Rácz Jenőék VS Kasza Tibor: a Konyhafőnököt vagy a Szerencsekereket nézték többen?

Múlt héten került adásba az RTL Klubon A Konyhafőnök legújabb évada, melynek a TV2-n futó Szerencsekerékkel és Kasza Tiborral kellett felvennie a versenyt. Megnéztük, ki került ki győztesen az „összecsapásból”.

A múlt hét legnagyobb kérdése – legalábbis a nézettségi adatok szempontjából – az volt, hogy az egészen jól futó Szerencsekerékkel fel tudja-e venni a versenyt az RTL Klub főzős versenye, A Konyhafőnök legújabb évada. Felemás eredmények születtek.

A Konyhafőnök vs. Szerencsekerék; Forrás: RTL Klub/Sajtóklub; TV2 Sajtószoba

 

Nem mindegy ugyanis, hogy ki, illetve hány éves nézi a tévét! Múlt héten hihetetlenül nagy volt a különbség a két célcsoport között: a 18 és 49 év közöttiek, vagy ahogy másképp nevezzük, a kereskedelmi célcsoport kedvencei nagyon távol estek a másik célcsoport, a teljes lakosság, másképpen nevezve a 4 évnél idősebbek kedvenceitől.

Míg a fiatalabbak körében A Konyhafőnök nyerte a csatát, addig a teljes lakosság körében a Szerencsekerék szerepelt jobban:

                                                     A Konyhafőnök                                          Szerencsekerék

18 és 49 év közöttiek        197 840 néző; 18,3% SHR                 172 756 néző; 16,5% SHR
4 évnél idősebbek             505 616 néző; 15% SHR                     647 189 néző; 18,6% SHR

A fiatalabbak körében a hét legnézettebb műsora a hétfői Konyhafőnök volt 227 709 nézővel és 20,3 százalékos közönségaránnyal, a második helyen végzett a vasárnap esti Forma-1 Futam 224 086 nézővel és 21 százalékos közönségaránnyal, míg a harmadik helyet A mi kis falunk szombati része szerezte meg 219 547 nézővel és 19,2 százalékos közönségaránnyal. A következő három helyen további három Konyhafőnök-adás következik, vagyis azt lehet mondani, hogy a kereskedelmi célcsoportban nagy sikert könyvelhet el a gasztroműsor. A Szerencsekerék legnézettebb, hétfői adása 188 228 nézőt vonzott, amivel 17 százalékos közönségarányt ért el a műsor, és a nézettségi lista hetedik helyén landolt.

A teljes lakosság körében teljesen másképp alakultak a nézettségek: a múlt hét legnézettebb műsora ebben a célcsoportban a pénteki Tények-adás lett 784 267 nézővel és elképesztően magas, 31,6 százalékos közönségaránnyal,

és még a második helyen is egy Tények-adás áll, nevezetesen a szerdai 706 698 nézővel és 27,6 százalékos közönségaránnyal. A harmadik helyre fel tudott kerülni egy RTL Klubos műsor, méghozzá a vasárnapi RTL Híradó 676 714 nézővel és 23,8 százalékos közönségaránnyal, de utána megint csak TV2-es műsorok jönnek, egészen a 12. helyig Szerencsekerék és Tények-adások váltják egymást. A 13. helyen ért célba A Konyhafőnök legnézettebb, hétfői része 606 741 nézővel és 17,9 százalékos közönségaránnyal.

A számokból kitűnik, hogy a teljes lakosság körében egyértelmű TV2-fölény figyelhető meg, ezen belül is a Szerencsekerék és a Tények adásai a nézők kedvencei, míg a kereskedelmi célcsoportban inkább az RTL Klub Konyhafőnöke viszi a prímet.

Pepe; Forrás: TV2

 

A két csatorna két gasztrosorozatának nézettségét nem igazán lehet egymás mellé tenni, mivel míg A Séf meg a többiek (RTL Klub) szombaton kerül adásba, addig a Pepe (TV2) vasárnap, és természetesen nem ugyanannyian néznek tévét szombaton, mint vasárnap, de azért a tendenciát meg lehet figyelni a heti adatok tükrében. Itt pedig inkább a TV2-nek és Pepének áll a zászló, az RTL Klub sorozata nagyot veszített előző heti nézettségéből: míg az előző héten még 153 149-en nézték A Séf meg a többieket, addig múlt hétre ez a szám 135 624-re csökkent, a közönségarány pedig 16,2 százalékról 14,2 százalékra változott a kereskedelmi célcsoportban. Ezzel ellentétben a Pepénél jelentős javulás állt be ebben a célcsoportban: míg az előző héten még 127 195-en követték a TV2 sorozatát, addig múlt héten ez a szám már 151 013 néző volt, a közönségarány is javult 14,5 százalékról 14,9 százalékra.


A héten a TV2-n már elkezdődött a Drágám, add az életed című show-műsor, ahol celebpárok küzdenek meg egymással, a Szerencsekerék pihenőre ment. A nagy kérdés, hogy A Konyhafőnök „celebmentes” évada bírni fogja-e a kiképzést a TV2 celebcunamija ellenében, illetve a nézők mit választanak. Jövő héten megírjuk.