Mészárlásba kezd a Disney

A cég novemberben induló streamelős csatornáján nem engednek teret a rasszista tartalom csírájának sem. Ha kell, még a klasszikus meséiket is megnyirbálják.

November 12-én startol az Egyesült Államokban a Disney streamelős szolgáltatása, a Disney+, amelynek kezdeti kínálatában több mint 25 eredeti Disney sorozatot és tíz nagyjátékfilmet, dokumentumfilmet és különkiadást találunk, köztük például a The Mandalorian című várva várt Star Wars szériát és két Toy Story spin-offot.

A Disney+ előfizetői ezenkívül A Simpson család mind a harminc évadát is megnézhetik a streamelős csatornán, ahogy elérhetőek lesznek a Disney-, Pixar- és Star Wars-tartalmakon kívül a Marvel és a National Geographic által gyártott produkciók is.

Egy jelenet a Dumbóból. Az egyik varjú Jim Crow. Forrás: port

 

A cégnél ugyanakkor különös gondot fordítanak arra, hogy semmilyen rasszista tartalom ne jelenjen meg a felületen – ennek érdekében pedig sajnos hozzá kell nyúlniuk a klasszikus Disney-mesékhez is. Az 1946-os rajzfilmet, a Rémusz bácsi meséit például eltávolítják a kínálatukból, mivel az erősíti a rasszista sztereotípiákat.

Kivágnak ezenkívül egy jelenetet a Dumbó eredeti, animációs verziójából, mivel abban szerepel egy Jim Crow nevű varjú. A „crow” ugyan angolul varjút jelent, de Jim Crow-nak hívtak még a rasszista Amerikában egy karikatúraszerű fekete figurát, amely általánosságban az afroamerikaiakból űzött gúnyt, és ezután nevezték el a korabeli Délen a polgárháborút követően életbe lépett szegregációs törvényeket is.


(via NME)