„Mi ez a nagy büdös, hájas henyélés?”

Így köszöntötte reggel Schobert Norbi A nagy fogyás versenyzőit 2007-ben. Mennyire lenne ez politikailag korrekt?

Igazság szerint a fogyás mindig téma. Nem is csak a fogyás, hanem az ember kinézete. (Aztán jönnek csak a belső értékek...) 2007-ben volt a TV2-nek egy olyan műsora, amit úgy hívtak, hogy A nagy fogyás. Ez egy heti egy alkalommal jelentkező reality volt, amiben két csapat küzdött meg egymással.

Igazából Béres Alexandra és Schobert Norbi edzési és táplálkozási módszertana csapott össze,

merthogy a cél az volt, ahogy azt a műsor címéből sejteni is lehet, hogy a versenyzők minél hamarabb minél több kilótól megszabaduljanak. Ezt az egészet pedig Jakupcsek Gabriella celebrálta. Micsoda idők voltak, te jó ég!

Mivel ma sem vagyunk sokkal vékonyabbak, sőt, ma már népbetegségnek számít az elhízás, de annyira, hogy 2022-ben Magyarország lett az EU második leginkább elhízott nemzete, ezért érdemes belegondolni, hogy milyen hatással lenne most egy ilyen műsor. 

Forrás: TV2

 

Mindig mindenki (jó, nem mindig és nem mindenki, de nagyon sok ember) fogyni akar, ki akarja magát pattintani, bikinibodyt meg kockahasat és 50-es bicepszet akar. Ennek érdekében már a CBA-ban is lehet venni fehérjét és hasonlókat, sőt, a Spar is kijött a saját márkás táplálékkiegészítőivel, de Dzsudzsák Balázs is reklámarca lett valami szuperpornak. 

Óriási piacot képviselnek a testükkel hadilábon álló emberek.

Ezért is lenne nagy szükség 2024-ben egy "fogyós műsorra". Ami nem csak azért lenne jó, mert esetleg kellő motivációt adhatna a fogyni kívánó embereknek, hanem mert megtanítaná a többieket arra, hogy fatshaming nélkül is lehet beszélni a túlsúlyos emberekkel, sőt, lehet őket motiválni anélkül, hogy csimpánzcsöcsöket emlegetnénk. (Vagy pont, hogy ez kéne, egy harsány negatív példa, ami állandó címlapokat hoz és témaként szolgál a mindennapokban? Lehet, hogy ez lenne tanító erejű?)

Annak idején ez a műsor elég szarul nézett ki. A Nagy fogyás villa egy hotel volt leginkább, amit rossz volt nézni, és az edzések sem voltak túl fantáziadúsak. Szokásos aerobikozás ment, meg futás és edzőtermezés.

És a legbeszédesebb, hogy a versenyzőket egy átlátszó üvegajtajú hűtő szimbolizálta a mérlegelés, azaz a kiszavazás napján.

Akit kiszavaztak, annak a nevével ellátott hűtőben kialudt a lámpa. (Az Index akkori kritikája, A zsír könnyei című írás szerint:

a Nagy fogyás, hiába sápítozik majd egymás szavába vágva a konzervatív és a baloldali értelmiségi elit, egy nézhető műsor, sőt az egyik legjobb valóságshow, amit a Tv2-n eddig valaha bemutattak.

Igaz, hogy volt egy tabletta-botrány is a műsorban: éhségérzetcsökkentőt használt Béres Alexandra csapata, amit Norbi erősen sérelmezett, de a béke érdekében elvégzett doppingteszt kimutatta, hogy senki nem használ olyan szert, ami tiltott és extrán elősegíti a fogyást. Viszont a fairplay érdekében Béres Alexandra behódolt Norbinak, és a harmadik hét közepén megvonta csapatától a bogyókat. 

Forrás: TV2

 

Az edzések és a koplalás mellett tovább kínozták a tábor lakóit azzal, hogy időről időre beküldték őket a kísértés szobájába. Itt meg kellett küzdeniük legnagyobb démonaikkal, ugyanis le volt téve eléjük egy egész torta, amit a sarki cukrászdából szalajtottak. Az édesség megzabálásáért nem büntetés, hanem jutalom járt, például haza lehetett telefonálni. (Merthogy A nagy fogyás szereplői ugyanúgy el voltak szigetelve a külvilágtól, mint a ValóVilág szereplői.) Persze, aki itt elkezdi tömni a majmot, aztán a heti mérlegelésnél meg nem úgy teljesít, az megkockáztatja a társai haragját és azt is, hogy kiszavazzák. 

A nyilvános megaláztatásból is kijutott a versenyzőknek, mert szerveztek nekik egy különleges divatbemutatót, ami inkább nézett ki félmeztelen magamutogatásnak, mint ízléses plus size fashion show-nak. 

Forrás: TV2

 

Szóval népnevelő, népművelő, sőt, hova tovább még közszolgálati is lehetne egy ilyen műsor 2024-ben. Napi reality kéne, hogy legyen, mert úgy sokkal jobban követhetők a fogyni akarás nehézségei. 

Szakemberek bevonásával több is lehetne ez az egész, mint két fitneszember módszereinek összeütköztetése.