Látványos csata nélkül is fantasztikus lett a Trónok harca 8. évada!

Nagyívű, epikus, szórakoztató – befutottak az első kritikák az év legjobban várt tévésorozatának nyitányáról.

Április 3-án New Yorkban lezajlott a Trónok harca utolsó, 8. évadának vörös szőnyeges premierje. Az eseményen a sorozat sztárjai mellett számos újságíró is részt vett, akik már meg is írták az első benyomásaikat a nyitóepizódról. Az Entertainment Weekly munkatársa, James Hibberd szerint:

Fantasztikus visszatérés, szívmelengető nagy találkozásokkal és epikus jelenetekkel. A főbb események több, mint kielégítő módon lettek ábrázolva.

Ugyanakkor a The Telegraph újságírója nem volt maradéktalanul elégedett:

Nem láthattunk se látványos csatát, se grandiózus díszletet.

A vörös szőnyeges premieren ott volt többek között Kit Harington (Havas Jon), Emilia Clarke (Daenerys), Isaac Hempstead-Wright (Bran Stark), Sophie Turner (Sansa Stark), Maisie Williams (Arya) és Gwendoline Christie (Brienne) is, akik mindannyian örömmel nyilatkoztak a sorozatról a sajtónak.

Emilia Clarke így lelkendezett az utolsó évadról és a sorozat végéről a Hollywood Reporternek:

Kicsit be vagyok csavarodva. Nagyszerűen érzem magam, ugyanakkor különösen és furcsán is.

A Bran Starkot alakító Hempstead Wrightot is megszólaltatták az újságírók:

Megmondom őszintén, úszom a boldogságban. Többnyire jól elvagyok az ilyen eseményeken, mert nagyon sokszor, nagyon sokat találkoztam már a sajtóval. De ez most valahogy más! Most van valami a levegőben. Nagyon nehéz felfogni a Trónok harca jelentőségét. Szó szerint örökre megváltoztatta a televíziózást!

Jerome Flynn, aki a Lannisterek szolgálatába szegődő, Bronn nevű, cinikus zsoldost alakította, így vélekedett a 8. évadról:

Hét évadon át harcoltak egymással a szereplők a hatalomért, és most össze kellett fogniuk, hogy megmenthessék a bolygójukat. Azt hiszem, van ebben egyfajta mélyebb üzenet: a világ legnépszerűbb tévésorozata rámutat arra, hogy a mi bolygónkon is jó lenne ilyesmi.

A Brienne-t alakító Gwendoline Christie arról mesélt a Varietynek, hogy a Trónok harca első két évada után a készítők nagyon elkezdték figyelni azt, milyen visszhangja van a sorozatnak a közösségi médiában. Így amikor a rajongók több erős és határozott női szereplőt követeltek a sorozatba, a stáb ennek tudatában mozdult el az eredeti George R.R. Martin-regényekben leírtaktól. A könyvekben ugyanis egyelőre nem tudni, mi történt Brienne-nel: a Varjak lakomájában a halálból visszatért Catelyn Stark, azaz Kőszív úrnő Podrickkal együtt őt is felakasztotta, ám Kőszív a sorozatba nem került át, George R.R. Martin pedig sajnos azóta sem írt olyan regényt, amiben kiderült volna Brienne további sorsa. Gwendoline Christie  így nyilatkozott erről:

Tudtuk, hogy a közönség mit akar: több női főszereplőt, több komplexebb női karaktert. Amire igazán büszke vagyok, az az, hogy a könyvek tele voltak ilyen jól felépített, részletesen kidolgozott karakterekkel, és ők átkerültek a sorozatba is. Szerintem óriási dolog, hogy a Trónok harca megmutatta: az emberek szeretnének több női karaktert látni a tévében, mert érdekli őket a történetük.

Nekünk, egyszerű halandóknak egyébként egészen április 14-ig kell majd várnunk a Trónok harca 8. évadának első részére. (via The Independent)