Nézd a héten Spielberg és Ralph Fiennes filmjeit!

Pénteken lesz 25 éves a Schindler listája, ennek szellemében készítettük el a heti tévéajánlónkat.

Hétfő: A bombák földjén

Ralph Fiennes korunk egyik legtehetségesebb és legfoglalkoztatottabb színésze, aki sok kollégájához hasonlóan britként hódította meg Hollywoodot, majd az egész világot – mégsem kapott eddig Oscar-díjat, pedig igencsak megérdemelné!

Kathryn Bigelow 10 évvel ezelőtti iraki háborús filmjében, A bombák földjében egy fejkendős szakaszvezetőt alakított. A film főszereplője azonban nem ő volt, hanem a bombaspecialista őrmester, akit Jeremy Renner játszott, és akiknek az élete nap mint nap azon múlt, hogy sikerül-e a megfelelő zsinórt elvágni idejében, mielőtt valaki felrobbantaná az elrejtett tölteteket. Míg a filmbéli katonák nem vesznek tudomást a halál közelségéről, és csak túl akarják élni a hamarosan véget érő küldetésüket, a főhős összebarátkozik egy iraki kölyökkel, és amikor egy bombaraktárban egy gyerek holttestére bukkan, keresni kezdi a tetteseket.

Kedd: Super 8

A Super 8 egy tipikus '80-as évek hangulatú, tinédzsercsapatos-szörnyes kalandfilm, amit akár Spielberg is leforgathatott volna. Csakhogy „az új Spielberg”, J.J. Abrams volt a rendezője, a mozimágus mindössze lelkes producerként felügyelte az E.T. és a Cloverfield szerelemgyerekét. Ez az együttműködés egyébként különösen vicces annak fényében, hogy a Spielberg-filmeken felnőtt Abrams tök ugyanúgy néz ki most, mint a fiatal Spielberg az E.T., az Indiana Jones-filmek és a Jurassic Park forgatása idején.

J.J. Abrams és mestere, Steven Spielberg (fotó: Frazer Harrison/Getty Images for Turner)

A Super 8 1979-ben játszódik, amikor az Amerikai Légierő lezárja a hírhedt 51-es körzetet, hogy onnan mindent egy szigorúan őrzött létesítménybe szállítsanak vonattal. A tehervagon azonban látványos balesetet szenved, majd nem sokkal később egy titokzatos, természetfeletti erő bukkan fel egy átlagos amerikai kisváros közelében. Egy csapatnyi gyereket nem hagynak nyugodni az események: vajon a környéken felbukkanó kormányügynökök meg akarják védeni a várost, vagy csak el akarják hallgattatni a tanúkat?

Szerda: Az elszánt diplomata

John Le Carré bestseller krimijeit legalább annyira szeretik megfilmesíteni, mint Ian Fleming James Bond-regényeit vagy mostanában bármit, aminek a borítóján ott virít J.K. Rowling és George R. R. Martin neve. Az Oroszország ház, A panamai szabó, a Suszter, szabó, baka, kém és Az üldözött mellé 2005-ben készült el Az elszánt diplomata. 13 évvel ezelőtti film, de játszódhatna akár napjainkban is, hiszen a fejlett Nyugat és a fejlődő Afrika közötti gazdasági-politikai kontraszt látványosabb, mint valaha.

Észak-Kenyában megölik Tessa Quayle (Rachel Weisz) politikai aktivistát. A nyomok szexuális bűntényre utalnak. Az asszony férje, a szelíd Justin (Ralph Fiennes) az angol kormány diplomatája, aki életében először cselekvésre szánja el magát. Lelkifurdalástól űzve és a felesége hűtlenségéről szóló pletykáktól megrendülten beleveti magát a nyomozásba, hogy megtudja, mi történt. Hamarosan összeesküvés nyomára bukkan, amelyek egészen a gyógyszeripari lobbi legmagasabb köreihez vezetnek.

Csütörtök: Bosszúállók

Ez a Bosszúállók persze nem az a Bosszúállók: itt a kényszeresen humorizáló, passzosgúnyás képregényhősök helyett kifinomult eleganciájú, brit urak és hölgyek mentik meg a világot egy szupertitkos kémhálózat ügynökeiként. Pont úgy, ahogyan az eredeti, '60-as évekbeli tévésorozatban, amelynek a fiatal Töviskirálynő, azaz Diana Rigg volt az egyik főszereplője.

Sir August de Wynter (Sean Connery) kezébe kaparintotta az uralmat az időjárás felett, és bibliai méretű felhőszakadásokkal, elviselhetetlen kánikulával vagy dermesztő hideggel teszi próbára az emberiség tűrőképességét nap mint nap. Persze célja is van ezzel a veszélyes játékkal: világuralomra vágyik. A brit udvar nem nézi ezt a gazságot tétlenül, ezért legjobb embereit küldi harcba az őrült időmanipulátor ellen. Steed (Ralph Finnes) és Peel (Uma Thurman) ügynökök munkához látnak, hogy helyrepofozzák a másnapi időjárásjelentést.

Péntek: Schindler listája

A héten 25 éves Schindler listája vízválasztó film volt Spielberg életében. A rendezőt előtte nagyon zavarta, hogy nincs Oscar-díja, pedig sorra forgatta az olyan látványos speciális effektekkel teli kasszasikereket, mint az E.T.- és Indiana Jones-trilógia. De hiába unszolta őt Thomas Keneally, a Schindler bárkája című, 1982-es holokausztregény írója a könyve megjelenése után, hogy forgassa le ő a filmváltozatot, Spielberg inkább 10 évet várt vele. Életrajzírói szerint rettegett attól, hogy nem tud az űrlényeknél és a kincsvadászoknál komolyabb témát jól megrendezni, és majd a Schindler is megbukik, mint korábban a Bíborszín vagy A nap birodalma. Végül belevágott, és a legjobb film, valamint a legjobb rendezés kategóriában is Oscar-díjjal jutalmazták, jogosan érezhette úgy, hogy végre felnőtt a bálványozott mesteréhez, az Arábia Lawrence rendezőjéhez, David Leanhez. Spielberg figyelme ekkor fordult a könnyed blockbusterektől a grandiózus történelmi tablók felé, és annyira beleásta magát a második világháborúba, hogy Jurassic Park 1-2 után megrendezte a Ryan közlegény megmentését is, majd bábáskodott Az elit alakulat és a Pacific - A hős alakulat fölött is.

A Schindler listája a címbéli Oskar Schindler (Liam Neeson) jellemváltozását mutatja be. Schindler a második világháború elején még hithű náci, aki a kapcsolatai révén megszerez magának egy egész gyárat. A könyvelője (Ben Kingsley) viszont rábeszéli arra, hogy foglalkoztasson zsidókat, mert így nemcsak olcsó munkaerőt találhat magának, hanem segíthet a koncentrációs táborokban szenvedő embereken. Schindler gyára így hamarosan a zsidók menedéke lesz. 1944-ben a nácik a gyár dolgozóit Auschwitzba akarják küldeni, ezért Schindler némi korrupció árán rábeszéli a hatóságokat, hogy a gyárat áttelepíthesse a cseh-lengyel határra. Ekkor készül el a címbéli, 1100 nevet tartalmazó lista, amelynek szereplői végül megmenekülnek a haláltól – Schindler azonban nem tudja minden munkását megmenteni, így sokan életüket vesztik a koncentrációs tábor emblematikus náci tisztjének, Amon Goeth-nek (Ralph Fiennes) és az embereinek kegyetlenkedése során.