Szuperhősből sosem elég

Ma már a legtöbb pénzt hozó, a legtöbb nézőt bevonzó filmek mind szuperhős mesék, képregény-feldolgozások rendkívüli képességű férfiakról és nőkről, mert a való élet kit érdekel?

A Hangya (2015)

A Marvel moziuniverzumja meglehetősen színes gyülekezetet rejt, és az olyan „alaphősök” mellett, mint a Vasember, Pókember, a Hulk vagy Amerika Kapitány mellett van hely a kisebb formátumú karaktereknek is, sőt, adott esetben ők is megkapják a saját filmjüket, miközben másoknak is asszisztálnak. Mint a Scott Lang polgári névre hallgató piti tolvaj (a mindig remek Paul Rudd) akinek a sorsa úgy alakul, hogy akarva-akaratlanul hőssé válik, amikor segítenie kell egykori mentorának, Dr. Hank Pymnek. Aki Hangyát csinál belőle egy különleges öltözettel, és az lesz a szuperképessége, hogy rendkívül kis méretűre tud zsugorodni, miközben ereje megsokszorozódik. Ám a speciális Hangya páncélra gonosz erők vetettek szemet, és innen jön a konfliktus, kicsiben és nagyban!

Hellboy II - Az Aranyhadsereg (2008)

A 2004-es Pokolfajzat a tökéletes képregény adaptációk egyik ritka példánya, a címszereplőt alakító Ron Perlman pedig gyakorlatilag erre született. Nem is csoda, hogy a film folytatást kapott, az a csoda, hogy nem lett harmadik és negyedik rész – és az is csoda, hogy milyen rossz lett a most mozikba került reboot. De ne szaladjunk előre, lássuk, mi történik itt, és mi az az aranyhadsereg! Az alvilág ura, a zsarnok Nuada herceg (Luke Goss, a Bros együttes egyik fele) azt tervezi, hogy felébreszti az évszázadok óta a föld alatt rejtőző sereget, melynek segítségével magához ragadhatja a hatalmat, felemelve a fantáziatestet öltött, elnyomott és elfelejtett fajokat. A Paranormális Kutató és Védelmi Iroda és az emberiség már csak Hellboyban bízhat, aki vidáman veti magát az új csihi-puhiba barátaival együtt.

Suicide Squad - Öngyilkos osztag (2016)

Bár a David Ayer rendezte szuperhősfilm tulajdonképpen megbukott - ugyan hozott pénzt, de nem annyit, amennyit reméltek tőle, és minden kritikus utálta -, a baseball ütőt lóbáló, gimis csajos copfot viselő, túlpingált sminkű Harley Quinnre mindenki emlékezni fog, az garantált. A pszichiáterből lett pszichopata bűnöző, aki ráadásul Joker (A szerepét kissé túlspilázó Jared Leto) csaja, fontos szerepet játszik a történetben, ahol egy csomó elfuserált börtöntölteléket, és inkább gonosz, mint jó szuperhőst egy titkos állambiztonsági szervezet a saját céljaira akar felhasználni. És bár az így létrejött Öngyilkos Osztagnak van több emlékezetes figurája is, egyik sem sikerült olyan jól, mint Margot Robbie Harley Quinnje, aki kap is egy saját filmet - ez a jövőre érkező Birds of Prey!

A sötét lovag - Felemelkedés (2012)

Ha van tökéletes képregényfilm, akkor az vagy a múlt héten már az egekbe dicsért A sötét lovag, vagy a folytatása, mindkettő Christopher Nolan munkája. És mindkettő Batman ellenségei miatt annyira jó, és persze azért is, mert Nolan egyszerre ért a történetmeséléshez és a látványhoz. Az új gonosz egy különös álarcot viselő, gátlástalan bűnöző, Bane, akinek tökéletes terve van arra, miként igázza le Gotham városát, és ennek érdekében elszabadítja a városban a féktelen anarchiát. Eközben feltűnik egy macskajelmezes betörőnő, aki sötét titkokat rejteget, Bruce Wayne-nek pedig szó szerint a legsötétebb veremből kell újra felkapaszkodnia. Bár az arcából szinte semmit sem látunk, Tom Hardy hihetetlen intenzitása, hangja és testnyelve elviszi a filmet, Christian Bale és Anne Hathaway pedig remekül és önzetlenül asszisztálnak neki.