Meghalt Angela Lansbury, a Gyilkos sorok sztárja

A Hollywoodban is szép karriert befutó, ötszörös Tony-díjas brit színésznő 96 éves volt.

96 éves korában, Los Angeles-i otthonában, családja körében, pár nappal a születésnapja előtt elhunyt Angela Lansbury, a Hollywoodban is szép karriert befutó, ötszörös Tony-díjas brit színésznő. Első filmszerepe az 1944-ben készült George Cukor rendezte Gázláng volt, amiért Oscar-díjra is jelölték. Játszott az 1962-es A mandzsúriai jelöltben, ő volt Kanna mama hangja A szépség és a szörnyeteg című Disney-rajzfilmben, de a legismertebb szerepe a krimiíró Jessica Fletcherbolt, akit 12 évadon át alakított nagy sikerrel a Gyilkos sorok című tévésorozatban.

Évtizedeken átívelő szórakoztatóipari munkássága elismeréséül II. Erzsébet királynő 1994-ben A Brit Birodalom Rendje parancsnoki fokozatát adományozta neki (ezzel a Sirnek megfelelő Dame előtag is járt neki), 2013-ban pedig tiszteletbeli Oscar-díjat kapott az Amerikai Filmakadémiától.

Angela Lansbury átveszi az Oscar-díját a 2013. november 16-án megrendezett gálán (forrás: Kevin Winter/Getty Images)

 

Angela Lansbury 1925. október 16-én született Londonban. Édesanyja, Moyna MacGill ír színésznő kezdettől fogva támogatta lánya színészi ambícióit azzal, hogy tánciskolába és színitanodába íratta. Nem sokkal London német bombázása előtt Lansbury anyja lehetőséget kapott arra, hogy az Amerikai Egyesült Államokba utazzanak. Los Angelesben telepedtek le, ahol a Laure Canyon-beli otthonukban gyakran rendeztek partikat a környéken élő brit művészek számára. Egy ilyen eseményen kötött ismeretség juttatta el Lansburyt Mel Ballerino casting directorhoz, aki felajánlotta Nancy, a szemtelen szobalány szerepét George Cukor 1944-es Gázláng című filmjében. Alakításáért Lansbury megkapta a legjobb női mellékszereplő Oscar-jelölést - mindössze 19 évesen.

Harmadik filmjével, a Dorian Gray képével újabb Oscar-jelölést kapott (egy énekesnőt alakított, akinek a hedonista címszereplő összetöri a szívét). Harmadik Oscar-jelölését Laurence Harvey manipulatív anyjának megformálásáért kapta A mandzsúriai jelölt című hidegháborús klasszikusban. A '60-as évektől kezdve a Broadway szupersztárja lett, sorra nyerte a színpadi színészek Oscarjának számító Tony-díjakat.

Az 1980-as évek elején a Columbo alkotói, Richard Levinson és William Link azzal keresték fel a színésznőt, hogy neki szánnák Jessica Fletcher, az özvegy krimiíró, nyugdíjas tanár és önjelölt detektív szerepét a Gyilkos sorok című tévésorozatban. A The New York Timesnak adott 1985-ös interjújában a színésznő így emlékezett vissza a tévés éveire:

Nem tudtam elképzelni, hogy valaha is a televízióban fogok dolgozni. Aztán lett egy rakás szerepem minisorozatokban, és kezdtem ráérezni, hogy a televíziók nézőközönsége érdeklődik utánam. Úgy döntöttem, hogy akkor abba kell hagynom a flörtölést, és vagy be kell csuknom ezt az ajtót, vagy azt kell mondanom az ügynökeimnek: készen állok arra, hogy sorozatokban szerepeljek.
Angela Lansbury  Gyilkos sorok egyik epizódjában (forrás: Jocky TV)

 

A Universal Television által 1984 és 1996 között gyártott Gyilkos sorok széria hatalmas nézettségi siker volt vasárnap esténként Amerikában, akárcsak a későbbi négy tévéfilmben. A sorozat a kifinomultabb ízlésű, rejtélyekre fogékony, idősebb nézőket szólította meg, és Lansbury azon kevesek közé tartozott a televíziózás történetében, akik nőként saját sorozatot kaptak. A szériának köszönhetően hamarosan Lansbury lett a világ egyik legjobban fizetett színésznője. 1991-ben átvette a sorozat tulajdonjogát, és attól az évadtól kezdve már producer is lett.

(via The Hollywood Reporter)