Létezik olyan ember, aki szerint Tom Cruise és Dustin Hoffman rossz színész?

Pár nap, és 30 éves az Esőember. Töltsd a hetet a két főszereplő filmjeivel!

Ezen a héten lesz 30 éves az Esőember! A kultfilm, ami meghozta Dustin Hoffman számára a második Oscar-díjat, és végérvényesen feltette a térképre az ifjú hollywoodi titánt, Tom Cruise-t, aki addig csak  koktélokat dobált meg vadászgépeket vezetett, fajsúlyosabb drámai szerepei nemigen voltak. Az évforduló kapcsán a heti tévéajánlóba Dustin Hoffman és Tom Cruise filmjeiből válogattunk.

Hétfő: Vírus

1995-ben a világ legtermészetesebb dolga volt, hogy Dustin Hoffmanra bízzák egy blockbuster főszerepét. Ő alakította Sam Daniels ezredest a 190 millió dollárt kaszáló Vírusban, ami igen ravasz módon lovagolta meg a gyógyíthatatlan betegségektől való rettegést és az X-aktákkal elszabadult, „az amerikai kormány titokban kísérleti nyulaknak használja a lakosságot”-típusú konteókat.

Daniels ezredes halálos vírust tanulmányoz Afrikában, amely az egyik faluban szinte teljesen kiirtotta a lakosságot. A vírus veszélyesebb, mint a pestis és könnyebben fertőz, mint a nátha! Hősünk rádöbben, hogy a fertőzés eljuthat az Egyesült Államokba, és 48 órán belül megfertőzheti az egész országot. Gyanúja beigazolódik, egy amerikai kisvárosban több ember is szörnyű kínok közt hal meg. A sereg karantént von a város köré, míg az ezredes a vírus ellenszerét keresi, ám a felettese kizárja az ügyből. Daniels rájön, hogy a vírust az amerikai hadsereg fejlesztette ki, és le akarja bombázni a várost, hogy megfékezze a mutálódott vírust, és eltussolhassa az ügyet. 

Kedd: Mr. Magorium meseboltja

Nem volt igaza a Rolling Stone magazinnak, amikor a Mr. Magoriumot a 2007-es esztendő legrosszabb családi filmjének kiáltotta ki, mert egyáltalán nem olyan szörnyű film. Csak nem különösebben hozott lázba senkit, mivel ugyanebben az évben került mozikba A Karib-tenger kalózai 3, a Pókember 3, a Shrek 3, a Harry Potter és a Főnix Rendje, a Transformers, a 300 és a Legenda vagyok is. 

Mr. Magorium (Dustin Hoffman) meseboltja a legkülönösebb játékbolt a világon. Ezen a varázslatos helyen életre kelnek a játékok, hiszen maga a bolt is eleven lényként viselkedik! Azért, hogy a vásárlók előtt is felfedje a csodát, az üzlet csak egy dolgot vár cserébe: hinniük kell benne. Csakhogy a mágikus, ám öntörvényű áruda igencsak zokon veszi, mikor Mr. Magorium bejelenti, hogy vezetését átadja Molly Mahoneynak (Natalie Portman), és az egykor színpompás és életteli játékok egyszerre szürkévé és hétköznapivá válnak. Molly csak a kilencéves Eric (Zach Mills) és a kétkedő könyvelő, Henry, a Mutáns (Jason Bateman) segítségére számíthat.

Szerda: A Simpson család

Dustin Hoffman azon kevés hollywoodi sztárok egyike, akiket nem kiparodizált a Simpson család stábja, hanem szinkronhangként is meghívták a sorozatba. Igaz, csak álnéven: a 2. évad 19- epizódjának stáblistáján Sam Etic-ként szerepelt: ő volt Mr. Bergstrom, a barátságos tanár, akitől Lisa könnyezve búcsúzott el Springfield vasútállomásán.

Létezik olyan ember, aki ne ismerné a lassan 30 éve futó Simpson család rajzfilmsorozatot?  Az atomerőműben dolgozó, bugyuta Homer, a mindig minden kópéságra kapható Bart, és az okos kis Lisa ma már legalább olyan népszerű, mint Miki Egér, Tapsi Hapsi vagy Superman! A siker nem véletlen, hiszen a kisvárosi kalandjaik során a mindenki által jól ismert hétköznapi helyzeteket, a legismertebb sztárokat és a legnagyobb filmsikereket figurázzák ki harsány humorral.

Csütörtök: A cég

A '90-es évek elejére Tom Cruise a Top Gunnal, az Esőemberrel és a Született július 4-énnel a háta mögött akkora sztár lett, hogy a simán elkérhetett 12-13 millió dollárt is olyan filmek főszerepéért, mint a Túl az óperencián, az Egy becsületbeli ügy és A cég. Utóbbit Sydney Pollack rendezte, John Grisham egyik legsikeresebb bestsellere alapján.

Mitch McDeere-re nagy jövő vár a jogi pályán (ki más alakítaná, ha nem a fiatal Tom Cruise?), de legmerészebb álmaiban sem hitte volna, hogy éppen őt keresi meg egy nagy cég, amely luxuskörülményeket biztosít számára. Ám hamarosan különös dolgok történnek: két tulajdonost holtan találnak, ráadásul az FBI megkörnyékezi hősünket, hogy szállítson információkat a cégről és szerezze meg a titkos szerződéseket. Mitch válaszút elé kerül: segítsen az FBI-nak vagy a cég érdekeit tartsa szem előtt, és hunyjon szemet a titokzatos események fölött? Egyik választás sem tűnik okosnak, hiszen mindkét esetben az életével játszik...

Péntek: Különvélemény

Az ezredfordulón Steven Spielberg sokak örömére szakított a nagyszabású történelmi tablókkal meg a háborús filmekkel, és visszatért kedvenc terepére: a sci-fihez. A Különvélemény eredetileg a Total Recall folytatása lett volna, Tom Cruise helyett Schwarzeneggerrel a főszerepben, de Spielberg egy önmagában is élvezetes, utópisztikus akciófilmet hozott össze, aminek az alapja az Emlékmáshoz hasonlóan itt is egy Philip K. Dick-novella volt.

A jövő Amerikájában a látnokokkal dolgozó rendőrség hamarabb lekapcsolja a bűnözőket, mint ahogy azok ténylegesen elkövethetnék a tetteiket. Csakhogy az egyik rendőrtiszt, John Anderton (Tom Cruise) kételkedni kezd a rendszerben: az egyik látomás szerint ugyanis ő maga fog 36 órán belül gyilkosságot elkövetni! Áldozatát nem ismeri, nem tudja, hol és miért gyilkolná meg az idegent. Társai természetesen a nyomába erednek, hogy megakadályozzák a gyilkosságot. Ő pedig menekül, hogy még időben kideríthesse, tévedtek-e a jósok, vagy igazuk van, és ő rendőrből valóban bűnözővé válik-e.