Nehéz a gimis kémek élete

Hősnőnk úgy dönt, nem neki való a kémek és orgyilkosok világa, így új néven kezd új életet kisvárosi gimnazistaként, de rá kell jönnie, hogy a tinik élete is van olyan nagy aknamező, mint a titkosügynököké!

Milyen az, ha egy tizenéves kislány profi kém, hidegvérű gyilkos és 35 kilója ellenére feketeöves harcművész, aki 90 kilós nehézfiúkat reggelizik? Hát tök valószínűtlen, nem csak fizikailag és biológiailag, hanem azért is, mert milyen őrült ügynökség invesztálna pénzt és időt labilis lelkiállapotú, még növésben lévő tinikbe, ha ugyanennyiért felnőtteket is kiképezhetnének. Filmekben viszont kedvelt téma a titkosügynök tini – lásd. Hanna - Gyilkos természet (2011 ) és társai -. és ugyanebben a témában mozog a kevésbé ismert, pedig nagy nevekkel operáló Különösen veszélyes (2015) is.

Forrás: Filmcafe

 

Amelynek hősnője egy titkos, árva gyerekekből profi kémeket nevelő kormányszerv egyik legjobb ügynöke a 83-as (Hailee Steinfeld), aki ahelyett hogy fiúkkal ismerkedne, bulizna, szórakozna, a legtitkosabb akciókban, nemzetközi kémügyekben vesz részt. A tini ügynöknek azonban már elege van ebből, minden vágya, hogy ő is a serdülők egyszerű, normális életét élje. Ezért, amikor egy veszélyes terroristát (Jessica Alba) kell elkapniuk, a sikeres akció alatt

megrendezi a halálát, majd kanadai cserediákként Megan Walsh néven tűnik fel egy kisvárosi középiskolában.

Mivel eddig csak annyit tudott a világról, amit a titokban nézett Mean Girls és Beverly Hills, 90210.  epizódokban látott, hamarosan a saját bőrén tapasztalja meg, hogy egy középiskolában legalább olyan nagy, ha nem nagyobb  kihívást jelent talpon maradni, mint a nemzetközi kémkedés világában. Ennek tetejébe megjelenik legnagyobb riválisa, a 84-es ügynök (Sophie Turner), hogy pontot tegyen vetélkedésük végére.

Forrás: Filmcafe

 

Kyle Newman rendező, aki korábban a Rajongók háborúja című vígjátékával vetette magát észre, nyilvánvaló két műfajt fésül itt össze. A tinivígjátékokat, ahol az alapdilemma az, hogy a csinos lány a jóképű sportolóval vagy az érző szívű sráccal jön össze a szalagavatón, és a kémthrillereket, ahol a legelején megismert gonosztevő rendszerint bosszúszomjasan tér vissza, hogy revansot vegyen. Az egy darabig Gyilkos gimi néven is futó Különösen veszélyes – vicces, hogy az angol cím, a Barely Lethal pont a magyar verzió ellentetjét jelenti - ennél fogva nem okoz sok meglepetést.

Nem ugrunk majd fel a székből, hogy na erre pont nem számítottam,

viszont remek szórakozás. Ha a főhősnő - főhőslány? –, Hailee Steinfeld esetleg ismerős lenne, az azért van, mert ő volt a szülei gyilkosának nyomába eredő elszánt kislány A félszeműből (2010), és elég furcsa tiniként látni. Mellette nem csak Jessica Albát és Sophie Turnert - a Trónok harca előtti időkből- láthatjuk, hanem a mindig dühös Samuel L. Jacksont, Jaime Kinget és a még nagyon fiatal Thomas Mannt.

Forrás: Filmcafé