Öleljük magunkhoz Danny DeVitót!

A vaskos humor apró termetű specialistája egész hétvégén velünk lesz, hol fiától szabadulni vágyó apaként, hol Jim Carrey hű társaként, hol pedig saját filmje rendezőjeként.

Szombat: Ember a Holdon (1999)

Milos Forman filmje Andy Kaufman legendás amerikai komikus életét mutatja be gyermekkorától - amikor "láthatatlan" közönség előtt lépett fel -, egészen a tüdőrák egy ritka fajtája okozta haláláig. A film második része Kaufman pályafutásának kudarcairól szól, arról az időszakról, amikor kissé túl messzire merészkedett. Amikor nem pankrációval foglalkozott, Kaufman az elvárt tréfák helyett sokszor csupán hétköznapi énjét adta: fellépésein lemezeket hallgatott, regényt olvasott, embereket inzultált, esetleg aludt néhány órát. De nemcsak a minimalista humor megteremtőjét tisztelheti benne az utókor, hanem a szórakoztatóipar első virtuális előadóművészét is, aki mesterséges alteregók révén élte ki személyisége sötét oldalát.

Forman filmje persze nemcsak Kaufmanról szól, hanem Jim Carreyről is, aki ennél hálásabb szerepet aligha találhatott volna, hiszen itt egyszerre hozhatja a tőle megszokott túlmozgásos hibbantat és egy jóval árnyaltabb, saját magával is gyakran megküzdő alakot. És persze zseniális, de elfeledkezünk Danny DeVitóról, aki a valóban élt George Shapiróként, vagyis Kaufman ügynökeként az egyetlen ember volt, aki beavatottnak érezhette magát a kiszámíthatatlan komikus mellett, és ez DeVito számára is végre egy komoly feladat volt, és nagyszerűen oldotta meg. Ez kérem egy igazi klasszikus!

Vasárnap: Matilda, a kiskorú boszorkány  (1996)

Matilda nem mindennapi kislány. Sőt, inkább különleges. Bár vannak, akik flúgosnak mondanák vagy rettentőnek vagy elviselhetetlennek, esetleg borzasztó okosnak. Ahhoz képest, hogy egy szélhámos természetű használtautó-kereskedő és az ő használt autóihoz hasonló felesége gyermekeként látta meg a napvilágot, képességei különlegesnek mondhatók. Ám szülei nem érzékelik teremtésük nagyságát, élik tovább hülye kocsi-TV-ágy életüket, sőt elküldik inkább egy szörnyű nevelőintézetbe. Matilda és ifjú tanárnője között barátság alakul ki, a tanárnő felismeri a kislány képességeit. De nem mindet.

Danny DeVito ezúttal rendezőként mutatkozott be, és javára legyen mondva, hogy nem igyekezett magát és a párját alakító feleségét, Rhea Perlmant jó színben feltüntetni: tényleg rémes szülők! Jócskán eltúlzott gesztusokkal leforgatott, harsány mese a Matilda, amely Roald Dahl meséjének néhol kissé ijesztő feldolgozása – tegyük hozzá, hogy Dahl meséi önmagukban is kissé ijesztőek -, de roppant szórakoztató!