Matthew McConaughey legutolsó romkomja

Talán ez volt a film, aminek a leforgatása után hősünk úgy gondolta, hogy neki valami komolyabbat kellene csinálnia, talán ekkor döntötte el, hogy maga mögött hagyja a könnyed romantikus vígjátékokat.

Mire nem jók a klasszikusok! Ott van például egy örök ünnepi darab, a Karácsonyi ének Charles Dickenstől még 1843-ból, amit újra és újra elővesznek – és néha egészen meglepő kontextusban is előkerül a fösvény gazdagembert a helyes útra terelő szellemek története. Például egy romantikus vígjátékként a romkomok akkori hercegével, Matthew McConaughey-vel a főszerepben, akit a volt női kísértenek. Meg Michael Douglas.

A menő fotós Connor (McConaughey) született nőcsábász és agglegény épp az öccse, Paul (Breckin Meyer) esküvőjére hivatalos. Megérkezésével azonnal kitör a botrány, és még az esküvő is veszélybe kerül, ráadásul a násznépben ott van Connor gyerekkori szerelme, Jenny (Jennifer Garner), és ők ketten nem nagyon tudják, hogyan álljanak egymáshoz. Az őrületben Connor előtt megjelenik Wayne bácsikája (Douglas) szelleme, és három régi barátnőjének a kísértete, akik magukkal ragadják a múltba, hogy móresre tanítsák. Az első barátnő azt mutatja meg, milyen volt az, amikor a srác még fiatal és idealista volt, a másik azt, hogy ment gajra a kapcsolata Jennyvel, a harmadik azt, milyen lesz a jövő, és azt, hogy Connor magányosan, egyedül hal meg. Eközben persze az esküvői előkészületek is zajlanak, mindenféle bonyodalommal együtt.

Az Excsajok szelleme (2009) tökéletesen illik az olyan korábbi romantikus vígjátékok sorába, mint a Hogyan veszítsünk el egy pasit 10 nap alatt (2003), az Anyám nyakán (2006) vagy a Bolondok aranya (2008), amik McConaughey-t oly sikeressé tették, azzal a különbséggel, hogy ez már nem talált olyan pozitív fogadtatásra. Az Excsajok szellemei talán pont azt mutatták meg hősünknek, hogy ne csináljon mindig ugyanolyan filmeket, és innentől kezdve vállalt tényleg komoly szerepeket, teljesen megújítva a karrierjét. Először jött Az igazság ára (2011), a Gyilkos Joe (2011), a Magic Mike (2012), majd a hatalmas sikert arató, Oscart és Golden Globe-ot hozó Mielőtt meghaltam (2013), és már senki sem beszélt úgy hősünkről, mint a kigyúrt, link srác a romkomokból. De vissza a Mark Waters (Nem férek a bőrödbe, Bajos csajok) rendezte Excsajok szelleméhez, ami azért messze nem nézhetetlen, köszönhetően McConaughey nem csekély sármájának, Jennifer Garner nem csekély bájának, és egy feltörekvő fiatal tehetségnek, Emma Stone-nak, aki az egyik szellemet alakítja.