Nagy rendezők jó kis horrorfilmjei - Hétvégi tévéajánló

Bár Zack Snyder, Gore Verbinski vagy Robert Rodriguez más műfajban is nagyszerű dolgokra képes, mindegyikük kipróbálta magát a horror területén is, méghozzá nem rossz eredménnyel.

Péntek: A kör (2002)

A Karib-tenger kalózai filmekkel pályája csúcsára felérő Gore Verbinski szinte minden műfajban kipróbálta magát, első filmje, az Egértanya vígjáték volt, de a horror is remekül fekszik neki. Igaz, itt nem volt nehéz dolga, hiszen Japán egyik legnagyobb kasszasikeréből készített remake-t, főhősnője pedig a nagyszerű Naomi Watts volt, de azért ehhez ő is kellett. A másik főhős persze a jól ismert nagyvárosi legenda, a videokazetta, amin rémálomszerű képek vannak, és miután megnézed, csörög a telefon, és valaki azt mondja, hogy hét nap múlva meghalsz. Újságíró hősnőnk természetesen szkeptikus, amíg négy tinédzser meg nem halt ugyanabban az időpontban - pontosan egy héttel azután, hogy megnézték a videót. Aztán naná, hogy ő is megnézi a videót, és kezdhet azon rágódni, mi lesz a hét nap lejárta után.

Szombat: Holtak hajnala (2004)

Természetesen itt is remake-ról van szó, de a George A. Romero klasszikusát rendező Zack Snyder, aki három év múlva megcsinálta a 300-at, és legenda lett belőle, a saját képére formálta, amihez kellett a forgatókönyvíró James Gunn is, akit ma a Galaxis őrzői készítőjeként ismerünk. És a film tökéletesen nyit, a csendes kertvárosban szokás szerint elszabadul a pokol, és hősnőnkre (a csodás, később maga is rendezőként dolgozó Sarah Polley) mindenféle megvadult idegenek és közeli ismerősök kezdenek vadászni. Majd kocsiba pattan, és amerre elszáguld, mindenütt a káosz és a véröntés uralkodik, amíg egy maroknyi túlélővel nem találkozik, akikkel bevetik magukat egy elhagyatott bevásárlóközpontba – ami egy darabig ideális menedéknek bizonyul. De csak egy darabig!

Vasárnap: Faculty - Az invázium (1998)

Szokás Robert Rodriguez tinihorrorját alaposan félreérteni: a Mexikóból Hollywoodba szakadt rendező ugyanis afféle műfaji tisztelgésként, talán egyben paródiának is szánta az idegen paraziták által megszállt gimnázium történetét.  Ahol első körben a tanárok és a kisegítő személyzet kergülnek meg, majd a diákokon a sor, de szerencsére az egyik menő srácnak szolid kis droglaborja van odahaza, és mit tesz isten, pont az általa barkácsolt speed lesz az, ami megállítja az inváziót. Eközben persze betekinthetünk a Herrington középiskola életébe, ahol az élet nagy dolgaival: a cigivel, piával, droggal és persze a szüzesség elvesztésének kérdésével foglalkoznak. És őket olyan ígéretes kezdők játsszák, mint Josh Hartnett, Elijah Wood vagy az ekkor szexszimbólumnak számító Jordana Brewster, a tanári karban pedig ott van Famke Janssen, Jon Stewart és Salma Hayek is, és mind remekül szórakoznak.