Ócska gagyi vagy Trónok harca előzményfilm?

A legsötétebb középkorba visszavezető Fekete halál eljátszik pár fantasy ötlettel, és feltűnően sok van benne a Trónok harca későbbi színészeiből. Véletlen lenne?

Furcsa egybeesés, de a Fekete halál (2010) szinte ugyanakkor jött ki, mint a Nicolas Cage-féle Boszorkányvadászat. Mindkét film a sötét középkorban játszódott, hősei sokat látott lovagok, sőt, mindkettőben alapmotívum a pestisjárvány, mindkettőben vélt vagy valós boszorkányok vannak – de furcsa módon csak az egyiket kapták fel, a másik ment a süllyesztőbe, mint megannyi más félresikerült Nic Cage film. Pedig a Fekete halál sem az évszázad filmje, sőt, sokan tartják igazi gagyinak, de valamit mégis sikerült eltalálniuk, a kor mocskosságát, reménytelenségét és főleg brutalitását, és véletlen vagy sem, de ugyanezek lettek nem sokkal később a Trónok harca alapelemei, és szintén véletlen vagy sem, de a filmből négy színész is fontos szerepet kapott a sorozatban.

De miről is van szó? 1348-at írunk, mikor Európára a pestis rémisztő és pusztító árnyéka vetül. Miközben a fekete halál tizedeli a lakosságot, félelem szülte babonás történetek terjednek az emberek között. Az egyik szerint van egy rejtett falu, hol a pestis nem szedi áldozatait, és egy szellemidéző vissza tudja hozni a holtakat az élők közé. Ulric (Sean Bean - A gyűrűk ura, Trónok harca) rettegett, kérlelhetetlen lovag, nem véletlen, hogy az egyház pont őt kéri fel, hogy derítse ki az igazságot a faluval kapcsolatban. Csatlakozik harcedzett és sokat látott csapatához egy fiatal szerzetes is, hogy legyen „szakember” a társaságban, ám az utazók legmélyebb rémálmaikban sem találkozhatnának azzal a borzalommal, amely a faluban vár rájuk.

Azt gyorsan tegyük hozzá, hogy a rendező, Christopher Smith sosem volt a szakma nagy öregje, és a filmet is csak azért tudta elkészíteni, mert Sean Bean igent mondott a főszerepre, s az ő neve alapján azért valamennyi pénzt össze lehetett szedni, de ez egy jól láthatóan olcsó, kis német falvakban felvett produkció, nem egy drága stúdiófilm. Smith egyben azonban jó volt, lévén, hogy csinált már horrort – ez volt a nálunk forgatott és itt is játszódó Csapatleépítés (2006) -, és remekül érzékeltette az igazi borzalmat, ami abban a korban bárkire várt bármelyik sarkon, ha kitette a lábát a falujából, de még akkor is, ha otthon maradt. És ilyen szempontból a Fekete halál tényleg baromi hatásos film, és a lovagok inkább martalócokra emlékeztető csapatát is jól válogatták össze, és a mindig remek, és persze mindig rémes halált szenvedő Sean Bean mellett ott van Emun Elliott is, aki szintén játszott később a Trónok harcában, az állítólagos boszorkány Carice van Houten, aki a GoT-ban Melisandre volt, illetve a Robett Glovert játszó Tim McInnerny is megjelenik itt. És tényleg felmerül az emberben, hogy mindez csak véletlen-e…