Mit néztünk 1988 szilveszterén a tévében?

A gyerekek Kalán nénit bámulták, a felnőttek a cicikkel teli Szuperbolát. De ekkor debütált a BUMM, Tibi bácsi Torpedója és Gálvölgyi Vágó István-paródiája is!

Mi ment 1988. december 31-én a tévében? Én magam ugyan még csak 6 éves voltam ekkor, de máig emlékszem, hogy délelőtt az űrherceggel és a robotjával bandázó kiskutyának, Benjinek szurkoltam, délután megnéztem a Csip-csup csodákat, este pedig nagyokat nevettem Antal Imrén, a Gálvölgyi Show-n, Nagy-Bandó Andráson és Hofin. Szerencsére ma már az internetes archívumok segítségével napra pontosan vissza lehet keresni mindent a régi újságokban. Ez itt például az 1988-as esztendő 52. heti Rádió- és Televízióújságjának szkennelt változata az MTVA Archívumból (a lap 1957-től 2018 januárjáig jelent meg):

Forrás: MTVA Archívum

 

Az biztos, hogy a 30 évvel ezelőtti szilveszteren már 9:05-kor fenn voltam, mert imádtam a Képújság klimpírozó zenéjét. Azóta persze már tudom, hogy ez a nálunk méltatlanul elfeledett, Amerikában sztárkarriert befutó magyar jazzgitáros, Szabó Gábor Country Illusion című száma volt, az 1970-es Magical Connection című albumról:

A 9:35-kor kezdődő Benji tévésorozatot is nagyon vártam! '88 szilveszterén a 9. epizódot vetítették le, A baj nem jár egyedül címmel. Emlékszem, a sorozat intrójától nagyon féltem, és a száműzött űrherceget, Yubit (Christopher Burton) sem különösen kedveltem. A címbéli kiskutya, Benji viszont nagyon aranyos volt, az E.T.-re emlékeztető, repülő robot, Zax pedig nagyon mókás, főleg Usztics Mátyás szinkronhangjával!

12:25-kor kezdődött az Amerikából jöttünk, a 100 Folk Celsius különleges koncertfilmje, aminek a képsorait az Egyesült Államokban vették fel, amikor a '80-as években kint jártak a country zene szülőhazájában. Sajnos a gyerekkorom kedvenc számát, a tábortüzes-gitározós osztálykirándulások örökzöld slágerét, az (Olivia Newton-Johntól kölcsönvett) Ohiót nem játszották el ebben a filmben. A műsort felkonferáló Sugár Ágnesnek amúgy nagyon aranyos karácsonyi pulcsija volt!

A Retrókabaré blog szerint az MTV2-n 16:47-kor kezdődött a Házaspárbaj, Vágó István vezetésével. A műsorban többek között Pogány Judit és a körszakállal elég viccesen festő Koltai Róbert csapott össze a Böröndi Tamás–Kovács Zsuzsa-párossal és a Zsadon Andrea–Szolnoki Tibor-duóval.

A 17:30-kor kezdődő Csip-csup csodákat aligha kell bárkinek is bemutatni. A nyakában kis aranykanalat hordó, néha icipicire zsugorodó Kalán néni megérti az egerek (Nyikk, Nyekk, Nyakk, Piff és Puff) beszédét, és mindenféle izgalmas kalandba keveredik a farmháza körüli erdőben. Érdekesség, hogy a tévéújságunk holland rajzfilmnek írta a sorozatot, holott ez az egyik legismertebb japán anime, ami Mrs. Pepper Pot címmel az egész világot meghódította. Az intrót Eszményi Viktória és a férje, a 100 Folk Celsiusos Heilig Gábor énekelték fel – fülbemászó dalocska lett, még úgy is, hogy semmi köze az eredeti főcímzenéhez.

19:05-kor a világ legunalmasabb Pozsgay Imre-interjúja után Déri János és Berkes Zsuzsa vette át a műsorvezetést Antal Imrétől és Kudlik Júliától. Elsőként a Mikroszkóp Színpadot kapcsolták, ahol természetesen Sas József szórakoztatta politikai viccekkel a nagyérdeműt a Lépj be a S.A.S.-ba! című kabaréestjével:

19:40-kor kezdődött a Gálvölgyi-show, ami alighanem minden idők legemlékezetesebb celebparóidáit vonultatta fel. Ekkor debütált ugyanis a legendás Van benne valami-szkeccs, amin én a mai napig nagyon jókat nevetek, mert Gálvölgyi nemcsak a hebehurgya játékosokat alakította benne fergetegesen, de a kvízprofesszor Vágó Istvánt is:

De ekkor láthattuk először azt is, ahogy Gálvölgyi Juhász Elődöt utánozva kilép a fikuszok mögül, és a Zenebutik műsorvezetőjeként szó szerint lefordította a külföldi popslágerek címét:

Szilágyi István 20:50-kor jelentkezett be először az est folyamán a Szín-Házibuli helyszínéről, a Fészek Klubból, ahol a korszak celebjei tartottak zárt körű szilveszteri mulatságot. A tánctéren pásztázó kamerába belevigyorgott egy-egy pillanatra többek között Fehér Anna, Rátonyi Róbert, Korda György, Sztankay István, Kibédi Ervin, Lukács Sándor, Balázs Péter, Pécsi Ildikó, Juszt László, Kovács Kati, Zalatnay Cini és sokan mások – de a videón az is jól látszik, hogy Székhelyi József és Bajor Imre már ezen a kora esti órán is igen-igen jól érezte magát...

1988 szilveszterén, 21:41-kor jelentkezett először a korszak legmenőbb számítógépes újítása, a BUMM! nevű betelefonálós játék, Menti Mariann vezetésével. Az MTV stúdióját felhívó tévénézők sok drága Törley pezsgőt nyerhettek, ha a megfelelő pillanatban kiabálták azt, hogy „bumm”, és ha az operátor csak kis fáziskéséssel nyomkodta a klaviatúrán a gombokat, hogy kilője a 8 bites grafikájú pezsgősüvegből a dugót. Emlékszem, '88-ban annyira lenyűgözött ez a bámulatos kompjútertechnika, hogy ki akartam sírni otthonra egy Commodore 64-est – de mivel az túl drága volt, csak az álomgép kicsi, savanyú magyar verzióját, a Videoton TV Computert kaptam meg.

21:47-kor kezdődött „az est fénypontja”, a Szuperbola, a Parabola szilveszteri különkiadása, amit a '80-as években azért vártak a férfi nézők, mert ekkoriban egyedül Árkus József szerepeltethetett legálisan pucér csajokat egy állami tévéműsorban! A '88-as Szuperbolában többek között a korszak ünnepelt pornósztárját, a ledér ruhás Cicciolinát is láthatta a nagyérdemű – már ha nem aludt el a külföldi adókról ellopott reklámokon, meg a híradóbejátszásokra utólag rámondott, már 30 évvel ezelőtt is fárasztó politikai poénpetárdákon.

Éjfél előtt pár perccel Juszt László és Voith Ági csatlakozott be Déri Jánoshoz, Berkes Zsuzsához és Aigner Szilárdhoz a Magyar Televízió stúdiójában. Némi humorizálás után 0:00-kor felcsendült a Himnusz, majd Lukács Sándor elmondta a Szózatot, végül Kodály Kállai kettősével táncikálhattuk át magunkat az új esztendőbe, 1989-be.

'88 szilveszterén, helyesebben 1989. január 1-jén, a hajnali órákban debütált Dévényi Tibi bácsi kultikus betelefonálós műsora, a Torpedó, ami ezután rendszeresen jelentkezett a Magyar Televízió 2-es csatornáján. Mai szemmel persze már megmosolyogtató, hogy a legértékesebb nyeremény egy Beijing márkájú színes tévé volt a Keravilltól, de ez akkoriban nagyon menő dolognak számított ám a Videoton és Orion országában! Sajnos a kis Zsuzsika nem nyerte meg az áhított csodakészüléket – később viszont rengeteg nyertese volt ennek a műsornak. Az élelmes nézők ugyanis rájöttek, hogy ha felveszik képmagnóra az élő adás elejét, akkor, amikor Tibi bácsiék felvillantják a nyereményeket jelentő hajók helyét, a játék alatt kimerevíthetik a képet, így könnyen besöpörhetik a legértékesebb ajándékokat!

A Retrókabaré blogon egyébként azt írják, hogy a tévéújságban 18:40-es kezdéssel jelzett Antal-show végül nem került adásba: Antal Imre poénjait csak egy évvel később, az 1989-es szilveszteri tévéműsorba vágták be.