Kolosi Péter elárulta, miért cserélik le az X-Faktort

A programigazgató azt is elmondta, miért bízik a The Voice-ban.

A SorozatWiki interjújában Kolosi Péter, a RTL tartalomért felelős vezérigazgató-helyettese és programigazgatója többek közt a csatorna őszi nézettségeséséről, az X-Faktor lecseréléséről és a Valami Amerika készülő sorozatverziójáról beszélt.

Az őszi nézettséget az elmúlt húsz évben eddig mindig az RTL nyerte, ám tavaly, a 43. héttől (október 24-tól) kezdve egyre inkább a TV2 vezetett, és csak mostanság érte utól a RTL nézettsége a TV2-t. Kolosi a nézettség bezuhanását elsősorban a labdarúgó-világbajnokságnak és a régebbi formátumok képernyőn tartásának tulajdonítja.

“Amikor megterveztük az évet, azt is gondoltuk, hogy pont jó lesz, hogy Konyhafőnök lesz akkor, amikor a VB van, hiszen azt gondoltuk, hogy a Konyhafőnök tipikus nézője talán kevésbé nézi a labdarúgó-világbajnokságot. Tehát ez egy jó alternatív tartalom lesz abban az időszakban, amikor VB van. De nem ez történt. A labdarúgó-világbajnokságot nagyon sokan nézték, és ránk és a Konyhafőnökre is kifejezetten rossz hatással volt a labdarúgó-világbajnokság nézettségi szempontból. Én ezt tartom a legfontosabb oknak”.

Ugyanakkor a TV2 ebben az időszakban nagy és újabb realityket adott, amiket jóval többen néztek. Kolosi arról is beszélt, hogy más közönsége van az RTL-nek és más a TV2-nek, és az

RTL nézői aktívabbak: könnyebben mennek el más műsort nézni. 

Ugyanakkor azt is kiemelte, hogy az RTL ebben az időszakban régebbi műsorok új évadjait küldte adásba, míg a TV2-n több új műsor is indult. Ez is lehet az oka annak, hogy többen voltak kíváncsiak a TV2-re.

Idén viszont ők is újítanak, hiszen lecserélik az X-Faktort, aminek 11. évada ugyan sikeres volt, de lényegesen kevesebben nézték, mint az előző évadot. Azóta az RTL bejelentette, hogy idén nem is indítanak új szériát belőle, helyette a The Voice jön.

“Mindig is arra gondoltunk, hogy akkor lesz The Voice, hogyha nem lesz éppen X-Faktor. Az, hogy az X-Faktorban szünetet tartunk, az meg azt gondolom, a világ legtermészetesebb dolga. Az ötödik évad után is tartottunk szünetet, és utána az X-Faktor egyértelműen megerősödve tért vissza”. 

A The Voice a legtöbb országban sikeres, ám amikor 2012-ben próbálkoztak a formátummal Magyarországon, nem volt olyan nagy nézettsége, mint a X-Faktornak. Kolosi szerint viszont

ha ősszel 30-35%-os nézettséget tud hozni a műsor, az ma már egyáltalán nem számít közepes nézettségnek.

Igaz, 2012-ben ez még rossznak számított egy nagy hétvégi showműsor esetében. De ez volt az X-Faktor legnagyobb korszaka, így nem csoda, hogy mellette nem tudott olyan számokat hozni egy másik tehetségkutató. Azóta viszont sokat változott nemzetközi televíziós piac:

“a legtöbb országban nincs már X-Faktor, vagy legalábbis nagyon kevés, ahol van. A The Voice viszont él és virul. Sok országban épp azért nincs X-Faktor, mert a The Voice él és virul”

- mondta Kolosi.

(via SorozatWiki)