10 dolog, amit nem tudtál a Kontrollról

Az azóta Hollywoodba is betört Antal Nimród bemutatkozó nagyjátékfilmje annak idején hatalmasat szólt. Íme tíz érdekesség a forgatásról!

1. A Kontroll negyven napon át forgott – pontosabban negyven éjszakán át, mivel a stáb úgy kapott engedélyt a budapesti metróban a forgatásra, hogy minden éjjel öt-öt órát dolgozhattak, miután lezárták.

2. 2004-ben hosszú évek óta a Kontroll volt az első nagyjátékfilm, amit meghívtak Cannes-ba, ahonnan el is hozta az Un Certain Regard nevű szekció ifjúsági díját.

3. Piroch Gábor, a nemzetközileg is ismert kaszkadőr és kaszkadőrkoordinátor 2003-ban a Kontroll miatt hagyta ott két napra a Terminátor 3. – A gépek lázadása forgatását, hogy besegítsen egy kicsit a kezdő magyar rendezőnek.

4. Antal Nimródnak nem kevesebb, mint kilenc hónapjába telt kiharcolni, hogy forgathasson a budapesti metróban. Az engedély megadásának több feltétele is volt, az egyik ezek közül, hogy Aba Botond, akkori BKV vezérigazgató elmondhatta a film elején azt a kis beszédet, amelyben leszögezte, hogy „amit (a rendező) játékfilmjében ábrázol, az fikció, fiktív föld alatti világ.

Sem maga a helyszín, sem az ott történő események, sem az események szereplői nem köthetők a BKV-hoz, mert univerzális gondolatokat tükröznek. Sokan óvtak attól, hogy a budapesti metrót átengedjük a forgatásokhoz,

féltek attól, hogy a filmben lejátszódó jelenetek és szereplők rossz fényt vetnek társaságunkra. Én ezt másként látom. Büszke vagyok arra, hogy egy elsőfilmes rendező munkáját segítettük azzal, hogy a metró különleges atmoszférájú helyszíneit a művész rendelkezésére bocsátottuk. Meggyőződésem, hogy a nézők el tudnak vonatkoztatni a konkrét helyszínektől, és a szereplőket sem azonosítják a BKV ellenőreivel, hiszen a világ, amelyben a cselekmény lejátszódik, nyilvánvalóan szimbolikus.”

5. Habár Antal Nimród Magyarországon született, az Egyesült Államokban nőtt fel, így a Kontroll forgatókönyvét is angolul írta meg.

6. A rendező egy interjúban elárulta, hogy munkájához elsősorban Andrej Tarkovszkij Solarisa jelentett inspirációt.

Forrás: Budapest Film

 

7. A Szofit alakító Balla Eszter helyett egy alkalommal, amikor neki színházi fellépése volt, a húga ugrott be forgatni – ez ugye azért volt lehetséges, mert a színésznő által alakított figura a cselekmény jó részét egy medvejelmezben töltötte.

8. A Csányi Sándor által alakított Bulcsú szerepét eredetileg a 2006-ban elhunyt Bertók Lajos játszotta volna.

9. A Kontroll egyik vicces jelenete, amikor Nagy Zsolt figurája, Tibi az aluljáróban megüt egy oszlopot. A dolog nem szerepelt a forgatókönyvben, véletlenül történt, de a rendező úgy döntött, benne hagyja a filmben.

10. A Kontrollban a sztoriból adódóan rengeteg a statiszta, és közülük nyolcan amúgy profi filmrendezők: ők a konkurens ellenőrbrigád vagy a metróhelyszínelők tagjait alakították a filmben. Név szerint Herendi Gáborról (Valami Amerika, Kincsem), Rohonyi Gáborról (Konyec – Az utolsó csekk a pohárban), Paczolay Béláról (Kalandorok), Fésős Andrásról (Balra a nap nyugszik), Buvári Tamásról (Kivégzés), Czakó Zsoltról, Bergendy Péterről (Állítsátok meg Terézanyut!) és Nyitrai Mártonról (Szeress most!) van szó. Herendi volt az egyik mentős az első helyszíneléskor, Bergendy pedig az asztalnál ülő szakállas ellenőr a csapatértekezleten.


(via IMDb, Wikipedia)