Rengeteg magyar filmmel készülnek a tévécsatornák a Magyar Film Napjára

Régi és modern klasszikusokat vetítenek a közmédia, az RTL Magyarország és a TV2 csatornái.

A Magyar Film Napját 2018 óta április 30-án jegyzik, 1901-ben ugyanis ezen a napon mutatták be az első megrendezett, dramatizált jeleneteket tartalmazó mozgóképes alkotást A táncz címmel. E különleges napon a legnagyobb magyar tévécsatornák sok-sok magyar filmet tűznek műsorukra.

Duna TV

13 órakor kezdődik A régi nyár, a 70-es évek egyik legnépszerűbb zenés tévéjátéka, Keleti Márton rendezésében, és a nemrég elhunyt Hildebrand István nagyszerű operatőri munkájával készült. A film Békeffi István és Lajtai Lajos operettjén alapul és legendás sztárok sorát vonultatja fel: Ruttkai Éva, Latinovits Zoltán, Kiss Manyi, Gobbi Hilda és Pécsi Sándor szereplésével egy pikáns, komikus történet bontakozik ki. 15:50-től országos tévépremier keretében mutatkozik be egy kultúrtörténeti dokumentumfilm, Sissi zsiráfjától a biodomig címmel.

Kocsis Tibor alkotásában eddig soha nem látott archív filmrészletekkel, fotókkal, lenyűgöző mai felvételekkel és korhű zenékkel varázsolják a nézők elé a Fővárosi Állatkert első száz évének történetét.

A Duna tévén 21:50-től látható az északi krimiket idéző 2019-es thriller, a Valan – Az angyalok völgye. Bagota Béla első nagyjátékfilmjének főhőse egy rendőr, aki a családjában bekövetkezett tragédia hatására eltűnt lányok felkutatásának szenteli életét.

Forrás: Mozinet

 

 

Duna World

Mikszáth Kálmán egyik legkedveltebb regényének, a Szent Péter esernyőjének harmadik filmes adaptációja 11:30-tól látható. A romantikus, nagyszabású kalandfilm Törőcsik Mari és Pécsi Sándor főszereplésével készült. A magyar újhullám egyik jellegzetes darabja, az 1969-es Szemüvegesek 9:38-tól szerepel a programkínálatban. A történet főhőseit, a fiatal házaspárt Bujtor István és Ronyecz Mária alakítják, akik próbálják megalapozni közös életüket. Számos akadállyal kell szembenézniük, de a hétköznapi kihívások mellett is megtalálják a boldogságukat.

 

M5

A csatorna 16:50-től tűzi műsorra a romantikus vígjátékok alapművének számító 1934-es Meseautót. A klasszikus játékfilm egyik főszereplőjéről egy dokumentumfilmet is láthatnak a nézők 16:10-től, Az ismeretlen Perczel Zita címmel, mely megmutatja, hogy bár adódtak számára kivételes szakmai lehetőségek külföldön, hazájában vált valódi sztárrá a színésznő. A kulturális csatorna 12:55-től a meserajongóknak is kedvez: a Nemzeti Filmintézet restaurálta a Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, Macskássy Gyula ’50-es években készült rajzfilmjeit, melyeket most láthatnak először összefűzve a tévénézők. A 68 perces „Macskássy-blokkban” az 1950-es Kiskakas gyémánt félkrajcárja, az 1952-es Erdei sportverseny, az 1953-as Kutyakötelesség, és a 1956-os Két bors ökröcske című animációs filmek jelennek meg. Az M3.hu-n pedig Macskássy egy későbbi zseniális művét, a Frakk, a macskák rémének első szériáját lehet elérni, egészen május 5-ig.

22:15-től vetíti a csatorna az utóbbi évek talán legnagyobb szakmai sikereit elkönyvelő filmet, a Testről és lélekről című alkotást. Enyedi Ildikó alkotása napjaink párkapcsolatairól, két különleges ember egymásra találásáról mesél. A nagyjátékfilm már az első fesztiválon tarolt, Berlinben elnyerte az Arany Medvét, a FIPRESCI-díjat, az Ökumenikus zsűri díját és a Berliner Morgenpost díját is. Női főszereplője, Borbély Alexandra pedig az Európai Film Akadémiától a legjobb női főszereplő díját érdemelte ki, és nominálták a legjobb külföldi filmnek járó Oscar-díjra is.

 

TV2

Április 30-án szombaton kora délután elsőként a János vitézt vetíti a TV2. Jankovics Marcell 1973-ban készült rajzfilmjében olyan legendás színészek hangján szólalnak meg a szereplők, mint Cserhalmi György, Nagy Anikó és Kútvölgyi Erzsébet. Szintén délután Bacsó Péter 1969-ben forgatott filmszatíráját, A tanút láthatják a TV2 nézői. A filmet az elkészülte után azonnal betiltották, tíz évig dobozban volt, és csak 1979-ben mutathatták be, népszerűsége pedig azóta is töretlen.
Május 1-jén délelőtt a Macskafogót nézhetik majd meg a TV2 műsorán. Az idén Kossuth-díjjal jutalmazott Ternovszky Béla rendező és Nepp József író minden korosztály számára egyaránt szórakoztató alkotása tökéletesen egyesíti magában a kaland-, a gengszter- és a kémfilmek legszebb hagyományait, és utánozhatatlan humorával egyúttal parodizálja is ezeket a zsánereket. A hagyományos animációs technikával, a Pannónia Filmstúdióban készült film a keletkezése óta mit sem veszített frissességéből, a benne hallható dalok közül pedig több is slágerré vált. És ha már a népszerű dalokról van szó: Tímár Péter filmje, a Csinibaba sem maradhat ki a Magyar Film Napján, amit a Made in Hungária követ. A Fenyő Miklós életét feldolgozó, 2008-ban készült filmben a Hungária együttes legnépszerűbb számai hangzanak el, a főszerepeket Szabó Kimmel Tamás, Fenyő Iván, Kiss Tünde és Scherer Péter alakítják.

 

SuperTV2

Jókai Mór regénye alapján Várkonyi Zoltán filmesítette meg A kőszívű ember fiait, melyet a SuperTV2 április 30-án kora délután tűz műsorára, utána pedig A miniszter félrelép lesz látható, Kern András és Koltai Róbert rendezésében, és főszereplésével, majd jön Goda Kriszta filmje, a BÚÉK. A 2018-as, fordulatokkal teli vígjátékban olyan népszerű színészek kaptak szerepet, mint Lengyel Tamás, Mészáros Béla, Törőcsik Franciska, Szávai Viktória, Bata Éva, Hevér Gábor és Elek Ferenc. A filmes napot ezen az estén a Coming out című vígjáték zárja, Csányi Sándorral és Tompos Kátyával.

 

Mozi+

A korán kelők szombaton Herendi Gábor 2004-ben bemutatott vígjátékával, a Magyar vándorral indíthatják a napot. A magyar történelmet egyszerre komikusan és keserédesen feldolgozó moziban olyan színészekkel találkozhatunk, mint például Szabó Győző, Gesztesi Károly, Szervét Tibor, Gálvölgyi János, Csányi Sándor, Oroszlán Szonja, Gallusz Niki, Seress Zoltán vagy Hajdu Steve. Ezt követően Koltai Róbert rendezésében és főszereplésével érkezik a Sose halunk meg, amely minden túlzás nélkül az egyik legendás hazai alkotás, amit nem lehet elégszer megnézni. Szófordulatait, betétdalát talán nincs, aki ne ismerné. A délelőtti órákban az Egri csillagok lesz műsoron. A Várkonyi Zoltán rendezte, 1968-as kalandfilmben olyan színészlegendák sorakoznak fel a vásznon, mint Sinkovits Imre, Venczel Vera, Bárdy György vagy Bessenyei Ferenc. Gárdonyi Géza nagyszabású történelmi regényének filmes feldolgozása szintén beírta magát a magyar filmgyártás aranykönyvébe.

Kora délután újabb remek irodalmi mű filmes változata érkezik, A Pál utcai fiúk. Nemecsek Ernőék történetét szintén nem kell senkinek bemutatni. Molnár Ferenc 1907-ben megjelent ifjúsági regényét harmincnál is több nyelvre fordították le, és eddig öt alkalommal filmesítették meg, a magyar változat mellett külföldön is. A rendező, Fábri Zoltán hollywoodi színvonalon adaptálta Molnár Ferenc klasszikusát, ez volt az első magyar film, amelyet Oscar-díjra jelöltek. A grund után érdemes Balaton felé vennünk az irányt, szintén még délután várnak Zimmer Feriék. Tímár Péter ízig-vérig magyar vígjátékában a humorfaktort olyan kiváló színészek garantálják, mint például Reviczky Gábor, Pogány Judit, Szarvas József, Nagy Natália, Kovács Vanda, Galla Miklós, Növényi Norbert vagy Szacsvay László.

Forrás: Mokép

 

 

Moziverzum

TV2 Csoport prémium filmcsatornája, a Moziverzum sem marad ki az ünneplésből. Szombaton a Valami Amerika mindhárom része képernyőre kerül, melyek délutántól egészen a késő esti órákig garantálják a szórakozást. Herendi Gábor mozijában olyan népszerű színészekkel találkozhatnak a nézők, mint Pindroch Csaba, Szabó Győző, Hujber Ferenc, Szervét Tibor, Oroszlán Szonja, Ónodi Eszter, Csuja Imre, Tompos Kátya, Faragó András vagy Thuróczy Szabolcs.

 

RTL Klub

Április 30-án késő este, 23:50-től sugározzák a Budapest Noir című krimi-drámát, többek között Tenki Réka, Anger Zsolt, Kulka János, Dobó Kata és Kolovratnik Krisztián főszereplésével. Május 1-én 20:05-től adják a Seveled című romantikus vígjátékot szintén Tenki Rékával, Mészáros Bélával, Básti Julival, Mészáros Mátéval, Rezes Judittal és apró szerepben feltűnik Cserhalmi György és Pogány Judit is.

Forrás: InterCom

 

 

RTLII

Április 30-án 19 órától jön a Brazilok című magyar játékfilm, Farkas Franciska, Nagy Viktor Dániel, Epres Attila szereplésével, 23:20-tól a 2020-as Zárójelentés, ami az Oscar-, Cannes-i Arany Pálma- és berlini Ezüst Medve-díjas rendező, Szabó István filmje, főbb szerepekben Eperjes Károlyt, Börcsök Enikőt, Kerekes Évát, Udvaros Dorottyát, Andorai Pétert és Klaus Maria Brandauert láthatjuk. A késő éjjeli órákban pedig a már klasszikusnak mondható, feketehumorral átszőtt magyar thriller-vígjátékot, az Antal Nimród rendezte Kontrollt vetítik 01:50-től. A 2003-as filmben olyan neves színészek szerepelnek, mint Balla Eszter, Pindroch Csaba, Mucsi Zoltán, Csányi Sándor és Nagy Zsolt.