Minden idők 10 legnézettebb sorozatepizódja

Volt olyan epizód, amelyet az amerikai háztartások 60 százalékában néztek!

A több ezer csatorna és a több tucat streamingszolgáltató jelentette kínálatnak köszönhetően ma már ritkán ér el egy-egy sorozat olyan rekordnézettséget, mint a televíziózás hőskorában, ezért is izgalmas megvizsgálni, hogy miért pont ez a 10 epizód lett a legnépszerűbb. (Említést érdemel még a nálunk is népszerű szériák közül a Magnum és a Jóbarátok, előbbi a 15., utóbbi a 14. helyre került fel, és mindkettő a fináléjával.)

10. Cosby - Say Hello to a Good Buy

Nálunk kevésé ismerik, de a tengerentúlon kultikusnak számított a The Cosby Show – igaz, mióta kiderült, hogy a főszereplő, Bill Cosby több mint 60 nőt erőszakolt meg, Amerikában is legszívesebben elfelejtenék.

A sorozat jelentősége abban állt, hogy úgy mutatta be egy középosztálybeli fekete család életét, ahogy korábban egyetlen film vagy széria sem. A Cosby legnézettebb epizódjában valójában semmi különös nem történik, azon kívül, hogy Cliff, a családfő új autót szeretne vásárolni, de az autókereskedő megnehezíti a dolgát. Az epizód share-je 41.3 % volt. (A share vagyis a közönségarány azt mutatja meg, hogy egy adott műsorszámot az adott időintervallumban éppen televíziót néző lakosság mekkora része kísér figyelemmel.)

9. Seinfeld - Finálé  

A sitcom, amely Jerry Seinfeldet Amerika egyik legismertebb és leggazdagabb komikusává tette, 76 milliós nézettséggel búcsúzott el. A sorozat nem egy komoly érzelmi katarzissal zárult, hanem a főszereplők megbüntetésével, a négy barát, Jerry, Elaine, George és Kramer ugyanis bíróság elé kerül, majd börtönbe is küldik őket. A megoldás azért is szellemes, mert ezzel nemcsak a főszereplők cselekedetei felett lehetett morális ítéletet mondani, de újra fel tudták vonultatni a 9 évad legemlékezetesebb epizodistáit. Ha nem is kielégítő, de legalább őszinte lezárást kapott a kultszéria.

8. Bonanza – The Pure Truth

Az ötvenes-hatvanas években aranykorukat élték a tévés westernek, a legnépszerűbb Gunsmoke még túl is élte ezt a periódust, mert 1955-től egészen 1975-ig, 635 epizódon át futott. A nézettségi toplistára mégis egy másik westernszéria, a Bonanza került fel a The Pure Truth című, résszel, amelyben az egyik főszereplőt azzal vádolják meg, hogy részt vett egy bankrablásban. Az 1964-ben vetített epizód semmiben nem tűnik ki a többi 430 rész közül, itt is sikerül 50 perc alatt rendezni a mérsékelten izgalmas konfliktust.

7. Beverly Hill-dili - The Giant Jack Rabbit

Az 1962 és 1971 között vetített sitcom mifelénk elsősorban az 1993-as filmváltozatnak hála lehet ismert, illetve a rengeteg hasonló „tuskó vidékiek felmennek a városba”-típusú sztori miatt. (A legutóbbi ilyen magyar próbálkozás az Egyszer volt Budán Bödör Gáspár.) A sorozat népszerű volt, de annyira azért nem, hogy indokolt legyen a 44%-os nézettsége. A rejtély megfejtése az lehet, hogy Lyndon Johnson elnök első kongresszusi beszédét követően vetítették, és sok család ott ragadhatott a tévé előtt. Az epizódban egyébként csak annyi történik, hogy a nagymama összetéveszt egy kengurut egy óriási nyúllal.

6. Tövismadarak – 3. rész

Colleen McCullough ausztrál írónő regényét a század egyik legszebb és egyben legabszurdabb szerelmi történeteként említik az angolszász irodalomban. Egy katolikus pap és egy nő beteljesületlenül is beteljesült nagy szerelme áll a regény, illetve a belőle készült minisorozat középpontjában, amelyet a Magyar Televízió elsőként 1990-ben tűzött műsorra.

Érdekes módon a legnézettebb epizód az a 3. rész lett, amelyben a két főszereplő éppen megpróbálja elfelejteni a másikat, és nem is találkoznak egymással.

5. Cheers - One for the Road

A Cheers korának legnépszerűbb sitcomja volt, amelyben az események a címbéli bár körül bonyolódtak. A Golden Globe-díjas sorozatot lehetett úgy is követni, ha 1-1 részt kihagyott a néző, a finálét azonban senki nem akart elmulasztani, így az 1993-as évadzárót 84 millióan látták.

4. A szökevény - The Judgment 2. rész

Kevesen tudják, de az 1993-as, Harrison Ford-féle A szökevény egy azonos című sorozaton alapul, amely 1963-tól 1967-ig futott, és 4 évadot ért meg. Ebben az esetben (is) maximálisan érthető, miért a finálé lett a legnézettebb: a felesége megölésével vádolt Richard Kimble itt került szembe a valódi gyilkossal. Az utolsó rész közönségaránya 45.9%-os volt, de ennél is fontosabb, hogy A szökevény a korát megelőzve bemutatta, hogyan lehet az évadokon átívelő történetet kombinálni az epizodikus történetmeséléssel.

3. Gyökerek – 8. rész

Alex Haley Pulitzer-díjas könyvében az Afrikából elrabolt és rabszolgasorba kényszerített Kunta Kinte történetét írta meg. A belőle készült, 8 részből álló sorozat óriási siker lett, nemcsak Amerikában, de világszerte. Aki elkezdte, nem tudta abbahagyni, így nem is csoda, hogy a finálét a tévénézők 51,1%-a követte.

2. Dallas – Ki tette?

A 90-es években Magyarországon is nézők millióit ültette le a tévékészülékek elé a Ewing család történte, amely az 1980-ban levetített „Who Done It?” című epizóddal ért csúcsra. Nem egy sorozatfinálé, de még csak nem is egy évadot lezáró rész miatt kapcsolt oda 83 millió amerikai néző, hanem egy ügyes cliffhangernek köszönhetően. Itt derült ki, hogy ki lőtte le mindenki kedvenc antihősét, Jockey-t.

1. M.A.S.H.

Forrás: CBS Photo Archive / Getty Images


Az 5 Oscar-díjra jelölt háborús vígjáték tévés verziója 1972-től 1983-ig futott és 11 évadot élt meg. Népszerűségét jól mutatja, hogy a finálé nézettségi rekordját máig nem sikerült megdönteni, hiszen az amerikai háztartások 60,2%-a kapcsolt oda, vagyis körülbelül 105 millióan nézték.

via: Screenrant