annak folytatásai – és A törvény két oldala sem komplikált dolog. Illetve komplikált, annyiban, hogy kissé túlzsúfolt, de ne panaszkodjunk, ha egy akciófilm akcióval van zsúfolva, abból is a lehető legnagyobb variációban, és igaz, hogy ebből akad, ami nyilvánvalóan CGI alapú, de a többi a 80-as évek legjobb hongkongi akciófilmjeit idézi. Lau pedig nem véletlenül Hongkong legnagyobb sztárja, egyszerűen nem lehet rá nem figyelni.