Pókemberből sosem lehet elég!

Mozikban Tom Holland új szuperhősfilmje, az Idegenben – nézzük meg mellé Tobey Maguire és Andrew Garfield Pókember-filmjeit is! Heti tévéajánló.

Hétfő: A csodálatos Pókember

A 2010-es évek elején a Sony válaszút elé került: vagy újabb Pókember-filmeket forgat, vagy vissza kell adnia a Spider-Man-jogokat a Marvelnek. A stúdió végül az előbbi mellett döntött, így lett 2012-ben Andrew Garfield az új Pókember, kiütve a nyeregből a szerepre szintén komoly esélyes Taylor Lautnert, Joseph Gordon-Levittet, Robert Pattinsont, Daniel Radcliffe-et és Zac Efront.

Peter Parker gyerekkorában veszítette el a szüleit, a nagyszülei nevelték fel. A magányos tini szeretné megtalálni önmagát, és szeretné elnyerni Gwen barátságát. Amikor Peter megtalálja apja régi aktatáskáját, különös titokra bukkan benne. Nyomozni kezd, és a szálak apja egykori üzlettársához vezetnek. A tudós különleges gyíkkivonattal kezeli magát, ám szörnyszülötté válik. Peter nem tehet mást, használni kezdi különleges képességeit, hogy Pókemberként legyőzze. 

Kedd: X-Men - Apokalipszis

Xavier professzor szuperhősnevelő szakiskolája, vagyis az X-Men képregényben is legalább olyan népszerű brand évtizedek óta, mint Pókember, így tényleg csak idő kérdése volt, mikor fognak a mutánsok is saját mozifilmeket kapni. Az azóta csúnya zaklatási botrányba keveredő Bryan Singer két X-Men-trilógia fölött is bábáskodott rendezőként és producerként – sajnos ezek közül az Apokalipszis lett a leggyengébb. De még így is messze jobb, mint számos, futószalagon gyártott szuperhősmozi!

Tíz évvel Az eljövendő múlt napjai rendkívüli eseményei után X professzor (James McAvoy), Magneto (Michael Fassbender) és Mistique (Jennifer Lawrence) még mindig kerülik egymást. De a sors újra úgy akarja, hogy útjaik keresztezzék egymást. Apokalipszis felébred a sírjában, körülnéz a világban, és úgy dönt: hirtelen evolúciós ugrással alakítja át a '80-as éveket. Elindul, hogy összegyűjtse négy mutáns segédjét, a négy lovast: egyiküket Kairó utcáin, a másikat egy berlini pankrátorklubban, a harmadikat valahol Kelet-Európa mélyén találja meg. A negyedik lovas maga Magneto, aki Lengyelországban bujkálva, egy szeretett nő oldalán próbált normális életet élni. X professzor iskolája sok tehetséges fiatal mutánst képez ki. Ám az átmeneti nyugalom véget ér, és senki sem maradhat semleges: hatalmas háború várható.

Szerda: A megtorló

A Hepiend magazinokból jól ismert, mufurc Marvel-hősnek, Megtorlónak is legalább annyi filmes reinkarnációja volt már, mint Pókembernek. A kultikus koponyás trikót magára húzta már többek között Dolph Lundgren, Thomas Jane, Ray Stevenson és most legutóbb a Walking Dead sztárja, Jon Bernthal is – a rajongók pedig jól elvitatkoznak, ki is közülük a legtökösebb utcai igazságosztó.

Frank Castle (Tom Jane) túl sok szörnyűséget látott katonaként, majd különleges FBI-ügynökként. Úgy érzi, végre itt az ideje, hogy normális életet éljen felesége (Samantha Mathis) és kisfia mellett. Már csak egy utolsó feladat vár rá, de a balul sikerült akció során egy fiatalember életét veszti. A fiú apja, Howard Saint (John Travolta) gazdag üzletember, aki ugyan nagy megbecsültségnek örvend, de nem tagja a floridai elitnek, mégpedig azért, mert vagyonát kétes alvilági üzletekből szerezte. Saint és felesége, Livia (Laura Harring) bosszút fogadnak fiuk halála miatt, és a Castle család kiirtására törnek. 

Csütörtök: Pókember

A ma divatos szuperhősfilmes őrületnek Bryan Singer X-Menje mellett Sam Raimi 2002-es Pókembere ágyazott meg, amelyben Tobey Maguire alakította a derék hálószövőt. Ma már igen fura belegondolni, hogy eredetileg Leonardo DiCaprio vagy Freddie Prinze Jr. lett volna Peter Parker, ádáz ellenfele, a Zöld Manó pedig Willem Dafoe helyett Nicolas Cage, John Malkovich, Bill Paxton, Mel Gibson, John Travolta vagy Robert De Niro!

Egy pókcsípés nem a világ. Peter Parker (Tobey Maguire), a kétballábas diákújságíró világa mégis fenekestül felfordul, amikor egy laboratóriumi osztálykirándulás során megcsípi egy mutáns pók. Ezt követően a srác egyre furább képességeket tapasztal magán: könnyedén sétál a plafonon, csuklójából ragadós pókszálat lő ki, a veszélyeket pedig jóval bekövetkezésük előtt megérzi. Ami kezdetben játéknak tűnik, hamarosan szörnyű és izgalmas kötelezettséggé válik. Peternek meg kell küzdenie az emberfeletti erővel rendelkező, gonosz Zöld Manóval (Willem Dafoe) és el kell nyernie a gyönyörű Mary Jane (Kirsten Dunst) szerelmét.

Péntek: Pókember 2.

Peter Parkert sokan a mai napig a világ legnépszerűbb képregényhősének tartják, és nem véletlenül! A sebezhetetlen és végletesen naiv Supermannel vagy a kicsit őrült, bosszúvágytól fűtött Batmannel elég nehéz azonosulni, Pókember viszont ízig-vérig hétköznapi ember, akinek két bűnöző elkalapálása között folyton amiatt fő a feje, hogy lesz-e elég pénze befizetni a számlákat, beér-e időben az egyetemre, megint idegbajt kap-e Jameson főszerkesztő a Hírharsonánál az életlen fotói miatt, vagy nem lesz-e esetleg valami baja az idős May néninek, aki pótanyaként nevelte fel őt. Ezt a földhözragadtságot a sokat szidott Tobey Maguire-filmek is elég jól átadták.

Két év telt el, amióta a csendes Peter Parker (Tobey Maguire) elhagyta nagy szerelmét, Mary Jane Watsont (Kirsten Dunst), és vállalta a szuperhősléttel járó felelősséget. Peternek számos új nehézséggel kell szembenéznie, miközben arra törekszik, hogy megteremtse az egyensúlyt két élete között - nappal szorgalmas egyetemista, éjjel pedig a szuperhős szerepét ölti magára. Azok az emberek, akik a legfontosabbak Peter számára, mind veszélyben vannak, attól a pillanattól, hogy összeütközésre kerül sor a gonosz Doc Ockkal. Peter egyre nehezebben bírja Mary Jane nélkül, és egyre erősebb késztetést érez, hogy a kettős életnek és a titkolódzásnak véget vessen. Közben M.J. már továbblépett és éli a maga életét: színészkedik és férfi is van az életében. Peter legjobb barátja, Harry Osborn (James Franco) a Pókemberen még mindig bosszút szeretne állni, mert őt tartja felelősnek apja haláláért. Még komplikáltabbá válik Peter élete azzal is, hogy Dr. Otto Octavius (Alfred Molina) ellen kell harcolnia. Szüksége van minden természet feletti képességére, hogy megállítsa az elmebeteg gonosztevőt.