Tévénézettség: valami történt a Kőgazdag fiatalok nézőivel pénteken

Hétköznapokon az egyre erősödő Séfek séfe söpri le az RTL-t a porondról, hétvégén pedig a már szombaton és vasárnap is jelentkező Sztárban sztár leszek semmisíti meg az RTL nézettségét.

A TV2-nek rendre sikerül az a bravúr, ami az RTL-nek mostanában csak kevésszer, nevezetesen hogy a hetek óta futó műsorok még mindig tudnak javítani nézettségükön. Ez történt egyebek között a Séfek séfével, ami már a fiatalok körében is tarol, és második legkedvencebb műsorrá lépett elő a célcsoportban. A TV2 gasztrovetélkedője hétről hétre növelni tudja nézettségét, az előző héten adásonként 208 ezren nézték (21% SHR), a múlt héten ez a szám már 218 ezer volt (22,2% SHR).

Ezzel párhuzamosan az RTL-en A Konyhafőnök döntő hete zajlott, ami elvileg megdobhatta volna a nézettséget, igazából nőtt is valamennyire, de ez is kevés volt ahhoz, hogy beérje a Séfek séfét. A Konyhafőnök az előző heti 138 ezres átlagos nézőszámot (13,8% SHR) fel tudta tornázni 150 ezerre (14,9% SHR), de ezzel sem ment sokra.

Séfek séfe; Forrás: TV2 Sajtószoba

 

A teljes lakosság körében is bődületes számokat produkál a Séfek séfe, egy adást átlagosan 600 ezren követnek figyelemmel, ami nagyon magas szám, főleg úgy, hogy minden hétköznap hozza a nézőket.

Ehhez képest A Konyhafőnök a döntő hetében ebben a célcsoportban 378 ezer nézővel büszkélkedhetett, ami bővel elmarad a 600 ezres TV2-es eredménytől.

Az RTL további nagy durranásai, a The Voice és a Cápák között is jócskán veszített nézettségéből az előző héthez képest, ezzel fordítottan arányos növekedést mutattak az azonos időben jelentkező TV2-es műsorok: a Sztárban sztár leszek szombati és vasárnapi kiadása is növelni tudta nézettségét, az utóbbi műsor

a teljes lakosság körében túlszárnyalta az egymilliós álomhatárt is,

1 009 263-an követték figyelemmel a TV2 énekes tehetségkutatóját, a közönségarány 27,8 százalékos volt, és természetesen ez a műsor lett mindkét célcsoportban a legnézettebb a múlt héten.

Sztárban sztár leszek; Forrás: TV2 Sajtószoba

 

Szombaton az RTL A mi kis falunk új évadával is próbálkozik a nézők újrahódításával, de már ez sem jön be a csatornának: a szombati epizód lényegesen kevesebb nézőt vonzott, mint az előző rész – a fiatalok körében 140 ezer nézőt produkált a sorozat (16,4% SHR), míg az előző epizódot még 155 ezren követték figyelemmel. A TV2 a Mutasd a hangod! című showműsort indította az RTL-es sorozata ellen, és meg is nyerte a csatát – még úgy is, hogy ez a műsor is veszített előző heti nézettségéből, és már „csak” 164 ezren nézték a fiatalok körében. A teljes lakosság körében is elvesztette a csatát A mi kis falunk, ott 452 ezer nézőre tett szert, ami jóval kevesebb, mint a Mutasd a hangod! 582 ezer nézője.

A hétköznapokat – és a közbeszédet – egy másik TV2-es műsor is meghatározta, ez pedig a Kőgazdag fiatalok volt, ami az előző héthez képest veszített nézettségéből, és így már az RTL-en futó A mi kis falunk ismétlések győzedelmeskedtek, ha az átlagokat nézzük. Viszont azt is hozzá kell tenni, hogy öt napból kettőt nyertek Kőgazdagék, háromszor viszont A mi kis falunk ismétlései nyerték a csatát a késő esti műsorsávban. A TV2 trashrealityje hétfőtől csütörtökig egészen jó nézettséget könyvelhetett el, pénteken azonban valamiért bezuhant. Ha a pénteket nem számítjuk, akkor a teljes lakosság körében 213 ezres átlagos nézőszám jönne ki, míg a fiataloknál 95 ezres tömeg nézi naponta a kiválasztott fiatalok csodás életét. A premierhéten a fiataloknál ez a szám 111 ezer volt, a teljes lakosság körében 241 ezer.

Csütörtökön még 102 ezren voltak kíváncsiak a műsorra (a fiatalok körében), pénteken azonban már csak 66 ezren. A teljes lakosság körében is látszik a beszakadás: a csütörtöki 211 ezres nézőszám pénteken 131 ezerré szelídült.

Nekünk egyetlen tippünk van: A Konyhafőnök fináléjára kapcsoló nézők ott maradtak A mi kis falunk ismétlésén, és elfelejtettek csatornát váltani. Vagy rájöttek valamire. Mindenesetre jövő héten kiderül, hogy csak egy napos kiesésről van szó, vagy komolyabb a helyzet.

Lássuk a nézettségi toplistát! A fiatalok körében az első két helyen a Sztárban sztár leszek vasárnapi és szombati kiadása áll, majd a harmadiktól a hetedik helyig felsorakozik mind az öt Séfek séfe. Az RTL legnézettebb műsora múlt héten a The Voice lett, ami a nézettségi toplistán a 8. helyen végzett, majd 9. helyen következik a Cápák között, és tizedik lett a Mutasd a hangod!.

Cápák között; Forrás: RTL Sajtóklub

A teljes lakosság körében – ahogy fentebb már írtuk – a Sztárban sztár leszek vasárnapi és szombati kiadása végzett az első és a második helyen, utána ebben a célcsoportban nem a Séfek séfe adásai következnek, hanem a TV2 hírműsora, a Tények foglalja el a toplistát a harmadiktól a nyolcadik helyig. Kilencedik lett a hétfői Tények Plusz, majd következnek a listán a Séfek séfe adásai. A legnézettebb RTL-es műsor ebben a célcsoportban a csütörtöki RTL-Híradó lett, de csupán a 18. helyig jutott. A teljes lakosság körében az RTL-t a hírek miatt nézik elsősorban, a szórakoztató műsorok közül a The Voice lett a legnézettebb, de ez is csak a 25. helyig jutott.

Az egyik legfontosabb nézettségi szám, a főműsoridőben, a kereskedelmi célcsoportban mért közönségarány tekintetében is magasan vezet a TV2 a maga 20,9 százalékával, az RTL a második 15 százalékkal.

Az RTL ezen a héten indította el nehéztüzérségét a Nyerő Párossal és a rögtön utána következő Survivorral, ha ezzel sem tud majd labdába rúgni, akkor szinte esélye sincs legyőzni a TV2-t, ahol már a csőben van a mindig sikeres Ázsia Expressz, nem beszélve A Nagy Ő-ről, ami szintén jövő héten kerül műsorra a csatornánál.