Meghalt SpongyaBob és Csillag Patrik kitalálója

Stephen Hillenburg író, rendező és animátor gyógyíthatatlan betegségben szenvedett. 57 éves volt.

57 éves korában elhunyt Stephen Hillenburg író, rendező, producer és animátor, SpongyaBob, Tunyacsáp és Csillag Patrik kitalálója. Tavaly diagnosztizáltak nála ALS-t, vagyis amiotrófiás laterálszklerózist, ami a mozgató idegsejtek pusztulása okozta izomsorvadás, és az orvostudomány jelenlegi állása szerint nem gyógyítható.

Fotó: Mark Mainz/Getty Images

 

A halálhírt a Nickelodeon sajtófőnöke is megerősítette. A gyerekcsatorna közleményben búcsúzott el Hillenburgtól:

Megrendülten hallottuk a hírt, hogy Steve Hillenburg szervezete feladta az ALS-el folytatott küzdelmet. Egy szeretett barátot és egy hosszú ideje kreatív partnert vesztett most el a Nickelodeon. Emlékét örökké a szívünkben őrizzük. Steve találta ki nekünk SpongyaBob Kockanadrágot, ezt az egyedülálló humorérzékkel rendelkező figurát, aki gyerekek és felnőttek generációit nevettette meg. Steve karakterei, Bikini Bottom világának összes lakója azt jelképezte számunkra, hogy mennyire fontos dolog az örök optimizmus, a barátság és a képzelet határtalan ereje.

Az első SpongyaBob epizód majdnem 20 éve, 1999. május 1-jén került adásba. Azóta közel 250 újabb rész követte, de két mozifilm is készült hozzá. A rajzfilmsorozat 70 díjat zsebelt be, többek között elnyerte a tévézés Oscar-díjának számító Emmyt, a Brit Filmakadémia díját, valamint olyan, gyerekek által megszavazott közönségdíjakat, mint a Children’s Award vagy a Kids’ Choice Award. SpongyaBob ráadásul ma már nemcsak az egyetemes popkultúra része, a karakterekről számtalan mém készült, szinte nincs is olyan élethelyzet az internetes kommunikációban, ahová ne lehetne beilleszteni egy Tunyacsáp vagy Csillag Patrik animgifet. A SpongyaBob rajongók is csupa ilyen képpel búcsúztak el Stephen Hillenburgtól:

A Borussia Dortmund focicsapat ezt a képet tette ki a Twitter-oldalára:

(via NME-com)