Nézd újra a magyar tévétörténelem legjobb pillanatait!

Vágó tökön szúrja magát, David Hasselhoff lenyúlja Tibi bácsi Trabiját, Kylie Minogue Rózsa Gyurinak táncol. Sok-sok régi közönségkedvencet vetítenek a héten a tévécsatornák.

Hétfő: Legyen ön is milliomos!

Vágó István volt az ország kvízmestere, mielőtt a 2010-es évek elején önként nyugdíjba nem vonult a tévézésből, hogy aztán egy váratlan fordulattal a Gyurcsány-féle DK médiaguruja legyen. Tévés karrierje 1976-ban indult el, miután jelentkezett az MTV Riporter kerestetik című vetélkedőjébe, és Vitray Tamás a döntő után felajánlotta neki egy barkochbajáték vezetését. A '80-as és a '90-es években olyan emlékezetes műveltségi vetélkedőket vezetett, mint a Van benne valami, a Kerékbár vagy a Mindent vagy semmit2000-ben az ő vezetésével indult el itthon (brit licenc alapján) az a Legyen Ön is Milliomos!, ami meghonosította a közbeszédben a telefonos segítséget kérek kifejezést. A műsort egészen 2008-ig vezette hűvös nyugalommal, ezalatt az idő alatt csak egyszer borult ki látványosan az egyik teszetosza játékos miatt, 2004-ben:

 

Vágót 2009-ben Fábry váltotta le a Legyen Ön is Milliomos! kvízmesteri székében, ám hozzá csak celebeket hívtak játékosnak, megölve ezzel a műsor lényegét, vagyis hogy egy átlagemberből is lehet milliomos, ha elég okos és szerencsés – nem csoda, hogy csak egy évig húzta ez a formátum. Az RTL 2012-ben még megpróbálta feltámasztani a műsort Friderikusz Sándorral, de 2013-ban be kellett látniuk, hogy Vágó jellegzetes játékvezetési stílusa nélkül ez a műsor halálra van ítélve.

Kedd: Top-Show

A VV előnevű valóságshow-szereplőkből lett műsorvezetőkhöz szokott fiataloknak ma már valószínűleg semmit sem mond Rózsa György neve. Pedig igazi nagyágyú volt ő is a hazai televíziózásban, még ha nem is rendelkezett akkora kvalitásokkal, mint Vitray, Friderikusz vagy Vágó. Rózsa György 1971-ben kezdett a Magyar Televíziónál, ahol olyan legendás műsorokat vezetett, mint a Kapcsoltam, a Leg...leg...leg..., Legyen szerencsénk!, a Bűvös hatos vagy a Zsákbamacska.

Az 1992 és 1998 között futó Top-Show egy igazi, régivágású varieté show volt. Mai szemmel persze kicsit már naftalinszagú, ahogy a frakkos Rózsa Gyuri egy giccses színpadon, maníros mozdulatokkal egymás után konferálja fel a vegasi bűvészeket, a nagynevű magyar színeszeket és a gagyiban utazó haknikirályainkat, akik a műsor fénypontjaként olyan nemzetközi sztároknak adták át a mikrofont, mint Bonny Tyler vagy Kylie Minogue!

Szerda: Telefere

Ha van a magyar televíziózás történetében nagyobb név Vágónál, Friderikusznál, és Rózsa Gyurinál, akkor az egyértelműen Vitray Tamás. A 84 éves rádió- és tévériporter 1997-ben nyugdíjba vonult, előtte azonban évtizedeken át elképzelhetetlenek voltak nélküle a sportközvetítések és a szilveszteri adások, vetélkedőit, beszélgetős műsorait (Kapcsoltam, Csak ülök és mesélek, Töltsön velem egy estét, Hogy is van ez?, stb.) a fél ország imádta.

A legendás műsorvezető legendás műsorait természetesen még ma is előszeretettel vetíti az archívumára jogosan büszke köztévé. Az M3-on elcsíphető Telefere például egy minimalista színházi díszletek közt, közönség előtt felvett, klasszikus talkshow volt. Sokan úgy vélik, ezt a műfajt nem is Friderikusz Sándor honosította meg itthon, hanem szeretett-gyűlölt mestere, Vitray – de fogalmazzunk inkább úgy, hogy mindketten ügyesen másolták le fénykorukban a népszerű nyugati műsorformátumokat. Egy érdekesség a végére: Friderikusz a '80-as években szerkeztőként működött közre a Teleferében.

Csütörtök: Gálvölgyi-show

Gálvölgyi János hiába tehetséges drámai színész, az egész ország egy Hofihoz hasonló, nagy nevettetőként gondol rá, hiszen évtizedeken át ilyen szerepkörben láthattuk a Szeszélyes évszakokban, a Heti hetesben és a saját magáról elnevezett Gálvölgyi-showban. Utóbbi 1978-ban indult, és egyértelműen a művész munkásságának ékköve – főleg a korai időszak fergeteges paródiái miatt, amelyekben a saját tévés és színházi kollégáit utánozta.

A személyes kedvencem ezek közül az a rész, amelyikben Gálvölgyi Vágót és a fentebb már emlegetett Van benne valami című műveltségi vetélkedőt parodizálja fergetegesen. Bármennyiszer újra tudom nézni, és mindig sírva röhögök rajta!

Péntek: Baywatch

A Baywatch sok férfi néző számára már eleve a tévézés nagy pillanatai közé tartozott – első sorban persze Pamela Anderson miatt (aki egyébként épp a napokban lett 50 éves). A sorozat kultikus sztárja és fő hajtómotorja persze nem ő volt, hanem a Knight Rider tévésorozattal befutott, mára viszont a B-kategóriás produkciókban haknizó David Hasselhoff. A 64 éves énekes-akciósztár 1997-ben Magyaroszágon is járt, hogy promózza egy kicsit a Baywatch sorozatot és a Knight Ridert, de legfőképp az épp akkor megjelent Hooked On a Feeling című albumát. És ugye melyik volt az a magyar műsorvezető, aki gátlástalanul belement a legotrombább promóciós termékmegjelenítésekbe, ha egy kis pénzt szimatolt belőle? Hát persze, hogy Dévényi Tibor! Íme egy részlet a korabeli Három kívánságból:

Igen, itt most egy kicsit csaltam, mert tévétörténeti pillanatnak nem a Baywatch belassítva futó, piros fürdődresszes lányait válogattam be a cikkbe. Hanem azt a Három kívánság-epizódot, amelyikben David Hasselhoff majdnem lenyúlta a Három kívánság stábkának Trabantját, Tibi bácsit pedig majdnem megütötte a guta, mert szemlátomást nem ez szerepelt az adásmenetben.