Ki vannak akadva a rajongóáradaton a Jóbarátokból ismert New York-i ház lakói

A szelfiző fanoktól lépni sem lehet, a bunkóbbja az épület tövében vizel az elkeseredett helyiek szerint.

Vészesen közeleg a közkedvelt Jóbarátok tévésorozat elindulásának 25. évfordulója: 1994. szeptember 22-én került adásba az első rész az amerikai NBC csatornán. Ennek azonban nem mindenki örül, főleg nem azok a New York-i lakosok, akik abban az emeletes házban laknak, aminek a homlokzatát a sorozat készítői rendszeresen megmutatták kívülről a sorozatban, például amikor az idő múlását akarták érzékeltetni a nézőkkel. A kultikus épület Manhattanben áll, a Bedford Street és a Grove Street sarkán:

Fotó: Kovács Bálint

 

A ház régóta rajongói zarándokhely, az aljában azonban nem a sorozatbeli Central Perk kávézó van (bár volt ilyen terv is), hanem a The Little Owl étterem. A Warner Bros Televisionnél azt remélték, hogy az épület elé a 25 éves évforduló alkalmából jó ötlet lesz elhelyezi a Central Perk kávézójának jól ismert kanapéját. Csakhogy a ház lakói most arra panaszkodnak, hogy a replika sok bosszúságot okoz nekik:  óriási a zarándoktömeg, és sokan egyszerűen a ház tövébe vizelnek! Az egyik Bedford Street-i lakos, bizonyos Rezar Skoda így fakadt ki a napokban a The New York Post újságírójának:

Naponta legalább 400 turista érkezik az épület elé. Egész nap és egész éjjel fotózgatnak. Bármikor jövök ki, itt van legalább 20 ember, akik a kanapén ücsörögnek vagy épp a sarkon vizelnek. Ha most emiatt lezárják az utat és a járdát, akkor el fog szabadulni az őrület!

A Warner ugyanis hivatalosan is engedélyt kért a városvezetéstől arra, hogy lezárhassák a Bedford Street járdáját, lehetővé téve a Jóbarátok-rajongók számára, hogy fényképeket készítsenek, miközben a kanapén ülnek. Az illetékes városi tanács első körben leszavazta a javaslatot, de a Post újságírói úgy tudják, a Warner nem tett le a szándékairól, és a városvezetés magasabb szintje elé viszi a Jóbarátok-ház előtti szabad ücsörgés és szelfizés ügyét. A stúdió kiadott egy hivatalos közleményt is:

Reméljük, végül sikerül megszereznünk az engedélyt, és egy igazán egyedi élménnyel kedveskedhetünk majd a sorozat rajongóinak.

(via Independet)