Készüljünk gyerekfilmekkel az Újévre!

Kutyák, különleges játékok és Pán Péter, lehet választani, milyen élőszereplős mesefilmet nézzünk a kölykökkel, mert bár imádjuk az egész estés animációt, néha igazi meséket is látni kell.

Péntek: Marmaduke - A kutyakomédia (2010)

Kutyával aligha lehet hibázni, és nem véletlen, hogy a Beethoven sorozat ias annyi részt élt meg. Itt azonban nem bernáthegyiről, hanem egy zsemleszínű dán dogról van szó egy olyan fajtáról, amit én sosem tartanék. No nem azért, mert baromi sokat eszik, hanem mert az ilyen nagytestű kutyák várható élettartalma sokkal rövidebb, mint más ebeké, és mert szegények elég rosszul öregszenek. Ezzel a világért nem akarom elvenni a dán dog tenyésztők megélhetését vagy a kedvet a filmtől.

Szóval a címbéli Marmaduke egy nagyra nőtt, ám igencsak játékos dán dog, egy kedves kansasi család kutyája, akik az apa új állása miatt Kaliforniába költöznek a napfényes tengerpartra. A kutya továbbra is óriási bajkeverő marad – ez már csak ilyen dolog, különben mitől lenne ez egy vígjáték -, de a szomszédban lakó skót „hölgy", kedvéért a hajlandó lenne megváltozni. A sok idétlenség mellett azért jegyezzük meg, hogy az „emberi” szerepeket olyan nagyszerű színészek vállalták, mint Lee Pace, Judy Greer vagy a mindig remek William H. Macy!

Szombat: A leleményes Hugo (2011)

Micsoda! Hogy Martin Scorsese nem gengszterfilmet rendezett hanem gyerekfilmet készített és még Leonardo DiCapriót is kihagyta a buliból? Mik vannak! Persze a veterán rendező sem hazudtolta meg magát, van itt rengeteg klasszikus filmes utalás és főhajtás, és persze ott lebeg a tragédia és a veszteség érzete is, de szerencsére többnyire tényleg csak lebeg – bár tény, hogy szegény leleményes Hugo egy árva kisfiú, akinek a film elején nehéz sorsa van. Órás apja halála után ugyanis az iszákos nagybátyja veszi magához, de neki is nyoma vész, Hugo pedig attól fél, intézetbe kerül.

Aztán előkerül egy különös gépembert és egy kislány, akinek valami különös véletlen révén pont az a szív alakú kulcs lóg a nyakában, ami működésbe hozhatja a gépezetet, a lány pedig egy még különösen játékboltos gyermeke. A csodás látványvilágú, az 1930-as évek Párizsában játszódó film nem kevesebb mint öt, elsősorban ún. technikai Oscar-díjat vitt haza, két gyerekszereplője, Asa Butterfield és Chloe Grace Moretz pedig azóta óriási sztárrá vált, nem véletlenül. Scorsesének jó szeme van az ilyesmihez.

Vasárnap:  Pán Péter (2015)

Úgy tűnik, JM Barrie klasszikus meséjét lehetetlen megunni. Ezt nem én gondolom így, hanem a filmesek, akikre másra gyártják a különböző Pán Péter filmeket vagy az eredeti könyv születéséről, esetleg az író életéről szóló történteket is. Ez történik most is, ám a magyar cím félrevezető és kicsit más sztoriról van szó – eredeti, hosszúra sikerült verzió Peter & Wendy: Based on the Novel Peter Pan by J. M. Barrie. Itt kivételesen napjainkban járunk, a regény révén világhírűvé vált Great Ormond utcai gyermekkórházban.

Itt vár szívműtétjére a súlyos beteg kislány, Lucy, és az ő félelme, hogy sosem nő fel teljesen más eredetű mint Pán Péteré. Az ő fantáziája alapján válik valóra a történetet a műtét előtti éjszaka olvasás után, amikor a szíve már nagyon gyenge, egy barátja magával hordott fényképe alapján létezővé álmodja Pán Pétert. Kedves sebészorvosából lesz Hook kapitány  - a mindig nagyszerű Stanley Tucci hármas szerepben – a kórház személyzetéből pedig a Jolly Roger legénysége, és indulhat a kaland!