Megnéztük, hogy mennyire vicces még a Fábry Show

Egy Duna Televízión futó mai adást összehasonlítani sem lehet egy korai, RTL Klubon vetített epizóddal. Más idők, más poénok. Eltelt közel 20 év, minden megváltozott.

2023. augusztus 24-én este 21:55-kor volt látható a Dunán a Fábry egyik epizódja. Ismétlés volt, de nem volt olyan régi az epizód, hogy ne lehessen érteni az aktuális történésekre reflektáló poénokat. A showman, aki anno az RTL-en kéthetente csütörtökön úgy lett felkonferálva, mint az ország elsőszámú showmestere, mára megőszülve, pocakosan, komótosan, megfontolt léptekkel vonult be, hogy elkezdje a humorbonbonok és -labdacsok puffogtatását. (Itt lehet megnézni az ominózus adást.)

6 „vicces” tévés köszönés, ami örökre az agyunkba égett

Jó estét, jó szurkolást! Szegasztok! Helló halló, Elektor Kalandorok! Emlékezetes be- és elköszönések, amelyek mostanra teljesen beépültek a tévé előtt felnőtt nemzedék szókészletébe.

Tovább

 

A vidéki lapok pénteki számában  és a tévéújságok utolsó oldalán található viccek színvonalát is messze alulmúló, béna, megfáradt, szakállas, de leginkább a humor minden elemét nélkülöző kis poénokkal nem nagyon sikerült hangulatba hozni a közönséget. (A közönségről majd később lesz szó.) Ezt követően jött a klasszikus Fábry Show-k egyik kötelező eleme, amikor egy valós témát jól megírt ötletekkel gondoltak tovább. Jelen esetben az volt, hogy a sok filmes sorozat (Indiana Jones 5, Halálos Iramban 10. stb.) egyszer majd eléri a nyugdíjkorhatárt, és akkor témájában is illeszkednie kellene. Ezek a filmek a következők: A Nemzet Aranyere, vagy a Tincs, ami nincs. Volt még pár, de azok még ennyi említésre sem méltók.

A való világban történő dolgokra reflektálva Fábry ráugrott a traffipaxos zéró tolerancia témára. Hozott magával pár mondatot, amivel ki tudná dumálni magát az ember, ha esetleg a helyszínen megállítanák a rendőrök, mert 50 helyett 52 km/h-val ment. Idézem:

Azért mentem többel, mert ez az autó olyan, mint Magyarország: jobban teljesít.

Továbbá:

30 ezres büntetés? 4 milliárdos közbeszerzésből tud visszaadni?

Itt lehetett érezni, hogy van valami reflexió a kormánnyal szemben. Nem mondom, hogy ezek olyan poénok, mint Bödőcs Tiboré vagy Pottyondy Edináé, de nem is az a színvonal, amit Bagi Iván és Nacsa Olivér képvisel. Nem visz be gyomrost a rendszernek, de mégis van egy tompa él benne, ami túlmutat a nettó bepucsításon. Ennél több nem is nagyon lehet, hiszen Fábry Rónai Egon Húzós című beszélgetős műsorában elmondta, hogy ha az állam adja a pénzt, akkor teljesen természetes, hogy lehetnek kérései, amivel neki nincs is olyan hű de sok problémája. 

40 éves lett Bödőcs Tibor, „a 21. századi Hofi”

Kerek születésnapja alkalmából nevessünk együtt a Karinthy-gyűrűs magyar humorista rekeszizom-szaggató régi Fábry Showder-es felvételén, és a Showder Klubbal való szakítása óta már önállóan felépített estjein!

Tovább

 

Volt még itt egy előre megírt színházi olimpiai közvetítés, ami túl bonyolult és összetett volt ahhoz, hogy nevetni lehessen rajta. Élvezni pedig egyáltalán nem volt rajta mit. Ez is a Fábry-brand klasszikus eleme, csak az esetek többségében ezek azért jobban ki voltak dolgozva. De a soron következő dizájn centerben történtek után könnyen rá lehet jönni, hogy mi a különbség a mai és a 15-20 évvel ezelőtti Fábry között. 

Szóval a dizájn center aktuális epizódjában egy robotikával foglalkozó cég képviseltette magát. Korábban is volt már ilyen, hogy egy cég bejött és hozott kütyüket, hogy azzal villogjon a show-ban. Bizony, nem mindig csak régi, padlásról és régiségvásárokon bugázott, szép emlékeket idéző szovjet, cse(h)szlovák (a h néma h), lengyel vagy kelet/nyugatnémet retro kütyüvel szórakoztatta a közönséget a showman. Volt, hogy egy nő magvakból készült tortaszobrokat hozott be, de megfordultak tényleg elképesztő találmányok is a színpadon. 

Ilyen lehetett volna ez a robotkutyás performansz is, de sajnos végtelenül kínos néma csendek uralták az egész bemutatót. A kerekeken guruló, tehát önjáró fertőtlenítő robot mellé egyszercsak betoppant a képbe az "ügyeletes takarítónő" is, aki a magával hozott felmosóval gyorsan átment a fél színpadon. Ez a kis képi poén már tetszett a közönségnek. Itt volt őszinte nevetés, és itt már megvolt az az enyhe megalázottság, amit mondjuk a magvas tortaszobrász nő is érezhetett anno. Fábry nem nagyon csipkelődött ezzel a robotkutyás emberrel, de azért egy rövid történetet megeresztett, amivel megint megidézte a régi jó Fábryt, hogy azt mondta:

Hiába a robotkutya, ami kinyitja az ajtót, mert anno azért volt a takarító neje, aki behozta a postát, de úgy, hogy mire bejött, az aztán már meg is válaszolta.

A szegmens háromnegyedénél még egy igazi kutya is bejön, de rém kellemetlen az egész, ahogy otthon ülve is, és a stúdióban is néma csöndben ülve nézzük ezt a robotkutya vs igazi kutya komédiát. Egy jó, de még egy rossz poén se hangzik el hosszú percekig. A közönség is le van fagyva, a zenekar se tud mire reagálni, na meg Fábry sem tud mit kihozni ebből a helyzetből. 

Innen már csak két dolog történik. Jön két darab vendég. Az egyik a Néprajzi Múzeum főigazgatója, dr. Kemecsi Lajos, a másik meg Balázs Andi színésznő. Előbbivel való beszélgetést alaposabban is tanulmányoztam, így ki lehet jelenteni, hogy a Néprajzi Múzeum egekbe való felszopkodásán kívül sok érdekes nem történt. Leszámítva azt a történetet, amit a meghívott mesélt egy bronz falloszról. 

Annak idején három, de leginkább négy vendég is megfordult egy adásban. És a történeteik sokkal izgalmasabbak voltak. De ha az ő sztorijuk nem is volt jó, hát ott volt Fábry, akinek mindig mindenről eszébe jutott valami. Ilyenkor emlegette  barátját Dörfinger Dodit vagy húzott elő egy pont oda illő vagy nem illő viccet, ami azért feldobta a lapos történetet, ami felélénkítette a közönséget is. Ma már Fábry inkább csak csendben ül és hallgat. Nincs már az a csillogás a szemében, de ez teljesen természetes, hiszen ma már 69 éves. Szintén Rónai Egonnál mondta, hogy azért nem ad interjút, mert kicsit unja is már magát, meg bele is fáradt abba, amit csinál. Ez az unottság azért tetten is érhető a mai Fábryn. Mármint a műsoron. Nincs meg az a szenvedély, az a dinamika, mint ami anno megvolt. De ez megint betudható a kornak.

(Az összes olyan figura, aki Late Night Show-t vezetett, egy idő után veszített a lendületéből, ami teljesen normális, hisz évek , évtizedek elteltével nem lehet mindig ugyanolyan szinten teljesíteni. Kell egy kis szünet, kis változás. A visszavonulás és új projektek kitalálása is része ennek az életpályamodellnek. Ami már nem passzol a karakterhez, azt nem kell erőltetni. Jay Leno sem vezet már műsort. Conan O'Brien sem, viszont csinált külön podcastot, amiben ugyan kevesebb a poén, de hát epont eleget vicceskedett ő már az életében a tévében - a szerző.)

Összegezve: Fábry megfáradt.

Ahogy nőkre (indokolatlanul és aljas módon) szokták mondani, ha esetleg szépészeti beavatkozások túltolásával, hogy mások által véleményezett önképzavar miatt rommá plasztikáztatja magát, akkor bizony az adott nő nem tudott méltósággal megöregedni, úgy ez most küllemtől eltekintve Fábryra is igaz. Ami volt elmúlt, és ezt tudomásul kellett volna venni, nem tolni még dacból a biciklit, ha úgy tetszik: biciglit.

Lehet, hogy rosszul gondolom, hisz nem kell, hogy minden poén minden embernek ugyanúgy tetszen. Lehet, hogy Fábry humora nem nekem való, de ettől még mindig egy zseniális pali. Ezt is el tudom fogadni. Az viszont tény, hogy míg az RTL-es időkben a Fábry Show felvételén a legalább 100-200 fős közönség volt, ha nem több, addig a Duna tévén látható felvételeken ennél jóval szerényebb a létszám, amit könnyen meg lehet számolni. Maximum 50 ember, de lehet, hogy túl nagylelkű voltam a  számolásnál.