Nyerő Páros - Látványos intellektuális különbségek

Megnéztük az RTL Klub reality show-ba oltott Survivor-vetélkedőjét, a Nyerő Páros 1. részét.

Az RTL Klub úgy döntött, többéves tetszhalott állapot után újra életet lehel a Nyerő Párosba. Igen, ebbe a furcsa reality-kevercsbe, ami látványosan ötvözi a Big Brother-szerű, négy fal között megőrülő, 24 órában bekamerázott civileket bemutató, kukkolós valóságshow-kat és a celebszívató, esőben-sárban tapicskoló, hernyóevős túlélős versenyeket.

A hétfőn elstartolt új évad esetében nem újságírói túlzás azt állítani: annyi celebet zsúfolt bele a megújult Nyerő Párosba az RTL, hogy csak az kitesz egy önálló cikket, ha felsorolom mindegyiküket. Tessék, ők lesznek hetekre összezárva, rajtuk fogunk sírva röhögni, amikor nem mernek belecsúszdázni egy medencényi takonyba, vagy amikor a győzelmi buli mámorában, kissé betintázva fejjel előre esnek ki egy NDK gyártmányú lakókocsi ablakából:

  1. Gáspár Laci, énekes, tehetségkutatós mentor
  2. Gáspár Laci felesége, Gáspár Niki, logisztikai ügyintéző
  3. Solti Ádám színész, énekes, a Barátok Közt sztárja
  4. Ádám barátnője, Kis Bernadett, óvodapedagógusnak készülő tanuló
  5. Kecskés Tibor, alias „V-Tech Kefír”, levitézlett popsztár
  6. Kefír barátnője, Mihalyi Mariann, marketing menedzser
  7. Dobó Ági, szépségkirálynő, jogász, a Konyhafőnök VIP főzőműsor győztese
  8. Ági barátja, Kis Csaba, ingatlanfejlesztő
  9. Sánta László, musicalszínész, a Madách Színház tagja
  10. a felesége, Sánta-Széphalmi Juliska, a Madách Színház táncművésze
  11. Delhusa Gjon, egykor legendás táncdalénekes, manapság inkább fekete öves valóságshow-veterán, aki jó pénzért minden volt már, csak akasztott ember nem
  12. Delhusa barátnője, Molnár Fanni, fogtechnikus
  13. Veiszer Alinda, újságíró
  14. Alinda párja, László Pál, szintén újságíró
  15. Tokár Tomi, veterán videoblogger, jelenleg a Fókusz műsorvezetője
  16. Tomi párja, Kovács Dorottya, szintén videoblogger
  17. Vasvári „Luxusfeleség” Vivi, rongyrázó realitysztár
  18. Vivi párja, Fecsó, építészmérnök, úszóbajnok,  szintén realitysztár (utóbbi inkább csak kényszerből, Vivi miatt)

No, ezt a 9 szerelmetes párt terelte be Sebestyén Balázs és stábja egy fullosan bekamerázott kulipintyóba. Ahol – és most jön a Nagy Csavar! – a szerencsések egy ötcsillagos wellness hotel elnöki lakosztályát megszégyenítő pompában hajthatják álomra a fejüket a napi celebszívató vetélkedők után, a kevésbé szerencséseknek viszont csak egy olyan átázott ponyvájú sátor jut, amivel már a Kádár-korszakban is nettó szívás volt a kempingezés.

Balázs és a kreatív csapat abszolút profin válogatták össze a szereplőket. Nagy a merítés, így aztán minden néző kiválaszthatja a maga kedvencét. Akad itt odamondogatós hisztikirálynő (Vivi), suttyó poénokat szóró újgazdag ficsúr (Fecsóka), főállású médiabohóc (Delhusa), aranyos naiva (Kis Bernadett), múltbéli szakmai vitákat ki nem beszélő sztárszínészek (Solti Ádám Vs. Sánta Laci), nemrég állástalanná vált kultos újságíró (Alinda), a nép egyszerű gyermeke, akinek jó a vadkemping is, ha van elég körözöttes kenyér meg pálinka, és be lehet kéredzkedni valakihez tusolni (Kefír), meg egy érző szívű mackó, aki nem mellesleg a Mr. T-hasonmásverseny különdíjasa (Gáspár Laci).

A látványos intellektuális különbségektől szinte a műsor első másodpercétől kezdve sistereg a levegő. Most még mindenki próbál jópofa, negédes és kedves lenni, de biztos vagyok benne, hogy már a második adásban többen ledobják majd a brit arisztokratákat megszégyenítően tapintatos gentleman pózt, és az RTL nem győzi majd kisípolni a parázs vitákban elsütött baszdmegeket!

Bevallom, nagyon aggódtam, hogy a nyugdíjaskorára teljesen elhülyült Delhusa mennyire lesz szórakoztató ennyi fiatal arc között. Szerencsére rögtön a legelején ellopta a show-t egy unalmas sztorinak induló, fergeteges poénnal: Luxusfeleség Vivit a Feketék fehéren nőnek maszkírozott Wayans-tesóihoz hasonlította! Ráadásul a „kifinomult” filmes poénját nem is igen értette senki Gáspár Lacin és persze a nézőkön kívül.

És hogy miről fog szólni ez az egész hóbelevanc? Nagyjából arról, amit eddig leírtam róla. Ismert és kevéssé ismert hazai celebjeink össze vannak zárva egy valóságshow-ba, és mindig valami szívatós feladatot kell megoldaniuk, a cinikus poénokkal sosem fukarkodó Balázs, no meg a kárörvendő tévénéző legnagyobb örömére. Most például a lányoknak egy medencényi trutyiba kellett belecsúszdáznia (a srácok maximum 400 ezer forintnyi összegben fogadhattak arra, megteszik-e egyáltalán), aztán cefrével, moslékkal, trágyás sárral és komposzttal csurig töltött kádakban kellett biléták után kutakodniuk – ez volt a kulcs ahhoz, milyen szállást kapnak éjszakára.

Ez persze eddig semmiben sem különbözik egy közepesen izgalmas Survivor/Celeb vagyok/Az erőd-epizódtól. A hangsúly épp ezért inkább azon volt, ki hogy sáfárkodik a nyereményével. Odaadja az extra jutalmat a haverjának, akit már a műsor előtt is ismert? Vagy inkább annak a párosnak, akik a legkeményebben küzdöttek a szuperszívatós feladat alatt, ám végül Fortuna szeszélyéből nem hozzájuk került az elnöki lakosztály kulcsa? Kefírékre például duplán rájárt a rúd, mert nagy igyekezetükben például csak egy lepukkant lakókocsit meg egy ócska sátrat sikerült behúzniuk. De Luxusfeleség Vivi sem volt túl boldog, hogy Fecsó all int bemondva 400 ezret tett fel rá, és nyert – pecó viszont nem jutott nekik, csak egy retró sátor a nagy csereberélések, hisztik és taktikázások után.

Talán Tokár Tomi barátnője, Kovács Dóri fogalmazta meg a legjobban a Nyerő Páros lényegét. Sokkal keményebb és embert próbálóbb feladat eldönteni a szeszélyes sztárpárok között lavírozva, kié legyen egy jókor behúzott plusz nyeremény, mint takonyba csobbanni és könyékig trágyában turkálni. Épp ezért: alig várom a következő részt!